Actualitatea Ardeleană

Covasna
Liderii UDMR şi PCM au refuzat invitaţia de a participa la Ziua Naţională
Liderii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitaţia de a participa la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, venite, miercuri (23 noiembrie 2016 - n.n.), din partea reprezentanţilor comunităţii româneşti.
Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că nu va putea participa la acest eveniment fără a vorbi despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918 pentru comunitatea maghiară şi fără a invoca promisiunile făcute în Declaraţia de la Alba-Iulia, în ce priveşte drepturilor minorităţilor naţionale.
„Am mai fost invitat şi în alţi ani, dar dacă vin vorbesc, iar dacă vorbesc o să spun ceva ce cred că mulţi nu ar vrea să audă. (…) Dar, nu mai mult decât ce s-a promis în 1918, citind de acolo şi, bineînţeles, aducând în prezent acele doleanţe ale noastre promise acum aproape o sută de ani. (…) Noi respectăm ziua naţională …, dar aşteptăm din partea majorităţii să înţeleagă că pentru noi nu e o zi de sărbătoare. Asta nu înseamnă că nu vă respectăm, dar încercaţi să înţelegeţi această sensibilitate”, a declarat Tamas Sandor, răspunzând invitaţiei lansate de consiliera PSD, Florentina Teacă.
Consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu-Gheorghe, invocând campania „Invită-ţi un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Naţională”, iniţiată de cotidianul local „Mesagerul de Covasna”, însă a fost refuzat.
„Pentru mine Ziua Naţională este zi de doliu, nu pot accepta (…), dar oricând altădată ne putem întâlni la o cafea, la o şampanie”, a spus Kulcsar Terza Jozsef.
Discuţiile au fost purtate în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna, în care s-a aprobat alocarea sumei de 25.000 de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Covasna
Mitropolitul Nicolae Colan, omagiat de comunitatea românească

Fostul Mitropolit al Ardealului, Nicolae Colan, este omagiat de comunitatea românească din judeţul Covasna, în cadrul unor manifestări ce au loc în perioada 22 noiembrie - 6 decembrie, în municipiul Sfântu-Gheorghe şi în alte localităţi, sub egida Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Directorul ştiinţific al Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat, luni (21 noiembrie 2016 - n.n.), că acesta este cel de-al 24-lea an consecutiv în care membrii comunităţii româneşti din judeţ omagiază memoria înaltului ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, născut în anul 1893 în localitatea covăsneană Araci, care a rămas în memoria colectivă drept un simbol al luptei pentru păstrarea identităţii neamului românesc.
Prima ediţie a „Zilelor Nicolae Colan” a avut loc în noiembrie 1993, când s-a marcat centenarul naşterii acestuia, iar la ceremonie au participat personalităţi importante ale culturii şi spiritualităţii româneşti, printre ele şi fostul Mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală.
„Din iniţiativa şi ca urmare a demersurilor întreprinse de către Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, în anul 1994, noua Şcoală Gimnazială din cartierul Lunca Oltului din Sfântu-Gheorghe a primit numele de „Nicolae Colan”. Doi ani mai târziu, cu ocazia Zilelor „Nicolae Colan”, în anul 1996, a fost dezvelit şi sfinţit bustul patronului spiritual al şcolii, amplasat în incinta acesteia. După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în aprilie 1996, a fost inaugurat Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a amintit, printre altele, dr. Ioan Lăcătuşu. (…)
Născut pe 28 noiembrie 1893 în localitatea Araci, Nicolae Colan a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Teologic din Sibiu, precum şi cursuri de specializare teologică la Universitatea din Berlin. Între anii 1928-1936, a fost rectorul Academiei Teologice din Sibiu, din 1938 până în februarie 1939 a fost ministrul Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor. A păstorit Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului între anii 1936 şi 1957 şi Mitropolia Ardealului între 1957 şi 1967 şi a publicat peste 1.000 de lucrări, studii şi articole, fiind membru activ al Academiei Române.

Covasna
PNL: „Nu am făcut blat cu UDMR”

Conducerea PNL Covasna a precizat luni (21 noiembrie 2016 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a „făcut blat” cu UDMR în ce priveşte proiectul de reamenajare a pieţei centrale din Sfântu-Gheorghe şi că este de acord cu acesta, cu condiţia ca viitoarea colină de pământ, ce va fi ridicată aici, să nu obtureze vizibilitatea statuii voievodului Mihai Viteazul.
„Nu ne opunem proiectului, … singurul lucru pe care îl dorim este ca acea colină de pământ care va fi ridicată să nu aibă o înălţime exagerată şi să acopere grupul statuar. Deci, suntem de acord, cu condiţia ca vizibilitatea statuii să fie protejată”, a declarat preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ.
Copreşedintele PNL Sfântu-Gheorghe, Cosmin Boricean, a menţionat că liberalii „nu au făcut blat cu UDMR”, aşa cum insinuează unii adversari politici, care încearcă să le „facă agenda”.
Candidatul PNL Covasna pentru Camera Deputaţilor, Corina Bote, a declarat că autorităţile locale ar trebui să organizeze o dezbatere publică pe tema noului PUZ şi să ţină seama de părerile şi propunerile venite din partea cetăţenilor.
Gheorghe Tabalai, aflat pe primul loc pe lista PNL Covasna pentru Senat, a menţionat că poziţia sa este diferită faţă de cea a colegilor săi, fiind de părere că autorităţile locale ar trebui să renunţe la acest proiect, care separă, printr-o uriaşă movilă de pământ, cele două pieţe aflate în zona centrală.
„Dacă tot e subiectul zilei şi s-a insistat atât de mult ca acesta să fie adus în campania electorală pentru alegerile parlamentare …, am să vă spun că eu militez pentru normalitate în comunitate şi îmi doresc ca Piaţa Libertăţii să fie o continuare a Pieţei „Mihai Viteazul”, deci îmi doresc să existe o legătură şi continuitate între cele două pieţe, fără nicio delimitare. Asta ar reflecta încă o dată buna convieţuire dintre etniile română şi maghiară din judeţul Covasna”, a spus Gheorghe Tabalai.
Proiectul de reamenajare urbanistică elaborat de Primăria Sfântu-Gheorghe prevede extinderea spaţiului verde prin amenajarea unei coline de pământ în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, care, în viziunea arhitecţilor, simbolizează „trupul pietrificat al balaurului” răpus de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al oraşului.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că „logica” acestui proiect este de a delimita urbanistic cele două pieţe alăturate care au stiluri arhitecturale diferite, respectiv Piaţa Libertăţii, recent reabilitată, şi Piaţa „Mihai Viteazul”, care are un „stil comunist”.

Covasna
Dan Suciu (ALDE): „Istoria îl cere imperativ în fruntea statului pe Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan”

Copreşedintele ALDE Covasna, Dan Suciu, care candidează pe poziţia a treia pe lista pentru Senat, susţine că preşedintele Klaus Iohannis nu reprezintă interesele Ţării şi ale Poporului Român, iar locul lui ar trebui luat de o personalitate cu o „autentică valoare morală şi intelectuală” - Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
„În contextul internaţional tulbure de azi şi al scindării pline de ură a societăţii româneşti, avem nevoie de un preşedinte care să unească Poporul Român, capabil să gestioneze cu înţelepciune situaţia complicată a Ţării. Din acest motiv, astăzi, când ne apropiem de împlinirea a 27 de ani de la declanşarea Revoluţiei, mă adresez Timişoarei, cu mesajul de a-l da României ca preşedinte pe acel reprezentant al românilor în care regăsim toate valorile neamului nostru, tot ce este bun şi frumos, tradiţiile, cumpătarea, echilibrul, curajul şi înţelepciunea de care avem atâta nevoie. Dacă în urmă cu 27 de ani Timişoara nu a avut o asemenea personalitate, astăzi îl are pe Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, fostul Episcop al Covasnei şi Harghitei. Istoria îl cere imperativ în fruntea statului pe Mitropolitul Banatului, pentru că e nevoie de un preşedinte în care regăsim un model autentic de valoare morală şi intelectuală, cu fapte vrednice de laudă în slujba Neamului Românesc”, a declarat Dan Suciu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că „în vremuri corupte, de neîncredere, haos şi degradare”, popoarele îşi aleg „în mod natural”, drept conducători politici, lideri „religioşi, morali, capabili de întărirea statului” şi a exemplificat cu situaţia din Cipru, care l-a avut ca prim preşedinte al republicii, între 1960 - 1977, pe Patriarhul Macarie al III-lea, cu Germania care îl are din 2012 ca preşedinte pe preotul luteran Joachim Gauck şi România, care l-a avut prim-ministru în perioada interbelică pe primul Patriarh al României, Miron Cristea.
Dan Suciu şi-a exprimat speranţa că la apropiatele alegeri parlamentare electoratul va da dovadă de „înţelepciune şi discernământ” pentru ca viitorul Parlament să cuprindă „cât mai mulţi oameni care vor sluji interesului naţional şi nu intereselor străine României”.
„Înnoirea Parlamentului trebuie urmată de învestirea unui Guvern care să reprezinte 100% interesele naţionale şi nu pe cele ale corporaţiilor străine sau ale altor state. Consider că numirea unui viitor Guvern care să slujească interesele României este direct ameninţată de domnul preşedinte Klaus Iohannis, care, în cei doi ani de mandat, a acţionat permanent contrar obiectivelor Ţării”, a spus Dan Suciu.
În opinia sa, Iohannis a „greşit impardonabil” în atribuţiile sale de politică externă, iar în plan intern s-a poziţionat în permanenţă „pe invers” faţă de interesele cetăţenilor români.
„Domnul preşedinte, cu profundă satisfacţie personală, a salutat demisiile de onoare ale parlamentarului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta, în urma unor proteste de stradă care au numărat 3.000, respectiv 30.000 de oameni. Îi solicit preşedintelui Iohannis să dea dovadă de o minimă consecvenţă cu sine însuşi, să ne spună cât de important se crede şi cam de câţi oameni consideră că e nevoie să iasă în stradă pentru a-şi da demisia. Avem nevoie, pe lângă un Parlament şi Guvern nou, şi de un preşedinte cu dragoste de Ţară, ataşat valorilor naţionale, un român autentic, înţelept, echilibrat, neaservit intereselor străine, cu o viaţă exemplară şi vocaţia de a face bine Poporului Român. Actualul preşedinte … a dovedit că nu are niciunul dintre aceste atribute şi este doar un produs de marketing pe Facebook al unor interese contrare României şi românilor”, a susţinut liderul ALDE Covasna.

Categorie: