Actualitatea Ardeleană

Autor:

Covasna
Fostul sediu al BNR din Sfântu-Gheorghe ar putea fi transformat într-un centru de inovare şi start-up

Fostul sediul al Băncii Naţionale a României din Sfântu-Gheorghe, care a fost transferat în urmă cu aproape doi ani din proprietatea statului în cea a municipiului reşedinţă, ar putea găzdui un centru de inovare şi start-up.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a declarat, luni (18 aprilie 2016 - n.n.), că acest proiect, denumit DesignBank, a fost conceput împreună cu asociaţia IT Plus din Sfântu-Gheorghe, care coordonează şi clusterul IT din judeţ, cu scopul de a sprijini dezvoltarea acestui domeniu în regiune, de a atrage noi investitori şi de a crea locuri de muncă mai bine plătite. Edler a menţionat că se află în „discuţii avansate” cu Primăria Sfântu-Gheorghe pentru a sprijini materializarea acestui proiect.
„Vrem să transformăm fostul sediu al BNR într-un centru de inovare şi start-up. (…) Asta e o discuţie mai veche, de când am ajuns preşedintele CCI am început nişte demersuri ca să echilibrăm puţin industria uşoară, textilă…, care domină în judeţ, unde, într-adevăr, sunt multe locuri de muncă, dar salariile sunt mici. (…) Am găsit ca oportunitate IT-ul şi vrem să întărim domeniul IT în judeţul Covasna şi în regiune, astfel încât să putem atrage investitori care pot oferi nişte salarii mai competitive. În IT salariile încep de la 1.000 de euro şi nu se compară cu cele din industria textilă”, a declarat Edler Andras.
El a mai spus că unul dintre obiectivele sale este ca în acest centru să se nască idei de proiecte care să devină „poveşti de succes” pe plan naţional şi internaţional, atât în domeniul IT, cât şi al design-ului în general.
Fostul sediu al BNR din Sfântu-Gheorghe a constituit ani la rând subiectul mai multor procese, dreptul asupra clădirii fiind revendicat deopotrivă de Consiliul Judeţean Covasna şi de Biserica Ortodoxă Română. Cele două instituţii s-au judecat pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra clădirii, care a fost „pasată” prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea ei în aplicare, drept urmare clădirea a rămas mai mult timp nefolosită.
La sfârşitul anului 2013, imobilul a fost trecut printr-o hotărâre de Guvern din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu-Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local. În schimbul fostei clădiri BNR, BOR a primit etajul întâi din blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu.

Covasna
Primarul Antal Arpad a revenit la serviciu după ce DNA i-a ridicat interdicţia de a-şi exercita funcţia

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a ridicat luni (18 aprilie 2016 - n.n.) primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, interdicţia de a-şi exercita funcţia, iar acesta a revenit la serviciu după 60 de zile de suspendare, fiind întâmpinat cu aplauze în sala de şedinţe a Consiliului Local.
Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că rămâne în continuare sub control judiciar, dar, în urma analizării cererii sale, procurorul de caz a dispus suspendarea interdicţiei de a-şi exercita funcţia şi de a intra în contact cu angajaţii Primăriei, măsuri ce fuseseră instituite iniţial.
„Având în vedere faptul că am primit astăzi acest răspuns prin care mi se ridică interdicţia de a-mi exercita mandatul, continuăm munca. (…) Au fost 60 de zile în care nu am putut comunica cu colegii mei din Primărie, eu am respectat întocmai şi cu bună-credinţă toate prevederile ordonanţei date de domnul procuror în urmă cu 60 de zile. (…) Au fost două luni grele, dar a fost o experienţă de viaţă care ne-a întărit şi ne-a făcut mai înţelepţi. Eu văd partea pozitivă a lucrurilor şi mergem înainte cu capul ridicat”, a declarat Antal Arpad.
El a ţinut să mulţumească viceprimarului Sztakics Eva care l-a suplinit în cele 60 de zile cât nu şi-a putut exercita atribuţiile, consilierilor şi angajaţilor Primăriei care „au făcut ca lucrurile să meargă înainte”, precum şi locuitorilor municipiului Sfântu-Gheorghe, atât români, cât şi maghiari, care i-au fost alături. (…)
Antal Arpad a anunţat, totodată, că va candida pentru cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Sfântu-Gheorghe pe lista UDMR Covasna, amintind în context şi faptul că au fost adunate peste 10.000 de semnături, respectiv de 20 de ori mai multe decât ar fi avut nevoie pentru a-şi putea depune candidatura.
Antal a adăugat şi că este „optimist” în ce priveşte rezultatul anchetei DNA, menţionând că este nevinovat, iar „dacă se doreşte aflarea adevărului, atunci e liniştit”.
Antal Arpad este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). El este acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.
Pe 17 februarie a.c., procurorii DNA au dispus punerea sub control judiciar a primarului Antal Arpad, interdicţia de a-şi exercita funcţia, de a părăsi ţara şi de a intra în contact cu angajaţii Primăriei şi ai BERD. Măsurile au fost prelungite vinerea trecută, dar Antal Arpad a cerut eliminarea interdicţiei de exercitare a funcţiei de primar, rezervându-şi dreptul de a se adresa Tribunalului Bucureşti în cazul în care nu ar fi primit un răspuns favorabil.

Cluj
Lucrăm la două teme foarte importante - descentralizarea şi regionalizarea

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, duminică (17 aprilie 2016 - n.n.), că Guvernul lucrează în prezent pe două teme foarte importante - descentralizarea şi regionalizarea.
„Noi am început un proiect mai abundent pe ceea ce înseamnă reforma funcţiei publice, pe primele componente ale reformei administraţiei. Adică, simplificarea administrativă, definirea foarte clară a responsabilităţilor în administraţie, modul de intrare în sistem, modul de formare. Era o datorie mai veche a noastră. (…) În viitor, începând din luna mai, vom lucra pe două teme care sunt foarte importante: cea a descentralizării şi cea a regionalizării”, a menţionat Vasile Dîncu.
El a adăugat că sunt în curs de derulare o serie de studii de impact privind cele două teme.
„Vom lansa în scurt timp o strategie de dezvoltare teritorială, o strategie tehnică, în care definim modul în care se dezvoltă oraşele, cum se va dezvolta infrastructura în următorii 10-20 de ani. Pe lângă aceasta, am început şi descentralizarea administrativă. (…) Lucrăm în acest moment la reconstrucţia unei administraţii mult mai apropiate de cetăţean. Am început inventarul unor elemente de infrastructură pe care le au mai ales autorităţile centrale, ministerele, ca să vedem ce trebuie descentralizat. În acest moment, lucrăm la câteva studii de impact privind modul în care se va descentraliza administraţia centrală spre administraţia locală şi, în funcţie de asta, o să vedem şi ce putem să construim în anul acesta - fiind un timp foarte scurt - pe o reorganizare administrativă”, a completat vicepremierul.
Potrivit acestuia, sunt luate în calcul mai multe variante de regionalizare.
„Noi am moştenit nişte studii făcute de profesori universitari, chiar de mine, când nu mă ocupam deloc de administraţie. Sunt mai multe variante, era o variantă de opt, mai sunt nişte variante cu 12 sau altele. Vom vedea, în funcţie de studiile de impact, care este varianta care poate fi luată în calcul. (…) Deocamdată lucrăm la fundamentele descentralizării, care sunt şi baza pentru ceea ce numim noi regionalizare. Poate că acest concept de regionalizare a speriat foarte multă lume şi ar trebui mult mai bine elaborat. (…) O să arătăm care sunt avantajele descentralizării şi introducerii unui nou inel în administraţie, cel regional. Există foarte multe avantaje. Nu înseamnă în niciun caz ruperea României, federalizarea sau alte lucruri. E un element care trebuie să intre în calcul atunci când ne gândim la o mai bună planificare a dezvoltării”, a subliniat Dîncu.
El şi-a exprimat speranţa că şi viitorii guvernanţi vor înţelege faptul că România are nevoie de descentralizare şi de regionalizare.
„E nevoie de o nouă logică şi de o nouă filosofie în ceea ce priveşte dezvoltarea României şi aş putea să spun că România se poate dezvolta prin propriile mijloace. Avem, în acest moment, şi resurse, avem în acest moment şi oameni, tot mai mulţi tineri care vin şcoliţi din străinătate, ne lipseşte însă organizarea. Sperăm că vom putea anul acesta să creăm câteva linii strategice care în anii viitori să fie valorificate de clasa politică, de cei care vor conduce după ce va pleca Guvernul nostru, şi să fie transformate în planuri de acţiune. Noi vom lăsa oricum o documentaţie foarte importantă, o legislaţie pregătită pentru a face o modernizare a administraţiei, pentru a moderniza statul. Sunt sigur însă că ceea ce se va întâmpla va ţine şi de voinţa pe care oamenii şi-o vor exprima în anii care vin. Sperăm ca alegerile din toamnă să poată da un suflu nou în dezvoltarea României, să fie oameni care să accepte că România are nevoie de o modernizare a administraţiei, că are nevoie de descentralizare şi de regionalizare”, a arătat Vasile Dîncu.

Covasna
Cabinetul medical de la Valea-Mare şi-a suspendat activitatea; pacienţii, consultaţi la Sfântu-Gheorghe

Cabinetul medical din localitatea Valea-Mare a fost închis, fiind afectat de ploile din ultimele zile, iar până la remedierea situaţiei pacienţii vor beneficia de consultaţii medicale la Sfântu-Gheorghe.
Medicul Claudia Bândea a declarat că spaţiul în care şi-a desfăşurat până acum activitatea, respectiv o anexă a Căminului Cultural, a fost inundat, apa infiltrată prin acoperişul şubrezit al clădirii afectând aparatura, mobilierul şi o parte dintre documentele existente în cabinet.
Ea a menţionat că a anunţat autorităţile locale şi Casa de Asigurări de Sănătate că este nevoită să îşi suspende activitatea la Valea-Mare din cauza condiţiilor improprii, iar până când i se vor asigura condiţii corespunzătoare va oferi localnicilor consultaţii la cabinetul ei din Sfântu-Gheorghe, aflat la o distanţă de aproape 30 de kilometri de comuna menţionată.
„De patru ani de zile mă plâng că îmi plouă în cabinet şi că acoperişul e şubred şi de patru ani de zile mi se spune că se va rezolva situaţia la renovarea completă a Căminului Cultural. (…) Le-am spus autorităţilor că revin la Valea-Mare doar atunci când voi avea condiţii pentru a-mi desfăşura activitatea. (…) Dacă comunitatea are nevoie de medic, atunci autorităţile să ia măsuri. (…) Nu cer nimic mai mult decât un spaţiu decent”, a declarat Claudia Bândea.
Primarul localităţii Valea-Mare, Gheorghe Avram a declarat că în prezent se lucrează la reabilitarea acoperişului, iar în scurt timp vor începe lucrările şi în interior.

Covasna
Amânare în procesul privind amenda de 10.000 lei dată de Prefectură primarului Antal Arpad

Prima înfăţişare în procesul dintre Prefectura Covasna şi primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care a contestat amenda de 10.000 de lei primită anul trecut pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001 privind restituirea imobilelor naţionalizate, a avut loc marţi (12 aprilie 2016 - n.n.) la Judecătoria Sfântu-Gheorghe şi s-a soldat cu amânare.
Prefectul Sebastian Cucu a declarat că cererea de amânare a fost formulată de partea adversă, care doreşte să mai studieze dosarul, iar al doilea termen a fost stabilit pentru data de 17 mai a.c..
Potrivit prefectului, Primăria Sfântu-Gheorghe este singura din judeţ care nu s-a încadrat în termenul stabilit pentru rezolvarea notificărilor pe Legea 10, la data aplicării amenzii având nesoluţionate peste 470 de cereri.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a chemat în instanţă atât Prefectura, cât şi Guvernul României, considerându-le indirect responsabile de neaplicarea în termen a acestei legi. (…)

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: