Actualitatea Ardeleană

Autor:

Mureş
Primarul din Sighişoara a revenit asupra demisiei dată pe fondul protestelor, pentru a nu destabiliza municipiul

Primarul social-democrat al municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a anunţat marţi (7 februarie 2017 - n.n.) că a revenit asupra demisiei din funcţie pe care a înaintat-o la sfârşitul săptămânii trecute având la bază „principiile personale raportate la contextul politic”, întrucât aceasta ar fi avut un impact major asupra cetăţenilor.
„Vineri, 3 februarie 2017, am transmis Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş o adresă prin care informam asupra deciziei de a demisiona din funcţia de primar, act unilateral ce a avut la bază principiile personale raportate la contextul politic în care, din păcate, se află ţara noastră. Văzând impactul pe care această decizie, luată de OMUL Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, îl are asupra Sighişoarei şi a concetăţenilor, a urmat o perioadă de profundă analiză a situaţiei, iar astăzi, 7 februarie 2017, am revenit asupra acestei decizii”, a anunţat Ovidiu Mălăncrăvean, într-un comunicat de presă.
Edilul a spus că decizia de revenire asupra demisiei a luat-o raportându-se atât la cei 3.573 de alegători care i-au acordat votul de încredere în vara anului 2016, cât şi la mesajele de susţinere primite în ultimele zile de la sighişoreni. „Chiar dacă actul meu este în acord cu principiile mele de viaţă, Sighişoara nu merită să fie destabilizată, iar calea pe care am pornit, cea de reconstrucţie, trebuie urmată”, a afirmat Mălăncrăvean.
Primarul a mai arătat că a încercat să fie un om al corectitudinii, atât în familie, cât şi ca dascăl sau ca primar, dar că sighişorenii i-au dovedit în aceste zile că reconstrucţia Sighişoarei (foto) poate fi făcută împreună cu aceştia. Acesta a subliniat că are încredere în concetăţenii săi şi crede că fiecare dintre părţi trebuie să fie corectă, unită şi constructivă.

Covasna
Staţiunea Covasna a atras aproape jumătate din numărul turiştilor care au vizitat judeţul anul trecut

Staţiunea Covasna a atras aproape jumătate din numărul total al turiştilor care au vizitat anul trecut judeţul Covasna, relevă o statistică prezentată marţi (7 februarie 2017 - n.n.) de conducerea Consiliului Judeţean.
Potrivit acesteia, anul trecut au fost înregistraţi oficial un număr de 97.222 de turişti, dintre care 90% din ţară şi 10% din străinătate.
Topul celor mai vizitate localităţi este condus detaşat de staţiunea Covasna, care a avut un număr de 45.525 turişti, urmată de Turia/Balvanyos cu 17.797 turişti şi Sfântu-Gheorghe cu 13.826 turişti.
„Bineînţeles că topul îl conduce oraşul-staţiune Covasna. (…) Aici avem fenomenul de turism social, adică persoane care vin cu bilete gratuite sau subvenţionate la tratament. Dar nu tot turismul din staţiunea Covasna este turism social, sunt şi două hoteluri de patru stele, deschise recent, deci este pe drum bun şi turismul din staţiunea Covasna. Urmează Turia, Balvanyos, municipiul Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi comunele Zăbala, Arcuş, Valea-Crişului, Brăduţ, Ozun şi Comandău, dar despre fiecare ştim exact de unde provine fluxul de turişti care le plasează în top 10. (…) În comuna Brăduţ, spre exemplu, în 2014 au fost doar 11 turişti, în 2015 au fost 678, iar în 2016, un număr de 1.228, deci o creştere semnificativă. Fluxul de turişti, bineînţeles, vine de la Castelul Daniel din satul aparţinător Tălişoara”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert.
Potrivit statisticii, anul trecut numărul înnoptărilor în unităţile de turism din judeţ a fost de 520.478, cel mai mare din ultimii cinci ani, în creştere cu aproape 40.000 faţă de anul anterior.

Covasna
Chestionar în vederea realizării brandului staţiunii Covasna

Conducerea Primăriei Covasna intenţionează să realizeze un brand al acestei staţiuni de interes naţional, în scopul promovării potenţialului balnear şi turistic şi creşterii vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional.
Primarul Gyero Jozsef menţionează, pe pagina sa de socializare, că strategia de dezvoltare a oraşului Covasna subliniază importanţa elaborării şi utilizării unui brand (slogan/motto şi logo/siglă) care „să identifice din punct de vedere vizual şi auditiv staţiunea”, prin urmare „brandul va trebui să exprime într-o formă sugestivă valorile, respectiv factorii naturali, terapeutici, antropici şi culturali, de care dispune oraşul”.
Înainte însă de a demara procedurile pentru realizarea brandului, conducerea Primăriei a lansat un chestionar, invitându-i pe cetăţenii oraşului să-şi exprime punctul de vedere cu privire la necesitatea şi utilitatea acestui brand în identificarea şi promovarea ofertei turistice şi terapeutice şi chiar să vină cu propuneri concrete.
„În caz afirmativ, vă rugăm să faceţi propuneri pentru brandul staţiunii (slogan şi logo) în limbile română, maghiară, engleză şi germană. Precizăm că propunerile vor fi aduse la cunoştinţa publicului şi evaluate de un juriu de specialitate”, se arată în postare.
Cea de-a doua întrebare este adresată agenţilor economici din domeniul turismului, serviciilor medicale, alimentaţiei publice etc., şi face referire la disponibilitatea acestora de a utiliza brandul oraşului în materialele lor de promovare, respectiv pe pagina web, broşuri de informare, materiale audio şi altele.
Răspunsurile sunt aşteptate până pe data de 1 martie a.c. pe adresa Biroului de Informare Turistică şi Primăriei Covasna.

Bihor
Ioan Mang (PSD): „Ţara are nevoie de stabilitate guvernamentală”

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a transmis marţi (7 februarie 2017 - n.n.), printr-un comunicat, un mesaj de solidaritate şi susţinere a Guvernului actual, punctând că „ţara are nevoie de stabilitate guvernamentală, politică şi economică”.
„În numele conducerii PSD Bihor, a parlamentarilor, aleşilor locali şi a tuturor membrilor organizaţiei, doresc să exprim solidaritatea şi susţinerea noastră pentru Cabinetul condus de domnul Sorin Grindeanu. Cu toţii ne dorim ca România şi românii să poată depăşi aceste momente de tensiune socială şi să revenim la starea de normalitate. În acest sens, vreau să îi asigur pe toţi românii de bună credinţă că vom rămâne puternici şi uniţi. Totodată, vom face toate demersurile politice şi legale pentru a apăra democraţia din România şi rezultatul votului din 11 decembrie”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, „ţara are nevoie de stabilitate guvernamentală, politică şi economică”, iar Guvernul legitim, susţinut de votul democratic al milioane de români, trebuie lăsat să pună în aplicare programul la care s-a angajat.
„Aceasta este singura cale pentru a putea înainta spre prosperitate, dezvoltare şi democraţie”, a menţionat Ioan Mang, în comunicat.

Mureş
PNL acuză PSD şi ALDE de respingerea amendamentelor la Legea bugetului privind dezvoltarea judeţului

Parlamentarii PNL Mureş, senatorul Cristian Chirteş şi deputatul Doru Oprişcan, au acuzat, marţi (7 februarie 2017 - n.n.), formaţiunile din coaliţia de guvernare că în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au respins amendamentele depuse de ei, prin care au propus atragerea în judeţul Mureş a aproape 100 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al PNL Mureş, senatorul Cristian Chirteş şi deputatul Doru Oprişcan au formulat amendamente la Legea bugetului pe anul 2017, care vizau dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, finanţarea unor proiecte de canalizare şi alimentare cu apă potabilă în mai multe localităţi din judeţul Mureş, precum şi alocarea de resurse financiare în vederea reabilitării pistei Aeroportului Internaţional „Transilvania”.
„Semnalul dat de parlamentarii Puterii este clar şi defineşte foarte bine intenţiile guvernării PSD-ALDE pentru următorii patru ani, în ceea ce îi priveşte pe mureşeni. Din păcate, judeţul Mureş pierde în 2017 aproape 100 de milioane de lei, bani care ar fi contribuit din plin la realizarea unor proiecte majore de dezvoltare a judeţului Mureş. Este clar că bugetul pe anul 2017 este nerealist, populist şi înşelător, care va determina rectificări negative, ce vor reduce şi mai mult investiţiile”, a declarat senatorul Cristian Chirteş.
Liderul PNL Mureş, deputatul Doru Oprişcan, a arătat că amendamentele PNL Mureş au evidenţiat câteva proiecte foarte importante, menite să contribuie la adevărata bunăstare a mureşenilor pentru următorii câţiva zeci de ani.
„Am avut aceste iniţiative încercând să corectăm proiectul bugetului de stat, prin includerea unor obiective locale care, din păcate, nu au reprezentat o prioritate pentru PSD nici în faza de proiect şi nici în forma finală a Legii. Apreciez implicarea colegilor parlamentari de la UDMR, care ne-au susţinut în promovarea şi bugetarea parţială a proiectului de reabilitare a pistei Aeroportului”, a afirmat deputatul Doru Oprişcan.
Comunicatul subliniază că propunerile parlamentarilor mureşeni ai Partidului Naţional Liberal au obţinut avizele favorabile ale tuturor comisiilor, dar votul împotrivă al comisiilor de buget-finanţe blochează atragerea în judeţul Mureş a aproape 100 de milioane de lei.
Singurul obiectiv acceptat parţial pentru finanţare este Aeroportul Internaţional „Transilvania”, care a primit „fonduri nejustificat de reduse, cu 10 milioane de lei mai puţin din suma necesară de 77.452.884 lei pentru reparaţia capitală a pistei”.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: