Actualitatea Ardeleana

Harghita
Tricolorul românesc, oferit de prefect Forţelor Navale Române, va fi arborat pe catargul Navei-Şcoală Mircea

Tricolorul românesc, oferit în luna februarie de prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, Forţelor Navale Române, va fi arborat pe catargul Navei-Şcoală Mircea, cu prilejul împlinirii a 77 de ani de la intrarea acesteia în serviciul Marinei Române.
Conducerea Statului Major al Forţelor Navale a propus, miercuri (6 aprilie 2016 - n.n.), arborarea drapelului oferit de prefect pe catargul Navei-Şcoală Mircea, având în vedere impactul pozitiv al evenimentelor care au avut loc în luna februarie în Harghita.
„Vă propunem să arborăm pavilionul naţional, pe care l-aţi dăruit cu toată dragostea locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Navale, domnul contraamiral de flotilă Constantin Ciorobea, la catargul celui mai bătrân ambasador al Marinei Române pe mările şi oceanele lumii, Nava-Şcoală Mircea, într-un cadru festiv”, se arată în invitaţia trimisă prefectului Harghitei.
Evenimentul de înălţare a Drapelului Naţional primit din inima României urmează să aibă loc în data de 14 mai, în cadrul unei ieşiri pe mare a velierului, care face parte din manifestările dedicate împlinirii a 77 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a Navei-Şcoală Mircea.
Prefectul Adrian Jean Andrei s-a declarat onorat de acest gest şi a punctat faptul că s-a creat o legătură de suflet între judeţul Harghita şi Forţele Navale Române. Acesta a declarat că a oferit steagul Ţării Forţelor Navale Române cu prilejul unor activităţi care au avut loc în judeţ.
„Sunt onorat că Drapelul românesc, ce reprezintă sufletul românilor din Harghita, va fi simbolul Forţelor Navale Române în întreaga lume. Inevitabil s-a creat o punte de spiritualitate românească între judeţul Harghita şi Forţele Navale Române”, a afirmat Adrian Jean Andrei.
Mai multe evenimente, prin care s-au promovat cultura şi tradiţiile marinăreşti şi a fost cinstită memoria eroilor din Primul Război Mondial, au avut loc în luna februarie în Harghita, în organizarea Statului Major al Forţelor Navale, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.

Covasna
Fostul lider al PCM Sfântu-Gheorghe, Balint Jozsef, candidează pentru funcţia de primar

Fostul preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM) Sfântu-Gheorghe, Balint Jozsef, care a fost exclus recent din partid, va candida pentru funcţia de primar al municipiului, ca independent sau pe listele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).
Balint Jozsef a declarat luni (4 aprilie 2016 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a decis încă sub ce formă îşi va depune candidatura, însă în mod sigur va candida pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu-Gheorghe.
El a mai spus că a fost exclus din PCM pentru că nu a urmat linia partidului, mai exact pentru că a încercat o apropiere de PPMT, dar şi pentru că i-a criticat în repetate rânduri pe liderii formaţiunii din care a făcut parte, pe motiv că au transformat partidul într-un „satelit al UDMR”. Potrivit acestuia, ca urmare a excluderii din partid, îşi va pierde mandatul de consilier local, urmând să fie înlocuit cu următorul candidat de pe lista PCM.
Balint Joszef a fost viceprimar al municipiului Sfântu-Gheorghe în legislatura trecută.
Pentru Primăria Sfântu-Gheorghe şi-au mai anunţat intenţia de a candida actualul primar Antal Arpad din partea UDMR, profesoara Rodica Pârvan din partea PSD, consilierul local Mădălin Guruianu din partea PNL şi Cătălin Lazăr, fost consilier în Ministerul Tineretului şi Sportului, din partea ALDE.

Bihor
Tokes solicită preşedintelui Iohannis revizuirea hotărârii privind retragerea Ordinului „Steaua României”

Eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat luni (4 aprilie 2016 - n.n.), la Oradea, că îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să îşi revizuiască hotărârea privind retragerea Ordinului „Steaua României”, anunţând că a solicitat protecţie internaţională.
„Am înaintat o plângere prealabilă către Klaus Iohannis să revizuiască hotărârea lui privind retragerea distincţiei mele. Avem argumentele noastre concrete. De exemplu, ordinul poate fi retras pe baza unor fapte comise. Eu nu am comis niciun fapt care contravine decorării mele cu Steaua României şi pentru ceea ce am fost decorat, rolul meu din Revoluţia din 1989, acesta nu poate fi contestat”, a declarat Tokes, într-o conferinţă de presă.
Eurodeputatul Tokes a precizat că Tribunalul Bucureşti i-a refuzat plângerea împotriva colonelului Filip Teodorescu, unul dintre foştii conducători ai Securităţii, şi a lui Ioan Talpeş, fost director al SIE, care l-au numit „trădător de ţară” şi „spion străin”, într-un program de televiziune.
„Nu avem încă motivarea Tribunalului Bucureşti, ca să atacăm în continuare. Eu cred că acest fapt face parte din acel proces de demolare a lui Laszlo Tokes, vor să facă din mine din erou al României, cum m-a numit Iliescu, un trădător de ţară. Se face de 26 de ani”, a spus Tokes.
El a afirmat că, având în vedere că se simte ameninţat, a cerut recent protecţie internaţională şi protecţie Ungariei, într-o declaraţie politică, la Budapesta, în cadrul forumului reprezentanţilor maghiari din Bazinul Carpatic.
„Dacă mă simt ameninţat? Da! Cum să nu?!? Dacă cineva poate fi numit trădător de ţară, chiar în mod legitim, de Tribunalul Bucureşti? Dumneavoastră aţi sta de vorbă cu un trădător de ţară? Aş mai avea dreptul să reprezint ungurii mei la Bruxelles? Mă revoltă nespus de mult şi de aceea cer această protecţie personală, prin atragerea atenţiei asupra acestui caz scandalos. Refuz cu hotărâre această calomnie curată. Nu poţi să te simţi sigur într-o societate în care un cetăţean, care pentru identitatea lui etnică, poate fi calomniat în aşa fel. Azi-mâine, vin la mine acasă şi fac percheziţie, dacă aş fi trădător de ţară şi spion. De aceea ţin să mă apăr şi eu”, a spus Tokes.
El a declarat că, în mod public, s-a adresat Ungariei, la această întrunire, aşa cum în mod public a cerut protecţia Ungariei pentru ungurii de peste hotare, în 2013, la Tuşnad-Băi, în judeţul Harghita.
„Acolo am cerut instituţionalizarea unei protecţii a Ungariei, tip Austria-Italia, să ne acorde sprijin Ungaria, conform de altfel Tratatului de bază româno-ungar care reglementează relaţiile româno-ungare. Conform normelor europene, este vorba de o protecţie care se acordă de fiecare ţară, de exemplu România către minoritarii săi din ţările vecine. La aceasta m-am referit. În mod similar mă adresez organelor competente să ne acorde protecţie atât comunităţii, cât şi mie, personal. Am ridicat această problemă de mai multe ori şi în Parlamentul European'”, a mai precizat Tokes.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la începutul lunii martie, că a decis să-i retragă lui Tokes Laszlo Ordinul „Steaua României”.
„Chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. După părerea mea trebuie să ţinem cont de câteva chestiuni când analizăm aceste speţe. Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Laszlo Tokes”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 25 februarie, recursul lui Tokes Laszlo faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincţiei. Decizia instanţei supreme este definitivă.
Curtea de Apel Bucureşti respinsese ca inadmisibilă solicitarea lui Tokes Laszlo de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” prin care i s-a retras distincţia, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989.
Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Tokes Laszlo.
Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Tokes Laszlo i-a cerut premierului Ungariei, Orban Viktor, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Covasna
Senatorul Marius Obreja s-a retras de la conducerea PNL în urma unor disensiuni interne

Senatorul Marius Obreja a renunţat la funcţia de copreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Covasna, în urma unor disensiuni interne, şefia acesteia urmând să fie asigurată în continuare de către cel de-al doilea copreşedinte, Codruţ Opaiţ.
Opaiţ a declarat miercuri (30 martie 2016 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că Biroul Politic Naţional l-a validat în funcţia de preşedinte interimar, menţionând că Marius Obreja, rămas „simplu membru” al Biroului Permanent, „nu şi-a exprimat dorinţa de a pleca din partid”.
Opaiţ a recunoscut că în interiorul organizaţiei au existat în ultima perioadă o serie de disensiuni pe fondul nominalizării candidaţilor pentru alegerile locale din luna iunie. Potrivit acestuia, organizaţia ajunsese „într-un blocaj păgubos”, pentru că o serie de candidaţi propuşi de organizaţiile locale nu au fost validaţi de Biroul Judeţean, lucru sesizat şi de conducerea centrală a partidului. El a mai spus că senatorul Marius Obreja are responsabilităţi în Parlamentul României şi e important, mai ales în contextul apropiatelor alegeri, ca organizaţia să fie condusă din judeţ.
Marius Obreja a declarat că la începutul acestei luni, în timp ce se afla în străinătate, foştii PDL-işti au pus la cale un „puci” pentru a-l debarca de la şefia organizaţiei judeţene, pe care l-a blocat. El a mai spus că s-a retras din funcţie, propunând alte persoane, dar în cele din urmă Codruţ Opaiţ a fost numit la conducerea organizaţiei judeţene cu sprijinul liderului PNL, Vasile Blaga.
Obreja a menţionat că nu doreşte să facă alte comentarii, dar a ţinut să precizeze că i s-a propus să preia funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei covăsnene, însă deocamdată nu a dat un răspuns.

Covasna
„Steagul secuiesc” din incinta Consiliului Judeţean, arborat ilegal, spune prefectul Sebastian Cucu

„Steagul secuiesc” pe care Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna l-a donat luna trecută Consiliului Judeţean este arborat ilegal în incinta acestei instituţii, a declarat miercuri (30 martie 2016 - n.n.) prefectul Sebastian Cucu.
Potrivit acestuia, steagurile nerecunoscute legal, cum este şi cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive.
El a menţionat că Prefectura Covasna va analiza hotărârea adoptată miercuri de către Consiliul Judeţean, prin care a acceptat steagul donat luna trecută de către liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, steag arborat în sala de şedinţe a instituţiei la solicitarea acestuia din urmă.
„Vom verifica, potrivit procedurii, legalitatea hotărârii, dacă e legală, bine, dacă nu, vom acţiona ca atare. (…) De principiu, doar drapelele aprobate prin lege pot fi arborate. (…) Drapelele nerecunoscute legal nu pot fi arborate pe sau în instituţiile publice, fie că sunt cumpărate, donate, moştenite sau manufacturate”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Consiliul Judeţean Covasna a aprobat miercuri, în şedinţă ordinară, steagul donat, în valoare de 50 de lei, care a fost inclus prin hotărâre în patrimoniul instituţiei.
„Cred că steagul secuiesc (?! - n.n.) are loc şi trebuie arborat în secuime. Dacă poporul secui are simboluri, atunci acele simboluri trebuie folosite şi respectate. (…) Părerea mea e că şi în Parlamentul României ar trebui arborat steagul secuiesc (?! - n.n.), pentru că secuii au reprezentanţi acolo”, a spus Kulcsar.

Categorie: