Actualitatea Ardeleană

Autor:

Alba

Ambasadorul SUA îi transmite premierului desemnat mult succes în formarea noului Guvern
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, miercuri (11 noiembrie 2015 - n.n.), la Alba-Iulia, că îi doreşte premierului desemnat Dacian Cioloş, cu care nu s-a întâlnit încă, mult succes în formarea noului Guvern şi în dezvoltarea unui program care să asigure o cale spre dezvoltare, stabilitate şi prosperitate.
„Îi dorim domnului Cioloş mult succes în formarea noului Guvern, pentru a găsi oameni talentaţi care să facă parte din cabinet şi să dezvolte un program care să corespundă nevoilor oamenilor şi să asigure, cel puţin pentru anul care vine, o cale spre dezvoltare, stabilitate şi prosperitate. Nu m-am întâlnit încă cu domnul Cioloş, dar sper să am oportunitatea să o fac cât de curând”, a afirmat ambasadorul SUA în România.
În ceea ce priveşte recentele proteste din ţară, diplomatul american a menţionat că a fost foarte impresionat de modul paşnic al manifestaţiilor.
„Cum am mai spus într-o declaraţie anterioară, am fost foarte impresionat de modul paşnic al demonstraţiilor şi le-am văzut ca pe o expresie a speranţei pentru viitorul României”, a conchis ambasadorul Hans Klemm.
Ambasadorul SUA la Bucureşti a făcut miercuri o vizită de informare la Alba-Iulia, diplomatul având, la sediul Primăriei, o întâlnire cu edilul oraşului, Mircea Hava. Alături de soţia sa, ambasadorul a asistat la ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetăţii Alba Carolina, care i-a dat onorul şi a tras trei salve de tun. Timp de peste o oră, diplomatul american a vizitat apoi principalele obiective din Alba-Iulia - Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, Catedrala Reîntregirii, Muzeul Principia.

Mureş

Primarul Florea îi cere lui Dacian Cioloş depolitizarea instituţiilor publice
Primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat miercuri (11 noiembrie 2015 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că îi va solicita lui Dacian Cioloş, în cazul în care va deveni prim-ministru, depolitizarea instituţiilor publice şi stoparea modului discreţionar în care fondurile de la buget sunt alocate către primării.
„Aş cere de urgenţă domnului Cioloş - dacă ajunge prim-ministru şi va fi votat - o analiză şi stoparea modului discreţionar şi a modului penal în care se distribuie banii pentru autorităţile locale, fără niciun fel de lege, aprobare sau transparenţă. La colţ de stradă se dau bani la primării. Solicit o analiză în teritoriu şi, de urgenţă, curăţenie în toate instituţiile depolitizate pentru că lucrurile trebuie să meargă mai departe. Aceste instituţii trebuie curăţate şi trebuie puşi profesionişti”, a arătat primarul.
Acesta a spus că îi va mai solicita viitorului prim-ministru şi stoparea aplicării Legii 165/2013, referitoare la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, întrucât primăriile nu mai pot dezvolta o serie de investiţii, întrucât sunt obligate să renunţe la terenurile pe care le au în rezervă. (…)

Harghita

Kelemen Hunor, despre desemnarea lui Dacian Cioloş: „Este un pas pozitiv şi necesar”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier este un pas pozitiv şi necesar, în actualul context politic şi social.
„E primul pas făcut de preşedintele Iohannis după demisia premierului Ponta, desemnarea domnului Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru. A fost un pas, zic eu, reuşit, pozitiv, eu apreciez ca şi un pas necesar, absolut pozitiv în condiţiile date, când există tensiuni, aşteptări din partea societăţii şi când e nevoie de un Guvern tehnocrat. (…) Şi eu am spus încă de săptămâna trecută că noi credem că va trebui un om gen Dacian Cioloş sau am mai dat un alt nume, Bogdan Olteanu, deci am fost foarte aproape (…) şi acum pasul şi mingea e la domnul Dacian Cioloş. El trebuie să facă următorul pas, următoarea mişcare şi consider că va avea nevoie de un sprijin politic parlamentar, că altfel nu poţi să guvernezi un an de zile”, a declarat Kelemen Hunor.
Întrebat dacă UDMR îl va susţine pe Dacian Cioloş, liderul UDMR a spus că aşteaptă mai întâi să aibă o discuţie cu premierul desemnat, după care Uniunea va lua o decizie.
„Nu spunem în acest moment că îl susţinem, nu spunem că nu îl susţinem. Aşteptăm o discuţie, fiindcă aşa e corect, să vedem ce vrea să facă omul. Nu am semnat, nu semnăm pentru nimeni, dar după ce vom avea o discuţie cu el, dacă va solicita o astfel de discuţie, bineînţeles că vom lua o decizie. Dar primul pas din partea preşedintelui a fost un pas pozitiv şi declaraţia domnului Cioloş mă face să cred că foarte repede va începe consultările cu grupurile parlamentare”, a spus Kelemen Hunor. (…)
„Noi îl ştim pe Dacian Cioloş, am guvernat împreună, am lucrat cu el când era comisar european şi dincolo de faptul că este un om foarte bine pregătit, este şi un om corect şi un om care înţelege foarte repede ceea ce e de făcut', a punctat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, noul premier va putea, dincolo de realizarea bugetului, să iniţieze anumite proiecte politice, chiar unele reforme, iar în acest sens priorităţile UDMR sunt cele ale societăţii româneşti şi ale comunităţii maghiare.
„Priorităţile noastre sunt priorităţile societăţii româneşti, priorităţile comunităţii maghiare pentru un an de zile, interesele generale. Şi, din acest punct de vedere, eu cred că economia, locurile de muncă, partea socială sunt pe primul loc, dincolo de interesele comunităţii maghiare şi sunt convins că nu va veni în faţa Parlamentului fără să fie sigur că va obţine şi un sprijin substanţial pentru anul care urmează”, a arătat liderul Uniunii.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi (10 noiembrie 2015 - n.n.) că îl desemnează pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş.

Mureş

Marko Bela: „Unii politicieni nu pot fi reformaţi şi nu avem nevoie de ei”
Senatorul UDMR Marko Bela a declarat presei, joi (5 noiembrie 2015 - n.n.), la Târgu-Mureş, că foarte mulţi politicieni şi-au pierdut credibilitatea şi doar o ofertă credibilă a acestora ar mai putea să fie răspunsul la nemulţumirile opiniei publice, dar că există şi unii politicieni care nu pot fi reformaţi.
„Dacă partidele politice, dacă politicienii, care sunt în acest moment sau care vin după alegerile următoare, vor avea o ofertă credibilă, atunci această ofertă ar fi răspunsul cel mai adecvat la nemulţumirile opiniei publice. Foarte mulţi şi-au pierdut credibilitatea. Unii politicieni nu pot fi reformaţi şi nu avem nevoie de ei, dar Parlamentul da, trebuie reformat, sistemul în continuare trebuie să fie viabil. Eu în continuare cred în democraţie, cred în sistemul parlamentar, dar vă mărturisesc că şi eu însumi sunt dezamăgit în ceea ce priveşte activitatea multora din clasa politică şi actualul Parlament, din acest punct de vedere, este mult mai defectuos decât parlamentele pe care le-am avut în anii '90 sau la începutul anilor 2000. Din acest punct de vedere, avem ce corecta”, a afirmat Marko Bela.
Fostul lider al UDMR a subliniat că democraţia parlamentară nu este un sistem perfect, dar că deocamdată nimeni nu a reuşit să inventeze ceva mai viabil sau ceva mai acceptabil. Acesta a spus că este îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă, fiindcă nemulţumirile faţă de clasa politică „sunt justificate, au un temei real şi se referă la lipsa de programe”.
„Nu există o ofertă a partidelor privind sistemul de sănătate, învăţământ, infrastructură, administraţie şi da, din acest punct de vedere s-a făcut o greşeală enormă atunci când am schimbat sistemul electoral şi sistemul uninominal s-a dovedit a fi mult mai deficitar decât sistemul anterior, pe liste (…)”, a mai afirmat Marko Bela.

Covasna

Asociaţia Cadrelor Militare propune completarea steagului municipiului Sfântu-Gheorghe cu simboluri româneşti şi creştine

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din judeţul Covasna a transmis Primăriei Sfântu-Gheorghe o propunere pentru completarea steagului municipiului, al cărui proiect se află în dezbatere publică, cu simboluri creştine, precum şi cu câteva elemente specifice comunităţii româneşti.
Concret, conducerea Asociaţiei propune ca partea inferioară a steagului, în centrul căruia se află stema oraşului, să fie prevăzută cu o bandă de culoare albastru cobalt, iar în colţurile acestuia să fie dispuse patru cercuri, simbolizând cele patru puncte cardinale, precum şi faptul că oraşul se află „sub oblăduirea celor patru Evanghelişti”. În interiorul cercului din dreapta jos, să fie reprezentată flamura „Lupul dacic” pe un fundal roşu deschis, ca simbol al „dăinuirii din moşi-strămoşi, de peste 2.000 de ani, a civilizaţiei umane pe aceste meleaguri”, iar în colţul din stânga jos să fie reprezentate o pâine şi un potir, pe un fundal verde deschis, ca simbol al „bogăţiei şi rodului ţinutului, precum şi al ospitalităţii localnicilor”. De asemenea, conducerea asociaţiei propune ca în colţul stâng al steagului, în partea de sus, să fie reprezentat un costum popular, respectiv o ie şi o fotă pe un fundal galben, ca simbol al „fecundităţii şi fertilităţii zonei” şi al păstrării tradiţiilor, iar în cercul din dreapta sus să fie prevăzută o cruce pe un fundal albastru deschis, semnificând faptul că „sub acelaşi cer senin, convieţuim creştini cu credinţă în numele Sfintei Treimi”.
În adresa transmisă Primăriei, preşedintele asociaţiei, col. (r) ing. Nicolae Ivan, cere ca propunerile făcute să fie puse în dezbatere publică, conform prevederilor legii.
În cursul zilei de luni (9 noiembrie 2015 - n.n.), Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a adresat un memoriu Consiliului Local Sfântu-Gheorghe prin care contestă proiectul steagului municipiului, pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25 la sută din totalul populaţiei oraşului. Drept urmare, conducerea Forumului a cerut includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană.
Cele trei modele de steag supuse dezbaterii publice de către Primăria Sfântu-Gheorghe reprezintă stema oraşului pe un fundal albastru-auriu, cele două culori fiind identice cu cele ale steagului secuiesc. Singura diferenţă între cele trei modele o reprezintă inscripţia Christus Spes Mea (Hristos este speranţa mea - n.r), preluată de pe sigiliul oraşului din anul 1509, care în prima variantă lipseşte, în a doua este postată în partea inferioară, iar în a treia în partea superioară a steagului.
Pentru a putea fi folosit în mod oficial, steagul municipiului va trebui aprobat de Consiliul Local, iar ulterior de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Categorie: