29 mai, Ziua Eroilor Neamului Românesc comemorată la Târgu-Mureş

Ziua Eroilor Neamului Românesc a fost comemorată şi în judeţul Mureş, ca de altfel în toată ţara. Un pios omagiu adus celor care s-au luptat cu preţul vieţii lor pentru pământul Ţării. Este o sărbătoare cu dublă semnificaţie, fiindcă ziua de 29 mai este şi săbătoarea Înălţării Domnului, prăznuită la 40 de zile de la marele praznic al Învierii Domnului. În judeţul Mureş, Eroii Neamului au fost comemoraţi la Oarba de Mureş, Chiheru de Jos, unde şi-au dat viaţa peste 300 de soldaţi români în cel de Al Doilea Război Mondial, la Reghin, Sighişoara, Sărmaşu şi în alte localităţi.
Să trecem în revistă şi un mic istoric al acestei zile închinate Eroilor Neamului:
Cu începere din anul 1920, Ziua Eroilor a fost comemorată în fiecare an, de Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti, conform Decretului din 4 mai 1920. Prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pentru data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative, a preluat reglementarea care prevedea sărbătorirea Zilei Eroilor la data de 9 mai, odată cu sărbătorirea Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra fascismului. În anul 1995, prin Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, în Art. 1 al acestei legi s-a stabilit: „Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti - Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti”. Prin Legea nr. 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a fost abrogată Legea nr. 48/1995, dar data sărbătoririi Zilei Eroilor a rămas neschimbată, fiind stabilită prin prevederile art. 39 ale noului act normativ, tot în Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos.
La Târgu-Mureş, evenimentul a fost organizat de Prefectura Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria Târgu-Mureş, la Cimitirul Eroilor Români. La ora 12 au început să bată clopotele. La eveniment au participat: subprefectul Vasile Oprea, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, viceprimarul Claudiu Maior, comandantul IPJ Mures, Valentin Pescari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Mureş, general maior (r) Gheorghe Popa, reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai partidelor politice, ai instituţiilor publice deconcentrate şi altele, dar şi o numeroasă asistenţă formată din românii mureşeni.
La Cimitirul Eroilor Români îşi duc odihna de veci 597 de soldaţi Eroi Români. Comemorarea a început cu intonarea Imnului de Stat al României în interpretarea mr. Ciprian Istrate de la Gruparea de Jandarmi Mobilă din Târgu-Mureş, apoi un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe părintele Olimpiu Zahan, protopop de Târgu-Mureş, a oficiat o slujbă şi un parastas de pomenire. Teodor Mureşan, veteran de război în vârstă de 91 de ani, a recitat o poezie patriotică proprie, apoi s-a trecut la ceremonialul depunerilor de coroane din partea: Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Mureş, Asociaţei „General Ştefan Guşă”, din partea Instituţei Prefectului - Judeţul Mureş, a Consiliului Judeţean Mureş, a Primăriei Municipiului Târgu-Mureş, a Garnizoanei Târgu-Mureş, urmând apoi în ordine Direcţia Judeţeană de Informaţii Mureş, Serviciul Judeţean de Telecomunicaţii Mureş, Direcţia Poliţia Locală Târgu-Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Structurile judeţene ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Despărţământul Central Judeţean Mureş al „ASTREI”, Uniunea Naţională „Vatra Românească”, precum şi filialele mureşene ale PSD, PC, PRM, PNL, PDL, PPDD.
La finalul ceremonialului depunerilor de coroane, elevii Gimnaziului de Stat „Mihai Viteazul” au depus câte o floare la mormintele Eroilor. Din partea Forţelor Terestre Române „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” s-a depus coroană la mormântul Eroului caporal Tiberius Petre, căzut, la 3 aprilie 2014, în Afganistan, unde Armata Română a pierdut până acum 25 de militari şi a avut peste 100 de răniţi.
Dumnezeu să le ierte păcatele şi să le aducă liniştea.