Actualitatea Ardeleana

Autor:

Covasna
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, dus la audieri la DNA Bucureşti

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a fost dus, miercuri la amiază (17 februarie 2016 - n.n.), la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti pentru audieri într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului, potrivit unor surse.
La finalul percheziţiilor efectuate la sediul Primăriei Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad a fost urcat într-o dubă staţionată la ieşirea secundară a instituţiei, care a plecat spre Capitală.
Cercetările DNA vizează fapte legate de atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, susţin surse judiciare. Conform acestora, prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.
Primarul Antal Arpad a declarat în cursul dimineţii (de miercuri, 17 februarie - n.n.) că ancheta DNA vizează un contract finanţat prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în urma unei sesizări făcute de Curtea de Conturi.
Ulterior, pe pagina de socializare a primarului a apărut un mesaj în care se menţionează că acest contract a fost verificat de Curtea de Conturi în urmă cu doi ani.
„Deoarece contractul s-a desfăşurat conform unor proceduri noi, folosite de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială, autorităţile din România pur şi simplu nu înţeleg contractul. Curtea de Conturi nu l-a înţeles, prin urmare m-a denunţat la DNA. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a expus punctul de vedere în această problemă încă de pe atunci când Curtea de Conturi a întreprins controlul, spunând că totul este perfect regulamentar. Instituţiile financiare internaţionale pot efectua alte proceduri de achiziţii publice, în conformitate cu prevederile legale, pentru că ele funcţionează ca un stat. Instituţia financiară care acordă banii spune că totul este în ordine, totul este în regulă, de fapt, noi nici nu putem plăti niciun eurocent până când plata nu este aprobată de bancă, lucru pe care autorităţile române nu vor să înţeleagă. Dacă sunt interesate să afle adevărul, cazul este unul foarte simplu şi sunt foarte liniştit, iar dacă au alte intenţii, acest fapt va deveni cunoscut în următoarele 24 de ore. Nu mă tem pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală”, s scris Antal Arpad pe facebook.

Bucureşti
Primarul Antal Arpad ar fi favorizat o asociere de firme şi ar fi schimbat destinaţia a 4,2 milioane euro (surse)

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, ar fi favorizat o societate prin stabilirea unor anumite condiţii în caietul de sarcini şi prin schimbarea destinaţiei unei sume de peste 4,2 milioane de euro din finanţarea rambursabilă primită pentru proiectul „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”, au declarat surse judiciare.
Consiliul Local (CL) Sfântu-Gheorghe a contractat un credit rambursabil extern în valoare de 12 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BERD pentru modernizarea unor străzi, pentru reabilitarea iluminatului public, pentru amenajarea unor piste pentru biciclişti şi a unor parcări.
În contextul derulării proiectului „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu-Gheorghe”, primarul Antal Arpad, cu complicitatea altor persoane, ar fi favorizat o asociere de firme prin stabilirea de condiţii în caietul de sarcini ce au înlesnit câştigarea licitaţiei, respectiv încheierea contractului de execuţie lucrări, dar şi prin schimbarea destinaţiei unei sume de peste 4,2 milioane euro din finanţarea rambursabilă prin reducerea implicită a numărului de obiective de investiţii stabilite prin hotărâri ale consiliului local, susţin sursele citate.
De asemenea, bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro, prin angajarea unor cheltuieli cu titlul de „servicii de întreţinere” şi „servicii de consultanţă”, precum şi prin plata către BERD a unor comisioane de neretragere cu titlu de sancţiuni. Pentru cele menţionate, primarul a acţionat fără a avea acordul CL şi nici avizul Ministerului Finanţelor Publice, susţin sursele citate.
Conform acestora, anterior momentului în care Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe a aprobat proiectul contractului de credit ce urma a fi încheiat cu BERD, primarul Antal Arpad a purtat convorbiri telefonice cu referire la acest subiect cu persoane care nu aveau legătură cu întocmirea documentaţiei necesare contractării împrumutului, ceea ce denotă faptul că elementul decizional a aparţinut primarului, de conivenţă cu alte persoane.
Prin caietul de sarcini, proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare/modernizare au fost limitate la un procent de până la 70% din valoarea sumei contractate, iar diferenţa de până la 30% a fost alocată serviciilor de întreţinere, iar în privinţa obiectivelor de investiţii s-a constatat că nu s-a mai respectat lista aprobată prin hotărâre de Consiliu Local, în sensul că în caietul de sarcini elaborat cu complicitatea primarului, cele pentru care a fost dat aviz s-au regăsit doar parţial în caietul de sarcini, au declarat sursele citate.
De asemenea, în contextul desfăşurării unor lucrări de investiţii la nivelul municipiului Sfântu-Gheorghe, reţelele aeriene de transport energie electrică ar fi fost înlocuite ilegal, iar reţelele subterane de distribuţie a energiei electrice ar fi fost distruse.
Totodată, în cadrul proiectelor „Reabilitarea unor străzi din zona de acţiune urbană a Municipiului Sfântu-Gheorghe” şi „Proiect de reabilitare a străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu-Gheorghe” s-ar fi realizat trecerea reţelei de iluminat public din aerian în subteran, precum şi înlocuirea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, fără ca autorităţile locale să facă demersurile pentru obţinerea avizului de amplasament şi a avizului tehnic de racordare, au mai declarat sursele citate. (…)

Covasna
Viceprimarul Sztakics Eva a preluat atribuţiile primarului Antal Arpad, aflat sub control judiciar

Viceprimarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Sztakics Eva, a preluat, vineri (19 februarie 2016 - n.n.), atribuţiile primarului Antal Arpad, aflat sub control judiciar timp de 60 de zile, la solicitarea DNA.
Consiliul Local Sfântu-Gheorghe, întrunit vineri, în şedinţă extraordinară, a desemnat-o, cu unanimitate de voturi, pe Sztakics Eva pentru a prelua prerogativele primarului, cercetat de DNA într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului.
Sztakics Eva a declarat că acuzaţiile aduse primarului sunt nefondate, iar creditul luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care face obiectul anchetei, a fost folosit în mod legal.
„Suntem solidari cu domnul primar Antal Arpad, suntem absolut convinşi că banii au fost cheltuiţi aşa cum a fost aprobat de către Consiliul Local şi conform destinaţiei. (…) Poate că domnul primar se va întoarce şi mai repede la serviciu dacă se va înţelege că nu s-a comis nicio faptă nelegală”, a declarat Sztakics Eva.
Antal Arpad a anunţat, joi seară (18 februarie 2016 - n.n.), că îşi va lua concediu fără plată pentru cele 60 de zile cât se află sub control judiciar.
„În următoarele 60 de zile nu pot intra în Primărie, deci nu-mi pot desfăşura activitatea de primar, tocmai de aceea am decis ca, de mâine, să îmi iau concediu fără plată, pentru că dacă nu pot munci, nu mi se pare corect să iau salariu. Control judiciar înseamnă că nu pot părăsi ţara, nu am dreptul să mă întâlnesc cu ceilalţi colegi din Primărie, cu reprezentanţii BERD şi ai firmelor implicate în contract”, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Procurorii DNA au dispus, miercuri seară, punerea sub control judiciar a primarului Antal Arpad, anchetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, printr-un credit de la BERD. El este acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Harghita
UDMR va cere procedura de urgenţă în Senat pe legea privind interzicerea limbii materne în administraţie

Grupul UDMR din Senat va cere procedură de urgenţă pentru discutarea legii privind interzicerea folosirii limbii materne în administraţie, care a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, a anunţat vineri (19 februarie 2016 - n.n.), la Miercurea-Ciuc, senatorul Tanczos Barna.
„În cazul legii care a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, grupul UDMR va cere procedură de urgenţă. Sunt convins de faptul că Senatul va respinge această lege aberantă, neconstituţională şi antimaghiară. Este inadmisibil ca într-un stat de drept, un deputat, un parlamentar al României să iniţieze aproape săptămânal proiecte de legi prin care atacă nu doar comunitatea maghiară din România, ci şi toate minorităţile care trăiesc în România”, a declarat Tanczos Barna, liderul grupului UDMR din Senat, într-o conferinţă de presă.
Acesta susţine că, săptămânal, sunt introduse pe ordinea de zi a Parlamentului proiecte de legi ce vizează restrângerea drepturilor obţinute de minoritatea maghiară.
„Problema cea mai mare, însă, este că nu trece săptămână ca în domeniul învăţământului, în domeniul administraţiei, în domeniul presei să nu avem pe ordinea de zi proiecte de legi prin care se încearcă restrângerea drepturilor deja obţinute de minoritatea maghiară. România şi autorităţile române, reprezentanţii statului român spun peste tot, şi în ţară şi peste hotare, că România este un model în ceea ce priveşte protejarea drepturilor minorităţilor naţionale. Atâta timp cât Parlamentul, săptămânal, trebuie să se ocupe cu asemenea iniţiative legislative, nu putem afirma că România este un stat modern din acest punct de vedere”, a declarat senatorul UDMR.
Tanczos a dat exemplul unei iniţiative legislative prin care se doreşte obligarea tuturor televiziunilor minorităţilor naţionale să subtitreze fiecare emisiune, ceea ce, în opinia sa, este imposibil, „mai ales în situaţia talk-show-urilor şi a emisiunilor live”.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri (18 februarie 2016 - n.n.), o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate.
Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul Bogdan Diaconu, are ca obiect de reglementare interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, cu instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi cu serviciile publice deconcentrate. Conform expunerii de motive, cei care încalcă statutul de limbă oficială al Limbii Române îşi vor pierde mandatul sau locul de muncă şi nu vor mai putea activa în instituţiile statului.
Potrivit iniţiatorului, şedinţele Consiliilor Locale, Judeţene şi orice fel de întâlniri oficiale ale angajaţilor, funcţionarilor şi demnitarilor Statului Român se desfăşoară obligatoriu numai în Limba Română, iar pentru invitaţii străini sau participanţii care nu au cetăţenia română se asigură traducere oficială.
De asemenea, se interzice afişarea denumirilor de instituţii publice, străzi şi locuri publice din România în altă limbă decât în cea oficială a Statului Român - Limba Română.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat. Data la care se împlinea termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final a fost 8 februarie 2016. Propunerea legislativă nu a întrunit numărul necesar de voturi la sesiunea din 22 decembrie 2015.

Categorie: