Decembrie 2020

Părintele Ioan Marin, noul director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe

Urmare a hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial adoptată în şedinţa din 11 decembrie 2020, prin decizia Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, începând cu această dată a fost numit în funcţia de director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), din municipiul Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, Preacucernicul Preot Ioan Marin, de la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Gheorghe şi Sfântul Nicolae” - Paraclis Episcopal.
Read more about Părintele Ioan Marin, noul director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe

Senatorul Gheorghe Baciu şi deputatul Alexandru Teacă au acţionat în slujba cetăţenilor

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a fost în ultimii ani una dintre cele mai active organizaţii politice din judeţul Covasna, implicându-se, prin reprezentanţii săi, în dezvoltarea zonei şi soluţionarea problemelor cetăţenilor.
Read more about Senatorul Gheorghe Baciu şi deputatul Alexandru Teacă au acţionat în slujba cetăţenilor

1 ianuarie (+) TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI

Bunul nostru Mântuitor, Cel ce S-a smerit pe Sine luând trup omenesc, nu S-a ruşinat a Se supune întru toate legii lui Moise luând trup omenesc, pe care Însuşi i-o dăduse pe Muntele Sinai. Primul act de supunere a Fiului faţă de Tatăl pe care îl cunoaste omul a fost întruparea Sa ca prunc mic, iar nu ca bărbat desăvârşit, iar primul act de supunere faţă de Lege a fost primirea tăierii împrejur în cea de-a opta zi, aşa cum spune legea lui Moise: „Iar în ziua a opta se va tăia pruncul împrejur” (Levitic 12, 3).
Read more about 1 ianuarie (+) TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI

1 ianuarie +) SFÂNTUL IERARH VASILE CEL MARE, ARHIEPISCOPUL CEZAREEI CAPADOCIEI

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare (n. 329 sau 330, Kayseri - d. 379 d.Hr., Kayseri, Turcia), a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii şi unul din cei trei arhiepiscopi de seamă, răsăriteni, ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz („Teologul”) şi Ioan Gură de Aur.
Sfântul Vasile, Episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezareea în ziua de 1 ianuarie 379.
Read more about 1 ianuarie +) SFÂNTUL IERARH VASILE CEL MARE, ARHIEPISCOPUL CEZAREEI CAPADOCIEI

Sărbătoarea „Limba noastră cea română” şi Grigore Vieru, din mormânt, ne-au chemat în Basarabia! (IV)

De acolo au început, timp de trei zile, „incursiunile” noastre spre Chişinău. Duminică, 1 septembrie 2019, a fost o zi pe care am petrecut-o însă la Ialoveni, un municipiu aflat doar la o aruncătură de băţ de Capitala Republicii Moldova. Ne aştepta primarul urbei, domnul Sergiu Armaşu. Împreună am plecat la Sfânta Biserică, unde preotul a grăbit terminarea slujbei, pentru a ne saluta. I-a răspuns frumos părintele Gheorghe Nicolae Şincan, aşa cum ştie domnia sa s-o facă, în dulcele grai al preoţilor ardeleni. Read more about Sărbătoarea „Limba noastră cea română” şi Grigore Vieru, din mormânt, ne-au chemat în Basarabia! (IV)

6 ianuarie (+) BOTEZUL DOMNULUI (Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare)

Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor şi Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului). Mântuitorul Iisus Hristos a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret, tăinuindu-Şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea dumnezeirii Sale până la 30 de ani, pentru că la iudei se socotea a fi o necuviinţă, ca să primească cineva vrednicia de învăţător sau de preot înainte de această vârstă. Read more about 6 ianuarie (+) BOTEZUL DOMNULUI (Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare)

7 ianuarie + SOBORUL SFÂNTULUI PROOROC IOAN BOTEZĂTORUL ŞI ÎNAINTEMERGĂTORUL DOMNULUI

După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este considerat cel mai important prooroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Ioan este ultimul prooroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.
Read more about 7 ianuarie + SOBORUL SFÂNTULUI PROOROC IOAN BOTEZĂTORUL ŞI ÎNAINTEMERGĂTORUL DOMNULUI

Cuvânt Pastoral la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos

Prin Harul lui Dumnezeu,

† Andrei,

Episcopul Covasnei şi Harghitei

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicilor Părinţi, slujitori ai Sfintelor Altare,
Stimate autorităţi,
Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul,

„Proorocii au proorocit şi drepţii au dorit să vadă…” Read more about Cuvânt Pastoral la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos

Pagini