Iulie 2011

„Zilele Miron Cristea”, la cea de-a XIV-a ediţie Grigore Vieru + Topliţa = Iubire


Autor: 

prof. Vasile Stancu

Cea de-a XIV-a ediţie a „Zilelor Miron Cristea”, desfăşurată în perioada 18-20 iulie 2011, la Topliţa, s-a constituit într-un puternic omagiu adus marelui poet al tuturor românilor, Grigore Vieru. Momentul central al tuturor manifestărilor l-a constituit după-amiaza primei zile, când, a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a primarului municipiului, Stelu Platon, a oaspeţilor veniţi din toată ţara la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Credinţă străbună” şi a unui însemnat număr de localnici, dezvelirea şi sfinţirea bustului „acestui fenomen al poeziei româneşti”, cum îl numea, în cuvântul său omagial, scriitorul târgumureşan Nicolae Băciuţ. Read more about „Zilele Miron Cristea”, la cea de-a XIV-a ediţie Grigore Vieru + Topliţa = Iubire

O fi de vină canicula?


Autor: 

Ioan Mugur Topolniţchi

Citim ştirile transmise de agenţiile de presă. Aflăm multe neinteresante, dar pe ici, pe colo mai apar şi unele de interes pentru români, cum ar fi cele despre Roşia Montană, despre imaculatul şi ultraspecialistul Vasile Borbeli, despre vânzarea a 9 la sută din acţiunile statului de la PETROM, despre manifestarea de la Tuşnad-Băi, care se numeşte Balvanyos 2011, citim doar pe site-ul HotNews.ro.
Despre Roşia Montană poate aţi aflat că medicul veterinar Hunor Kelemen, ajuns ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional exclusiv datorită competenţei sale în domeniu, a dat ordin Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba să emită certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic. Read more about O fi de vină canicula?

„Dacă UDMR nu va ajunge la un compromis pentru intrarea în Parlamentul României, va comite o greşeală istorică”


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), la Băile- Tuşnad, despre importanţa eliminării divergenţelor dintre organizaţiile care îi reprezintă pe maghiarii din România, pentru ca aceştia să obţină, în 2012, reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti.
Semjen Zsolt a afirmat, în discursul de deschidere a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, că UDMR trebuie să ajungă la un compromis şi să se treacă peste divergenţele cu celelalte organizaţii, pentru ca maghiarii să fie reprezentaţi în Parlament şi să-şi afirme interesele. Read more about „Dacă UDMR nu va ajunge la un compromis pentru intrarea în Parlamentul României, va comite o greşeală istorică”

Tabăra de la Băile-Tuşnad, un nou atac al Ungariei la statalitatea României Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei: „Nu cred că putem să renunţăm la idealul privind autonomia maghiarilor”


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (foto), a pledat, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile-Tuşnad, ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.
În discursul prezentat la deschiderea lucrărilor taberei de vară, Semjen Zsolt a declarat că autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România, iar românii nu ar trebui să privească această dorinţă ca pe ceva „nemaiîntâlnit”.
În opinia sa, comunitatea maghiară din România este similară acelor comunităţi naţionale din Europa cărora li s-a acordat autonomie, dând exemplul catalanilor.
„Deci, eu nu cred că putem să renunţăm şi că trebuie să renunţăm la acest ideal al nostru - autonomia, un ideal care deja s-a înfăptuit în alte locuri din Europa. (...) Read more about Tabăra de la Băile-Tuşnad, un nou atac al Ungariei la statalitatea României Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei: „Nu cred că putem să renunţăm la idealul privind autonomia maghiarilor”

Criza mondială va lovi din nou


Autor: 

dr. Mircea Frenţiu

Lumea actuală, cu toate conflictele ei, cu toată brutalitatea ei distructivă, cu toată agresivitatea ei nu este mai bună, nici mai frumoasă decât lumea trecută. Nici omul nu s-a prea schimbat faţă de cel din vechime, este tot atât de brutal, violent, agresiv, avid de lucruri materiale şi, mai ales, competitiv. El, omul, şi-a construit o societate după măsura acestor trăsături, la care s-au adaptat foarte bine chiar şi românii. După părerea mea, nu este un semn de sănătate să fii bine adaptat la o societate profund bolnavă, cum este astăzi lumea în general şi, deci, şi societatea românească. O nouă criză va lovi lumea şi România, care nu mai este doar o criză economică, ci şi o criză a conştiinţei omului. Read more about Criza mondială va lovi din nou

Motivele pentru care preşedintele CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, şi fostul director al Bibliotecii Judeţene Covasna, Szonda Szabolcs, vor avea DOSARE PENALE!


Autor: 

Dan Tanasă

Anularea definitiv şi irevocabil, de către Curtea de Apel Braşov, a concursului pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene Covasna, organizat în septembrie 2008 de către preşedintele CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, va avea urmări penale atât pentru Tamas Sandor, cât şi pentru fostul director Szonda Szabolcs.
Motivele sunt cât se poate de simple şi clare. Prefectura Covasna, conform documentului de mai jos, a atacat numirea lui Szonda Szabolcs la conducerea Bibliotecii Judeţene Covasna, în contencios administrativ, la data de 30.04.2009. Prevederile legale în vigoare sunt cât se poate de clare: Read more about Motivele pentru care preşedintele CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, şi fostul director al Bibliotecii Judeţene Covasna, Szonda Szabolcs, vor avea DOSARE PENALE!

Pagini