Februarie 2020

Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009) - 85 de ani de la naştere şi 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa -

Pe 14 februarie s-au împlinit 85 de ani de la naşterea poetului basarabean Grigore Vieru şi 25 de ani de când acesta primea titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa (judeţul Harghita). Grigore Vieru a fost prima personalitate distinsă cu acest titlu de către Primăria şi Consiliul Local Topliţa, în vara anului 1995. Prof.

DESPRE TRINITATEA EROICĂ A UNIRII ROMÂNIEI

Cu sentimentul că până acum, în cei o sută de ani de libertate a românilor ardeleni, nu s-a înţeles pe deplin semnificaţia oraşului Alba-Iulia în contextul istoric al României şi că aici este scos în evidenţă mai mult timpul când Alba-Iulia era sediul asupririi românilor ardeleni, sălaş al puterii austro-ungare, cutez a lansa o idee spre a se ridica deasupra evidenţei unui trecut trist, ilustrarea prin simboluri a zbaterii istorice a Poporului Român de a se impune ca naţie stăpână pe moştenirea dacică, şi anume să se ridice în Parcul Unirii un grup statuar al trinităţii eroice a Unirii: Mih Read more about DESPRE TRINITATEA EROICĂ A UNIRII ROMÂNIEI

Categorie:

Ziua Naţională Brâncuşi 2020

S-a vorbit mult în ultimii ani despre omul şi artistul Brâncuşi, în diferite contexte inedite, cum a fost cel al licitării unor sculpturi ale sale la preţuri impresionante, ce vor rămâne reper în istoria pieţei internaţionale de artă. 19 februarie, data naşterii sale, a devenit în timp Ziua Brâncuşi, o zi dedicată sculptorului pe plan internaţional, nu doar naţional. În această zi mulţi îl sărbătoresc pe cel care a pus bazele sculpturii moderne, pe unul dintre artiştii de referinţă ai secolului XX - români, francezi, spanioli, americani şi nu numai. Read more about Ziua Naţională Brâncuşi 2020

Actualitatea ardeleană

Autor:

Covasna
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe a anunţat că va candida pentru al patrulea mandat, pe acoperişul Hotelului Bodoc
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (foto), va candida pentru cel de-al patrulea mandat pe lista UDMR Covasna, anunţul oficial fiind făcut luni (17 februarie 2020 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe acoperişul fostului Hotel Bodoc din centrul oraşului, care va fi demolat anul acesta de către autorităţi.
Antal Arpad a explicat că a ales această zi şi acest loc deoarece au o încărcătură simbolistică aparte.
Read more about Actualitatea ardeleană

Moşii, Dragobetele, Mărţişorul şi începutul Postului Mare. Datini şi credinţe bisericeşti şi lumeşti

Motto: „Cel ce prin adâncul înţelepciunii, cu iubirea de oameni, toate le chiverniseşti, şi ceea ce este de folos tuturor le dăruieşti; Unule, Ziditorule, fă odihnă, Doamne, sufletelor adormiţilor robilor Tăi; că spre Tine nădejdea şi-au pus, spre făcătorul şi ziditorul şi Dumnezeul nostru”
(Tropar la Sâmbăta Lăsatului sec de carne, Sâmbăta morţilor - Moşii de iarnă) Read more about Moşii, Dragobetele, Mărţişorul şi începutul Postului Mare. Datini şi credinţe bisericeşti şi lumeşti

Categorie:

Omul, universul şi… modelul divin

1. „În timp ce simţul văzului mă convingea de posibilitatea unui MODEL DIVIN, simţul auzului îmi sugera posibilitatea unui ritm universal. Aerul însuşi vibrează de muzică... cum ar fi posibil, cu toată această muzică revărsată fără încetare, să nu existe o «MELODIE PRINCIPALĂ» şi un „MAESTRU MUZICIAN»?” „Dumnezeul nostru este mare Savant veşnic şi totul în jurul nostru poartă marca puterii Sale creatoare. În frunză, în floare şi copac, noi vedem amprentele Sale, cerul este vitrina glorioasă a puterii Sale. PE USCAT ŞI PE MARE, URMELE LUI DUMNEZEU SE VĂD CLAR.”
Read more about Omul, universul şi… modelul divin

Păcatul uitării

Într-o noapte rece, un om bogat a întâlnit în faţa casei lui un biet bătrân. L-a întrebat: - „Nu simţi că este frig afară şi nu porţi niciun palton?”.
Bătrânul a răspuns: - „Nu am, dar m-am obişnuit cu asta”.
Bogatul i-a răspuns: - „Aşteaptă-mă. Am să intru acum în casa mea şi am să-ţi aduc unul”.
Read more about Păcatul uitării

Simfonia Claviaturilor braşovene a ajuns la nr. 4 (28) în decembrie 2019

Emoţia pură şi întreagă a poeziei s-a aşezat iarăşi pe „Claviaturile” sufletului, precum zăpada acestor zile de februarie, odată cu lansarea numărului 4/2019 al revistei trimestriale braşovene. Gazdă primitoare a evenimentului, cu o ambianţă cum nu se poate mai plăcută şi mai adecvată pentru carte şi cuvânt, a fost, şi de această dată, Librăria „Şt.O. Iosif” din centrul municipiului de la poalele Tâmpei.
Read more about Simfonia Claviaturilor braşovene a ajuns la nr. 4 (28) în decembrie 2019

Categorie:

Ziua Roşiei Montane - 6 Februarie 2020

Roşia Montană este o aşezare frumoasă din Ţara Moţilor. Aici se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer de la noi din Ţară. Vechimea mineritului, ocupaţie de bază a locuitorilor, se pierde în cenuşiul epocii fierului, continuând în perioadele istorice până în zilele noastre.
Read more about Ziua Roşiei Montane - 6 Februarie 2020

Categorie:

Dr. Ioan Ranca - istoricul românilor din fostele scaune secuieşti

Pe data de 19 februarie 2020, distinsul arhivist şi istoric Ioan Ranca (foto) a împlinit frumoasa vârstă de 88 de ani. În semn de respect şi preţuire pentru o viaţă dedicată instituţiei Arhivelor Naţionale şi studierii istoriei naţionale, redăm o sinteză a bogatei sale biografii ştiinţifice şi un text intitulat Haiducul STAN CRĂCIUN din BIXAD, preluat din teza sa de doctorat, publicată în anul 2000, la Editura Pax-historica, din Târgu-Mureş, cu titlul Românii din Secuime şi răscoala lui Horea.
Read more about Dr. Ioan Ranca - istoricul românilor din fostele scaune secuieşti

Categorie:

Pagini