Actualitatea Ardeleană

Autor:

Covasna
Consiliul Judeţean a refuzat să revoce hotărârea privind acceptarea ca donaţie a „steagului secuiesc”

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a respins, joi (28 aprilie 2016 - n.n.), cererea Prefecturii de revocare a hotărârii prin care a acceptat drept donaţie un steag secuiesc (?! - n.n.) din partea Partidului Civic Maghiar, prin urmare cele două părţi se vor confrunta în instanţă.
Conducerea Prefecturii Covasna a solicitat CJ să revoce această hotărâre pe temei de nelegalitate, însă reprezentanţii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care deţin majoritatea în CJ, au refuzat să facă acest lucru.
Prefectul Sebastian Cucu a declarat că în această situaţie va ataca hotărârea în contencios administrativ, iar instanţa de judecată va decide dacă hotărârea este legală sau nu.
Potrivit acestuia, drapelul, donat Consiliului Judeţean Covasna de către liderii Partidului Civic Maghiar în luna februarie a.c., a fost arborat ilegal în sala de şedinţe, deoarece steagurile nerecunoscute legal, cum este cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că cererea Prefecturii este „revoltătoare” şi că nu înţelege de ce steagul secuiesc (?! - n.n.), reprezentativ pentru comunitatea maghiară din judeţ, nu poate sta alături de cel al României şi Uniunii Europene. El a mai menţionat că reprezentanţii acestei comunităţi îşi vor apăra întotdeauna simbolurile naţionale şi nu vor „ceda presiunilor”, drept urmare au refuzat să revoce hotărârea. Kulcsar a mai spus că, după părerea sa, steagul secuiesc (?! - n.n.) ar trebui arborat şi în Parlamentul României, unde secuii sunt reprezentaţi de către parlamentarii UDMR.

Braşov
Primarul din Predeal şi nouă consilieri locali, condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare; sentinţa nu este definitivă

Primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoş, a fost condamnat miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), de o instanţă a Judecătoriei Braşov, la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
„Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de trei ani reprezentând termen de încercare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Braşov, judecătoarea Anda Sânpetru. Sentinţa în acest proces, care a început în ianuarie 2014, nu este definitivă.
Aceeaşi pedeapsă au primit-o alţi nouă consilieri locali din Predeal din perioada 2008-2012.
Primarul Liviu Cocoş a declarat că sentinţa Judecătoriei Braşov se referă la perioada 2008-2012, când a fost consilier local la Predeal.
„Este vorba despre perioada în care eu am fost consilier local, când Consiliul local a aprobat repartizarea unor locuinţele ANL la Predeal. Deocamdată, sentinţa dată de Judecătoria Braşov nu este definitivă”, a spus primarul.
Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat la funcţia de primar al Predealului, Liviu Cocoş a precizat că şi-a depus dosarul pentru o nouă candidatură săptămâna trecută şi nu îl va retrage.

Mureş
Şapte agenţi ai Poliţiei Rutiere Reghin, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Mureş a dispus, miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor şapte agenţi ai Poliţiei Rutiere Reghin urmăriţi penal pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, toate în formă continuată.
Şase dintre poliţişti au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, toate în formă continuată, iar unul pentru luare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, toate în formă continuată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Mureş, Veronica Ţambrea, încheierea nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş i-a reţinut, în urmă cu o zi, pe cei şapte agenţi de poliţie, ocazie cu care a pus în mişcare acţiunea de urmărire penală împotriva acestora.
În data de 18 aprilie, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat 11 percheziţii, dintre care una la sediul Poliţiei Municipiului Reghin, pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la acea dată de DGA-SJA Mureş, în cauză erau vizaţi şapte agenţi de poliţie din cadrul Biroului de Poliţie Rutieră asupra cărora exista suspiciunea că, din 2015 şi până în prezent, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani de la conducători auto pentru a nu aplica măsurile legale în cazul unor abateri constatate în trafic.

Covasna
UDMR nu are contracandidaţi pentru primari în 14 localităţi

În 14 localităţi din judeţul Covasna doar UDMR a depus candidaturi pentru funcţiile de primari, a declarat, miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.
Potrivit acestuia, în localităţile Brateş, Brăduţ, Cernat, Estelnic, Mereni, Poian, Sânzieni, Comandău, Lemnia, Micfalău, Băţani, Reci, Bodoc şi Turia nicio altă formaţiune nu a depus candidaturi pentru funcţiile de primari.
„Din punct de vedere juridic nu, dar din punct de vedere politic am câştigat deja alegerile pentru funcţiile de primari în aceste localităţi”, a declarat Tamas Sandor la o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, UDMR nu are contracandidaţi nici pentru consiliile locale în comunele Bodoc şi Mereni, lucru nemaiîntâmplat până acum în istoria postdecembristă a judeţului, şi crede că se datorează faptului că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR „şi-au făcut bine treaba”, lucrând pentru dezvoltarea comunelor şi comunităţilor locale.
Tamas a precizat că UDMR a încheiat un acord de colaborare cu Partidul Civic Maghiar (PCM) în perspectiva alegerilor locale, având ca obiectiv susţinerea reciprocă pentru câştigarea a 40 din cele 45 de primării din judeţ, în zonele în care populaţia maghiară este majoritară. Astfel, UDMR va avea 36 de candidaţi la primării, PCM trei, iar ambele formaţiuni vor susţine candidatura unui independent în localitatea Vârghiş. El a mai menţionat că zece dintre cei 40 de candidaţi pentru funcţiile de primari sunt noi, doi au 32 de ani, iar alţi doi, respectiv cei din Cernat şi Bodoc, au fost aleşi în funcţii în 1990.
În ce priveşte Consiliul Judeţean, Tamas Sandor a menţionat că îşi doreşte un nou mandat de preşedinte, prin urmare va deschide lista de consilieri a UDMR Covasna, care va conţine nume noi în proporţie de 50%. Pe listă se vor regăsi două femei pe locuri eligibile, iar 20% dintre locuri au fost alocate tinerilor.
În opinia sa, anul acesta „bătălia se va duce la oraşe”, respectiv pentru câştigarea primăriilor şi consiliilor locale din Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc, Baraolt şi Covasna.

Alba
Şapte candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Alba-Iulia, printre care actualul edil şi doi deputaţi

Şapte candidaturi la funcţia de primar al municipiului Alba-Iulia au fost înregistrate şi validate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Municipal Nr. 1 Alba-Iulia, printre cei înscrişi aflându-se şi actualul edil, Mircea Hava, aflat la cel de-al cincilea mandat consecutiv.
Numărul celor înscrişi este mai mic decât în 2012 şi 2008, când s-au înscris în competiţia electorală câte zece candidaţi.
Partidul Naţional Liberal (PNL) este reprezentat de către Mircea Hava, iar Partidul Social Democrat (PSD) de către deputatul Călin Potor, care a mai candidat pentru funcţia de primar şi în 2012, atunci din partea USL.
Partidul Mişcarea Populară este reprezentat tot de către un deputat, Clement Negruţ.
Din partea ALDE candidează avocatul Ovidiu Jidveian, membru al PSD până în urmă cu două luni, organizaţie în care a deţinut şefia organizaţiei municipale Alba-Iulia.
UNPR este reprezentată de către Dorin Şerdean, care la precedentele alegeri a candidat la Primărie din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu.
În competiţia electorală s-au înscris şi doi candidaţi independenţi, Anca Iuliana Sava, formator, şi Mircea Trifu, administratorul unei agenţii imobiliare. Acesta din urmă şi-a depus candidatura ca independent şi pentru Consiliul Local. Câştigarea unui mandat de consilier local este vizată şi de către Tudor Roşu, muzeograf, şi Emil Anton Comşa, manager.
Liste complete de candidaţi la funcţia de consilier local au fost depuse din partea PNL, PSD, PMP, ALDE şi UNPR. Partidul M10 a înscris doi candidaţi la funcţia de consilier local în Alba-Iulia.

Covasna
PSD cere revocarea primarului oraşului Întorsura-Buzăului, care candidează pe lista ALDE

PSD Covasna cere revocarea din funcţie a primarului oraşului Întorsura-Buzăului, Leca Băncilă, care va candida pentru un nou mandat din partea partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).
Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama a declarat, marţi (26 aprilie 2016 - n.n.), că a sesizat Consiliul Local Întorsura-Buzăului cu privire la trecerea lui Leca Băncilă de la PSD la ALDE, cerând începerea demersurilor pentru revocarea lui din funcţie. Grama a invocat legea potrivit căreia părăsirea partidelor pe listele cărora au fost aleşi atrage după sine pierderea mandatelor aleşilor locali.
„Am înţeles că secretara a solicitat un punct de vedere oficial de la ALDE, care să confirme primirea în partid, nu ştiu dacă cei de la ALDE au răspuns, dar acum, că domnul Leca Băncilă şi-a depus candidatura, există un act oficial care dovedeşte acest lucru şi sper că secretara va trimite referatul la Prefectură, iar prefectul să decidă dacă mai e sau nu primar. (…) Noi considerăm că domnul Leca Băncilă şi-a pierdut mandatul din moment ce nu mai e la PSD, e normal şi sper că şi-a asumat această pierdere. (…) Conform procedurii, Prefectura va trebui să constate şi să emită ordin de suspendare”, a declarat Horia Grama.
Luna trecută, Leca Băncilă a anunţat că va candida pentru cel de-al treilea mandat pe listele ALDE. Împreună cu el au trecut la ALDE majoritatea consilierilor locali ai PSD şi PNL, inclusiv viceprimarul Ştefan Platon. Conducerea ALDE Covasna nu comentează deocamdată acest subiect.

Categorie: