Acorduri muzicale în pete de culoare

Un artist plastic târgumureşean de talie internaţională - Ana Sabina Purcariu

Când cineva are un drum prin centrul municipiului Târgu-Mureş şi trece pe lângă Palatul Culturii, e bine să zăbovească preţ de câteva zeci de minute în Sala „Deisis”. O sală mică dar intimă, primitoare pentru artă. Ne-am dori ca această sală să găzduiască în permanenţă lucrările artiştilor plastici mureşeni, cât şi pe cele ale invitaţilor din alte judeţe sau ţări.
De această dată, ne reţine atenţia artista plastică târgumureşeană Ana Sabina Purcariu (foto), cu un număr de circa 60 de exponate, lucrări în ulei, acril pe pânză, de la dimensiuni miniaturale, până la cele de anvergură. Vizitatorul va fi plăcut surprins de varietatea tematică şi coloristică pe care artista o stăpâneşte cu o naturaleţe uimitoare, transmiţându-ne, parcă, simfonii de culori şi imagini. Dar cum nimic nu este întâmplător, autoarea lucrărilor ne-a făcut o destăinuire. De fiecare dată, lucrează în acordurile muzicii. Muzica este cea care dă viaţă şi culoare lucrărilor sale, iar acest fapt îl va simţi orice vizitator, venit să-i vadă şi să-i aprecieze exponatele. Dacă e să vorbim despre activitatea artistei Ana Sabina Purcariu, e bine să ştim că este absolventă a Institutului Politehnic din ClujNapoca, Secţia Electromecanică tehnologică, şi a fost angajată a Întreprinderii „Elctromureş”, unde a fost inginer. Dar a fost conştientă că are o vocaţie diferită, astfel că paşii i s-au întreptat din nou la ClujNspoca, la Universitatea de Artă şi Design, unde a absolvit Secţia Pictură. În plus, a urmat şi cursurile de pictură ale Academiei Passau din Germania. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti, filiala Cluj, cât şi a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, din anul 1986, membră a Fondului Plastic Braşov şi a Kunstverein Passau din Germania.
Lucrările artistei plastice târgumureşene au intrat în atenţia massmedia locală şi centrală, a juriilor care i-au apreciat lurările la concursurile judeţene şi naţionale. A participat cu lucrări în expoziţii de grup şi colective din Ţară, la Târgu-Mureş, Târnăveni, Constanţa, Reghin, Sighişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Sibiu, Mangalia, Alba-Iulia, iar în străinătate, la Rimini, Budapesta, Passau, Oslo, Paris. A participat la tabere de pictură organizate la Sovata, Cund, Berghia, Deda, Reghin, Râciu, Belgrad, Budapesta şi a avut expoziţii personale, în mai multe rânduri, în Târgu-Mureş, Sighişoara, Sibiu, Bucureşti, Drobeta Turnu-Severin, pe litoralul românesc al Mării Negre, la Paris, Belgrad, Gledin, Rimini, Zurich, Passau, Munchen, Budapesta, Pecs, Bergen, Oslo şi altele. Lucrărie sale au intrat în colecţii particulare din România, Italia, Germania, Elveţia, Cehia, Ungaria, Franţa, Canada, Serbia, Olanda, Norvegia.
Am înregistrat câteva impresii ale artistei plastice Ana Sabina Purcariu: „Expoziţia de pictură, pe are am intitulat-o „Pete de culoare”, s-a deschis în luna martie, în Sala „Deisis” a Palatului Culturii. Mă bucur să fiu din nou în această galerie primitoare, uşor accesibilă publicului, unde am expus lucrări cu diferite teme, atât naturi statice, peisaje, cât şi lucrări non-figurative, realizate în tehnică mixtă de lucru, colaj, executat în acril şi care reprezintă armonii pe teme muzicale. Sunt lucrări create pe teme muzicale, de muzică clasică. Îmi place foarte mult Mozart. Aici sunt expuse şi tripticuri care exprimă diferite armonii muzicale. În actul creaţiei mele, muzica este cea care mă susţine. Publicul vizitator care mi-a studiat lucrările a reacţionat pozitiv şi a dovedit interes. Este un lucru benefic pentru un artist care, în acest fel, află o confirmare şi din partea publicului. Am observat că interesul publicului este preponderant spre lucrări figurative, atât peisaje, cât şi naturi statice. Lucrările non-figurative sunt apreciate de un public mai restrâns, mai cunoscător, care înţelege această artă. Eu mă regăsesc foarte bine în lucrările non-figurative. Îmi dau multă libertate de exprimare şi chiar dacă nu am voce melodioasă, totuşi reuşesc să cânt prin aceste lucrări, să mă exprim. Muzica este compusă pe note, pe game, ritm, aşa că se produce o interferenţă a celor două arte. Eu iubesc foarte mult muzica, fiindcă ea mă reprezintă, chiar dacă eu doar o ascult, iar pictura mea este o exprimare a muzicii prin culoare”.
Nu ne rămâne decât să-i mulţumim artistei plastice Ana Sabina Purcariu pentru buchetul de culori, sensibilitate şi talent oferite cu generozitate pe tărâm târgumureşean, în speranţa că va fi mereu prezentă în galeriile de pictură din Ţară şi străinătate.

Categorie:

Aparut in :