Martie 2021

Scriitorul şi omul politic Nicolae Dabija (1949 - 2021), prieten statornic al românilor din Arcul Intracarpatic

La Ambasada României din Chişinău, poeţii Grigore Vieru şi Nicolae Dabija: „Cu românii din Covasna şi Harghita, noi, românii din Basarabia, ne înţelegem din priviri; noi avem experienţa istorică cunoscută a convieţuirii cu ruşii, iar ei, pe aceea cu ungurii”
Read more about Scriitorul şi omul politic Nicolae Dabija (1949 - 2021), prieten statornic al românilor din Arcul Intracarpatic

Categorie:

Cât ne costă neUnirea?!

(Articol publicat în săptămânalul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, „Literatura şi Arta”, nr. 41 (3.189), din 12 octombrie 2006, autor: Nicolae Dabija) Read more about Cât ne costă neUnirea?!

Categorie:

,,A fi scriitor în Basarabia înseamnă a fi purtător de Limbă românească!”

L-am reîntâlnit pe poetul Nicolae Dabija, redactortul-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” şi preşedinte al Societăţii „Limba noastră cea română” la Casa Scriitorilor din Chişinău, unde avea loc un eveniment deosebit pentru toată suflarea scriitoricească din Republica Moldova: aniversrea a 75 de ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor din Basarabia. Evenimentul s-a înscris între manifestările dedicate sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”, din vara anului trecut (1996). Read more about ,,A fi scriitor în Basarabia înseamnă a fi purtător de Limbă românească!”

Categorie:

Mihai Tîrnoveanu a ridicat drapelul României la Sfântu-Gheorghe, oraş românesc sufocat de steagurile Ungariei de Ziua maghiarilor de pretutindeni

Mihai Tîrnoveanu, de la Calea Neamului, a fost unul dintre românii revoltaţi că oraşul Sfântu-Gheorghe a fost împânzit ilegal cu steagurile Ungariei şi a luat atitudine, ridicând drapelul României la locul lui cuvenit.
La solicitarea ActiveNews, cunoscutul militant pentru drepturile românilor a declarat despre această acţiune:
Read more about Mihai Tîrnoveanu a ridicat drapelul României la Sfântu-Gheorghe, oraş românesc sufocat de steagurile Ungariei de Ziua maghiarilor de pretutindeni

Categorie:

Cine ignoră Postul nu este român

Mărturisesc faptul că eu însumi am fost puţin scandalizat când l-am auzit pe părintele profesor Ilie Moldovan de la Sibiu, când a spus cu voce tare de senator creştin şi infelexiune daco-romană, că cine nu posteşte nu e român.
Cunoaştem virtuţile postului, binefacerile terapeutice, dar mai cu seamă funcţia postului în dobândirea stării paradisiace pe care am avut-o înainte de căderea protopărinţilor: Adam şi Eva.
Read more about Cine ignoră Postul nu este român

Categorie:

In honorem. Dr. Gheorghe Tatu la 80 de ani

Acum, la început de primăvară, în data de 11 martie a.c., distinsul intelectual dr. Gheorghe Tatu (foto) a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Bunul Dumnezeu, medicii, familia şi rugăciunile ierarhilor locului, a preoţilor şi prietenilor, din întreaga Ţară, l-au ajutat să depăşească câteva mari probleme de sănătate (de la consecinţele cumplitului accident de circulaţie, din perioada când îndeplinea funcţia de prefect al judeţului Covasna, la grelele încercări, din ultimii ani). Read more about In honorem. Dr. Gheorghe Tatu la 80 de ani

Categorie:

Omagiul comunităţii româneşti covăsnene pentru Ilie Şandru, la aniversarea a 86 de ani de viaţă

O scurtă incursiune în istoria societăţii româneşti de-a lungul istoriei multimilenare a strămoşilor noştri ne arată că existenţa sa, sau a unor comunităţi româneşti din diferite zone ale spaţiului românesc, a fost deseori pusă în pericol datorită unor acţiuni declanşate pe plan extern, independent de voinţa Poporului Român, sau chiar pe plan intern, prin dezbinarea românilor în tabere cu interese divergente, cum ar fi: războaiele de cotropire a unor puteri străine (vezi războaiele daco-romane, secolul I î.Hr. Read more about Omagiul comunităţii româneşti covăsnene pentru Ilie Şandru, la aniversarea a 86 de ani de viaţă

Categorie:

Păcatul îşi pândeşte prada

În anul 1939, o navă de coastă canadiană a pornit într-o croazieră spre zona cercului polar. La un moment dat, în timpul voiajului, unul dintre marinari a zărit un urs polar care mergea legănat pe un ghețar aflat foarte aproape de navă. Entuziasmat de acea apariţie, marinarul a început să arunce ursului din mâncarea pe care o avea pentru micul dejun: salam, unt de arahide şi ciocolată.
Read more about Păcatul îşi pândeşte prada

Secuii din Bucureşti în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea

Informaţii inedite referitoare la prezenţa şi condiţia secuilor în Bucureşti, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, sunt prezentate în articolul Secuii din România, apărut în „Telegraful Român”, din 23 ianuarie 1903, pe care îl redăm integral în continuare.
„Ne aflăm în vecinătate nemijlocită cu statul român. Ce e mai natural deci de cât aceea, ca cetăţenii mărginaşi sĕ trécă dintr'un stat într'altul, alegêndu-şi de patrie nouă acel pamênt, pe care viéţa e mai uşóră şi câşigul mai lesnicios şi mai cu sporiu?
Read more about Secuii din Bucureşti în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea

Pagini