Ianuarie 2021

Octavian C. Tăslăuanu şi Florea Bogdan - două vieţi dedicate slujirii Patriei

Au trecut 100 de ani de când românii şi-au văzut împlinit idealul pentru care au militat de-a lungul anilor, şi anume unirea lor într-un singur stat, liber de stăpâniri străine, putând astfel să-şi croiască cu demnitate propriul destin în istorie. Lupta pentru înfăptuirea unităţii naţionale s-a desfăşurat cu multe greutăţi şi sacrificii din partea tuturor românilor, din rândul cărora s-au remarcat oameni înzestraţi cu calităţi deosebite şi animaţi de un înalt spirit patriotic. Read more about Octavian C. Tăslăuanu şi Florea Bogdan - două vieţi dedicate slujirii Patriei

Un leagăn mai aproape de cer

„Când te simţi singur, gândul îţi zboară spre leagănul copilăriei. Acolo găseşti prieteni care te cunosc şi care te primesc cu drag. Poate e o iluzie, poate e o chemare tainică pământească. Cine ştie…”
(Octavian C. Tăslăuanu - Spovedanii)
Read more about Un leagăn mai aproape de cer

Sfinţirea politicului

Politicul este cel mai dificil domeniu de încreştinat.
„Trebuie reabilitată noţiunea de politic ori dacă nu, înlocuită, căci ea are un conţinut şi un sens nobil.” Ioan Ianolide face această propunere încă din anii 1985, atunci când la noi, politica era, de fapt, o ideologie care-şi propunea să scoată sufletul din om, să-l depersonalizeze, spus mai pe de-a dreptul, să-l satanizeze.
Nu este neutralitate în privinţa alegerii slujirii pe pământ. Ori slujim Domnului şi suntem fiii lui Dumnezeu, ori slujim satanei şi suntem fii ai satanei.
Read more about Sfinţirea politicului

Categorie:

Marius Paşcan demontează dezinformările lui Kelemen Hunor legate de autonomia teritorială

Într-o intervenţie televizată recentă, Kelemen Hunor, vicepremierul României, a profitat de o nouă ocazie pentru a promova, în culori atrăgătoare, ideea autonomiei teritoriale a „ţinutului secuiesc”. „Oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. (…) Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu doar pentru secuime, nu doar pentru o anumită parte a ţării. Read more about Marius Paşcan demontează dezinformările lui Kelemen Hunor legate de autonomia teritorială

Categorie:

162 de ani de la Unirea Principatelor Române, sărbătoriţi la Sfântu-Gheorghe

Academia Română
Centrul European de Studii Covasna-Harghita

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei
Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

COMUNICAT

Cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, Centrul European de Studii Covasna Harghita (CESCH), împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), organizează Simpozionul cu tema Alexandru Ioan Cuza şi epoca sa, vineri, 22 ianuarie 2021, ora 14, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti, după următorul program: Read more about 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, sărbătoriţi la Sfântu-Gheorghe

Categorie:

Vincze Lorant (FUEN): „Decizia CE privind propunerile Minority SafePack, o palmă pe obrazul minorităţilor etnice şi lingvistice”

Autor:

Preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN), europarlamentarul Vincze Lorant, a declarat, luni (18 ianuarie 2021 - n.n.), că respingerea de către Comisia Europeană a celor nouă propuneri formulate în cadrul iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack, pe considerentul că politicile respective aparţin statelor membre, este de neacceptat şi este „o palmă pe obrazul” minorităţilor etnice şi lingvistice din Uniunea Europeană (UE).
Read more about Vincze Lorant (FUEN): „Decizia CE privind propunerile Minority SafePack, o palmă pe obrazul minorităţilor etnice şi lingvistice”

Spectacolul Teatrului „Regina Maria” dedicat lui Eminescu, disponibil online până la finalul lunii ianuarie

Autor:

Actorii Teatrului „Regina Maria” au oferit momente de bucurie comunităţii româneşti din Spania printr-un spectacol de poezie, muzică şi dans dedicat lui Mihai Eminescu, „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”, regizat de Emil Sauciuc, transmis în data de 15 ianuarie pe canalele de YouTube şi Facebook ale Institutului Cultural Român (ICR) Madrid, unde poate fi vizionat, de altfel, până la finalul lunii ianuarie.
Acest spectacol este doar unul din seria de evenimente pe care Teatrul „Regina Maria” din Oradea le-a susţinut sărbătorind Ziua Culturii Naţionale, cu dubla sa semnificaţie. Read more about Spectacolul Teatrului „Regina Maria” dedicat lui Eminescu, disponibil online până la finalul lunii ianuarie

Episcopia Devei a donat Spitalului Judeţean echipamente medicale pentru bolnavii de COVID-19

Autor:

Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva 30 de echipamente medicale ce sunt utile în tratamentul bolnavilor de COVID-19, căştile de tip CPAC reprezentând o alternativă la procedura de intubare din secţiile de ATI.
Valoarea echipamentelor se ridică la 43.000 de lei, ele alăturându-se altor donaţii în materiale igienico-sanitare, dezinfectanţi, alimente şi apă pentru personalul medical făcute de Episcopia Devei de la debutul pandemiei de coronavirus.
Read more about Episcopia Devei a donat Spitalului Judeţean echipamente medicale pentru bolnavii de COVID-19

UDMR îl susţine pe subprefectul Cosmin Boricean pentru ocuparea funcţiei de prefect

Autor:

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, joi (14 ianuarie 2021 - n.n.), că organizaţia pe care o conduce susţine numirea subprefectului Cosmin Boricean în funcţia de prefect al judeţului.
„Îl susţinem pentru funcţia de prefect. (…) A dovedit, în primul rând, că este un om cu suflet, parolist, iar de când este în funcţia de subprefect a dovedit că este şi un bun profesionist şi un organizator bun”, a declarat Tamas Sandor.
Read more about UDMR îl susţine pe subprefectul Cosmin Boricean pentru ocuparea funcţiei de prefect

In memoriam Părintele academician Mircea Păcurariu (1932-2021), distins cercetător şi neobosit promotor al dăinuirii românilor din Eparhia Covasnei şi Harghitei

Cu adâncă durere am aflat vestea tristă a trecerii la cele veşnice a Pr. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu, membru titular al Academiei Române, cel mai important istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi magistrul a peste 50 de generaţii de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi, în acelaşi timp, un distins cercetător şi neobosit promotor al dăinuirii românilor din Eparhia Covasnei şi Harghitei.
Read more about In memoriam Părintele academician Mircea Păcurariu (1932-2021), distins cercetător şi neobosit promotor al dăinuirii românilor din Eparhia Covasnei şi Harghitei

Categorie:

Pagini