Actualitatea Ardeleană

Autor:

Mureş
PNL invită PSD la negocieri pentru formarea majorităţii în Consiliul Judeţean şi îi oferă funcţia de preşedinte

Co-preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a invitat luni (13 iunie 2016 - n.n.), la negocieri, conducerea PSD Mureş pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Judeţean (CJ) Mureş, oferindu-le social-democraţilor funcţia de preşedinte al instituţiei.
„Având în vedere perioada de negocieri politice de după alegerile locale, PNL Mureş face următoarea ofertă politică pentru PSD Mureş: PNL Mureş oferă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean către PSD, propune un vicepreşedinte pentru PNL şi, evident, un vicepreşedinte către formaţiunea UDMR. Îl aşteptăm la discuţii pe preşedintele PSD Mureş, domnul Vasile Gliga, pentru a discuta această variantă onestă prin care PSD Mureş poate avea preşedinte de Consiliu Judeţean. PNL Mureş împreună cu PSD au în Consiliul Judeţean Mureş 20 de mandate, deci o majoritate confortabilă”, a arătat Ciprian Dobre, preşedintele în exerciţiu al CJ Mureş, pe o pagină de socializare.
Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.
Din cele 232.169 de voturi valabil exprimate la nivelul judeţului, pentru CJ Mureş, UDMR a obţinut 15 mandate, cu 79.084 voturi, PSD a obţinut 10 mandate, cu 55.541 voturi, iar PNL a obţinut, de asemenea, 10 mandate, cu 52.544 voturi.

Covasna
PNL cere viceprimar român în staţiunea Covasna, unde ponderea comunităţii româneşti e de aproape 35%
PNL cere UDMR să susţină desemnarea unui viceprimar român în oraşul-staţiune Covasna, unde comunitatea românească deţine o pondere de aproape 35%.
Consilierul local Gheorghe Tabalai a declarat vineri (10 iunie 2016 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că în staţiunea Covasna nu a mai existat nici primar şi nici viceprimar român de 26 de ani şi consideră îndreptăţită cererea de a fi numit un viceprimar de naţionalitate română.
„Merg pe principiul că, dacă la nivel naţional, UDMR clamează tot timpul drepturile minorităţilor şi dreptul de a avea cât mai multe posibilităţi de a se exprima, de a-şi proteja identitatea culturală şi politică, administrativă, de a reuşi să facă ceva pentru cei pe care îi reprezintă, atunci sunt îndreptăţit şi eu să clamez acelaşi lucru. Şi să dea şi ei dovadă de, să zicem, o discriminare pozitivă pentru cei 35% români şi să binevoiască să numească un viceprimar român după 26 de ani în care românii din Covasna au fost vitregiţi de a avea un viceprimar şi pe care şi-l doresc cu toţii”, a declarat Gheorghe Tabalai.
Potrivit acestuia, în Consiliul Local Covasna, dominat de UDMR, au intrat cinci consilieri români, doi din partea PNL, doi din partea alianţei PSD-ALDE şi un independent.
Preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a menţionat, prin comparaţie, că, în urma unei înţelegeri politice în plan local, pentru postul de viceprimar al Aradului va fi numit un etnic maghiar, din rândul celor doi consilieri UDMR care au acces în forul aleşilor locali.
PNL a solicitat şi postul de viceprimar în municipiul Sfântu-Gheorghe, unde comunitatea românească are o pondere de aproape 25%, dar UDMR a refuzat acest lucru, nominalizând două persoane, pe Sztakics Eva şi Toth Birtan Csaba, din rândul acestei formaţiuni, care va avea majoritate absolută în viitorul Consiliu Local municipal.

Covasna
Senatorul PNL Marius Obreja, exclus din organizaţia judeţeană
Senatorul PNL de Covasna, Marius Obreja, a fost exclus din cadrul organizaţiei judeţene, el fiind acuzat că a generat tensiuni şi a „sabotat” din interior alegerile locale.
Preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat vineri (10 iunie 2016 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia a fost luată joi seară, în cadrul şedinţei Biroului Politic al organizaţiei, cu o largă majoritate de voturi. Astfel, din cei 33 de membri, 30 au votat pentru excluderea acestuia, unul împotrivă, iar doi s-au abţinut.
Opaiţ a menţionat că intenţia de a-l exclude, precum şi motivele, au fost comunicate în prealabil conducerii partidului, care şi-a dat acordul, iar decizia este „definitivă şi irevocabilă”.
„Motivele care au stat la baza excluderii sunt nenumărate şi întemeiate, în primul rând totala lipsă de participare la campania electorală, atacurile publice dese la conducerea partidului (…), mărturiile unor foşti consilieri PNL privind încercările senatorului Marius Obreja de racolare spre a candida pentru un alt partid, atacurile dese la adresa candidatului nostru la Primăria Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu etc.. Poate că şi acestea constituie un motiv pentru care nu am avut un scor electoral mai bun. (…) Am fi putut depăşi PSD în judeţ, cel puţin eu aşa cred. (…) Îmi pare rău, am spus şi conducerii partidului, că nu mi-aş mai dori ca oameni de asemenea natură să mai fie prezenţi în organizaţia PNL Covasna şi ar fi bine să nici nu mai apară pe listele de parlamentare, pentru că poate calitatea proastă sau imaginea proastă a Parlamentului se datorează şi acestora. (…) Şedinţa a fost statutară, iar decizia e definitivă şi irevocabilă, nu există cale de atac”, a spus Codruţ Opaiţ.
Marius Obreja a declarat că hotărârea de excludere nu i-a fost adusă la cunoştinţă şi a refuzat să comenteze. În schimb, a menţionat că din luna martie a.c., când s-a retras din poziţia de co-preşedinte al filialei, nu a mai primit „nicio informare” şi nici informaţii legate de întruniri, campanie electorală sau candidaţi, de atunci şi până în prezent având un singur „schimb de email-uri” cu Codruţ Opaiţ.

Covasna
Prefectul Sebastian Cucu: Poliţiştii de la Permise, reţinuţi pentru mită, detaşaţi din judeţul Neamţ

Poliţiştii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Covasna, reţinuţi joi (9 iunie 2016 - n.n.) pentru mită de către procurorii DNA, au fost detaşaţi din judeţul Neamţ în Covasna pentru a suplini lipsa de personal cu care s-a confruntat această instituţie, pe fondul mai multor cazuri de corupţie.
„E important să punctăm acest lucru, ambii au venit de la Neamţ, au fost detaşaţi în interes de serviciu pentru a acoperi deficitul grav de personal pe care l-am avut la Serviciul de Permise”, a declarat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.
Serviciul de Permise Auto s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe cazuri de corupţie. În primăvara anului 2009, mai mulţi angajaţi, suspectaţi că ar fi facilitat înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme, au fost inculpaţi pentru fals, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În 2014, un alt angajat a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de euro mită de la un candidat pentru a-i facilita promovarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.
Persoanele inculpate nu au mai avut voie să continue profesia sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit infracţiunile de care au fost acuzate, iar astfel, Serviciul de Permise Auto a fost nevoit să lucreze cu un efectiv redus, până anul trecut când în locul lor au fost detaşaţi alţi funcţionari, iar ulterior s-au făcut angajări.
În urma unor percheziţii efectuate în cursul zilei de miercuri (8 iunie 2016 - n.n.), procurorii DNA Braşov au dispus reţinerea a doi poliţişti de la SPCRPCIV Covasna pentru mai multe fapte, printre care şi luare de mită, după ce au pretins bani pentru eliberare de permise auto. Aceştia au şi fost prezentaţi, a doua zi, Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al DNA, au fost reţinuţi Ilie Cristian Filip, comisar de poliţie în cadrul SPCRPCIV Neamţ, detaşat la SPCRPCIV Covasna, pentru luare de mită (2 fapte) şi complicitate la această infracţiune (3 fapte), Costel Adrian Anton, agent principal de poliţie la SPCRPCIV Covasna, pentru luare de mită (14 fapte) şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, precum şi Gabor Koter, instructor auto, pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă.
DNA precizează că, în perioada 16 ianuarie - 28 aprilie 2016, Filip şi Anton, având atribuţii pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere, atât singuri, cât şi împreună, au pretins şi primit de la diferiţi candidaţi sume de bani cuprinse între 100 lei şi 1.000 euro şi alte foloase necuvenite (ex. mese la restaurante).
„În acelaşi context, în perioada 7 martie - 20 aprilie 2016, inculpatul Anton, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea. Sumele de bani au fost remise celor doi inculpaţi atât personal, cât şi prin intermediari, unul dintre aceştia fiind inculpatul Koter, instructor auto la o şcoală de şoferi”, susţin procurorii.

Covasna
ADEC cere Tribunalului să nu dea curs solicitării UDMR privind bilingvismul

Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) cere conducerii Tribunalului Covasna să nu dea curs solicitării UDMR privind asigurarea bilingvismului în cadrul instituţiei, pe considerentul că sistemul judecătoresc nu se supune Legii administraţiei publice locale.
Conducerea ADEC menţionează, într-un comunicat de presă, că solicitarea UDMR este „complet aberantă şi perfect ilegală”, arătând că magistraţii Curţii de Apel Braşov s-au pronunţat deja într-o speţă similară din anul 2012, anulând o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a dat curs sesizării unui cetăţean ce reclama lipsa traducerii informaţiilor de interes public în limba minorităţii în mai multe instituţii publice aparţinând sistemului judecătoresc din România.
Potrivit ADEC, sentinţa Curţii de Apel Braşov a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) (Decizia nr. 200 din 23 ianuarie 2015), care a stabilit clar faptul că instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă instanţele de judecată nu sunt instituţii ale administraţiei publice locale şi, ca atare, nu se supun prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale.
„Instanţele de judecată, şi deci şi Tribunalul Covasna, sunt instituţii publice ale administraţiei publice centrale, aflate sub autoritatea, controlul şi îndrumarea Ministerului Justiţiei. Este de domeniul evidenţei faptul că Tribunalul Covasna nu este o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sfântu-Gheorghe sau a Consiliului Judeţean Covasna, instituţii ale administraţiei publice locale”, se arată în comunicatul de presă.
În documentul citat se mai arată că, potrivit Codul de Procedură Penală, „limba oficială în procesul penal este limba română”, iar cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, dar actele procedurale se întocmesc în limba română.
Conducerea ADEC concluzionează că nu există nicio prevedere legală care să oblige instanţele de judecată să inscripţioneze denumirea acestor instituţii sau a altor informaţii de interes public în limba minorităţii naţionale, prin urmare cere conducerii Tribunalului Covasna să nu dea curs solicitării „aberante şi vădit lipsite de temei legal” a UDMR.
Serviciul de Asistenţă Juridică „Miko Imre” din cadrul organizaţiei teritoriale UDMR Covasna a cerut, recent, aplicarea inscripţiilor bilingve, în română şi maghiară, în interiorul instituţiei, pe culoare, uşile birourilor, sălilor de judecată etc., şi asigurarea condiţiilor pentru ca cetăţenii de etnie maghiară să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu angajaţii.
În sprijinul cererii, reprezentanţii UDMR au invocat Constituţia României, care prevede că „cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, în condiţiile legii organice”, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, ratificată de ţara noastră.

Categorie: