Actualitatea Ardeleana

Autor:

Hunedoara
O biserică din lemn, veche de peste 300 de ani, va fi restaurată cu ajutorul unei finanţări europene
Biserica din lemn din satul hunedorean Boz, comuna Brănişca, va fi restaurată cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de peste 250.000 de euro, fondurile fiind câştigate de Parohia Boz în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” a fost ridicată la 1701, iar Parohia Boz este singura din Regiunea Vest care a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă pentru refacerea lăcaşului de cult. Chiar şi acum, în biserică se mai fac slujbe la sărbători importante sau hramuri.
„Este o biserică de patrimoniu de o valoare deosebită pentru judeţul Hunedoara. Proiectul este unic la nivelul Regiunii Vest şi acest lucru este lăudabil”, a declarat, luni (20 februarie 2017 - n.n.), purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.
Biserica a mai suferit intervenţii în decursul timpului, în anul 2012 fiind necesară înlocuirea acoperişului din şiţă, pentru că altfel monumentul s-ar fi degradat iremediabil. Lucrarea a fost posibilă cu ajutorul Fundaţiei „Pro Patrimoniu” din Bucureşti, după care s-a decis căutarea unei forme de finanţare pentru restaurarea întregii biserici.
„În anul 2012 am schimbat şiţa, iar apoi am început demersurile pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante, însă Dumnezeu a rânduit, anul trecut, să obţinem finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea finanţării eligibile este de 990.000 de lei, la care se adaugă TVA recuperabil. Totalul investiţiei este 1,17 milioane lei, adică 256.000 euro”, a explicat preotul din satul Boz, Dacian Munteanu.
Proiectul prevede restaurarea completă a monumentului istoric, cu schimbarea părţilor afectate din lemn, subzidiri şi fundaţii. Vor mai fi restaurate componentele artistice, pictura, alte icoane şi mobilierul.
„Proiectul are o istorie interesantă. Este inclus într-un program al Fundaţiei „Pro Patrimoniu” care se cheamă „60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei” şi care monitorizează starea bisericuţelor din această zonă şi sprijină sau ajută de urgenţă în cazurile grave. Acesta a fost unul dintre cazurile grave, în anul 2012, când am sprijinit repararea învelitorii de şiţă, cu voluntari, cu meşteri plătiţi din fonduri private. Apoi s-a legat o relaţie foarte bună cu comunitatea şi cu parohia, după care a apărut ideea continuării reparaţiilor”, a explicat arhitectul Raluca Munteanu, coordonator de proiect în cadrul Fundaţiei „Pro Patrimoniu” şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti.
Pe lângă lucrările ce se vor desfăşura în şantierul de bază, Fundaţia „Pro Patrimoniu” are în plan să organizeze în satul Boz un atelier intitulat „Dulgheri fără frontiere”, cu parteneri din Norvegia şi dulgheri din toată lumea. Aceştia vor veni să discute şi să exemplifice practici de dulgherie tradiţională, încă valabile, pe care autorii proiectului speră să le reactiveze în zonă.
„Oamenii din Boz sunt încântaţi datorită faptului că patrimoniul şi istoria lor sunt aduse la viaţă prin această restaurare. Deşi din punct de vedere financiar nu ar fi putut face niciodată această lucrare, ne-au sprijinit atunci când am avut nevoie cu cazarea şi masa celor care au lucrat acolo. Este greu să derulezi un asemenea proiect, dar nu imposibil. Dacă este stăruinţă, nădăjduim, batem la uşi - unele se închid, batem din nou. Mergem mai departe”, a conchis părintele Dacian Popescu.
Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani şi jumătate, estimându-se că va fi finalizat la jumătatea anului 2019.

Cluj
Kelemen Hunor (UDMR): „Cu protestele de stradă pot fi de acord; nu şi cu legionarii, cu cei care sunt împotriva minorităţilor naţionale, cu extremiştii”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat, vineri (17 februarie 2017 - n.n.), de acord cu protestele de stradă prin care se doreşte o reprezentare publică onestă, corectă, dar nu şi cu „legionarii, cu cei care sunt împotriva minorităţilor naţionale, cu extremiştii”.
„Cu protestele de stradă pot fi de acord, dar doar cu cele prin care se doreşte o reprezentare publică corectă, onestă. Însă nu putem să fim de acord cu legionarii, cu cei care sunt împotriva minorităţilor naţionale, cu extremiştii”, a afirmat Kelemen, în cadrul Conferinţei regionale a aleşilor locali ai UDMR de la Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă.
În raportul politic prezentat cu acest prilej, liderul Uniunii a precizat că „UDMR nu poate fi anexa niciunui partid politic din România” şi că „Uniunea trebuie să reprezinte valorile democratice fără de care poate fi pusă în pericol siguranţa comunităţilor locale sau statul de drept”.
„Nu va fi simplu, dar aceasta este direcţia corectă”, a subliniat preşedintele UDMR.
Prezent la reuniune, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a amintit direcţiile care trebuie urmate pentru îmbunătăţirea activităţii din administraţiile locale.
„Eficienţa acestui for depinde de modul în care membrii Consiliului se vor implica la modul real în activitatea sa”, a declarat Porcsalmi Balint, care a arătat că rolul reprezentanţilor UDMR în administraţiile publice locale şi judeţene este, pe lângă îndeplinirea atribuţiilor zilnice, şi asumarea responsabilităţii politice.
La Conferinţa regională a aleşilor locali ai UDMR au participat delegaţii uniunii din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov, Hunedoara, Sibiu şi Caraş Severin, care au dezbătut problemele actuale din administraţiile publice locale şi judeţene.
Participanţii au fost de acord că activitatea lor de zi cu zi este foarte mult afectată de birocraţia inutilă, de faptul că majoritatea deciziilor locale nu pot fi adoptate la nivel local, potrivit comunicatului citat.
Totodată, aleşii locali au stabilit că în activitatea administraţiilor publice locale este nevoie de mai multă organizare şi o atribuire mai clară a sarcinilor, iar în problemele care afectează în mod direct administraţiile locale trebuie să existe un consens, un punct de vedere comun al tuturor organismelor din interiorul UDMR, mai menţionează sursa citată.

Covasna
Benko Erika (UDMR): „Folosirea limbii minorităţilor în unităţile sanitare, aviz pozitiv în Comisia pentru drepturile omului”

Deputatul UDMR Covasna, Benko Erika, a declarat vineri (17 februarie 2017 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că propunerea uniunii privind folosirea limbii minorităţilor naţionale în unităţile sanitare a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.
Potrivit acesteia, amendamentul la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede „încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000”.
„În Comisia pentru drepturile omului, minorităţi şi culte, în care lucrez, a trecut o iniţiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituţiile de sănătate şi anumite instituţii de asistenţă socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi şi minorităţile naţionale de asemenea”, a declarat Benko Erika.
Ea a mai menţionat că face parte din echipa care pregăteşte amendamente la Legea Administraţiei Locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure „o mai bună practică folosirii limbii materne în situaţii oficiale”.
„Înseamnă mult că fac parte din această echipă, pentru că garantarea drepturilor lingvistice pentru minorităţi este o componentă foarte importantă în munca mea profesională”, a mai spus aceasta.
Parlamentarul covăsnean a precizat, totodată, că îşi doreşte să facă parte şi din echipa care va începe în curând să lucreze la amendamentele legate de folosirea simbolurilor naţionale, regionale şi ale comunităţilor locale, considerând că este foarte important să existe o legislaţie clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-şi poată folosi în mod legal simbolurile proprii.
Printre altele, a mai amintit că, săptămâna aceasta, a fost desemnată membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, considerând că acest lucru reprezintă o oportunitate pentru a putea deschide pe plan european dezbateri legate de problemele comunităţii maghiare.
Benko Erika a informat, totodată, că Legea parteneriatului civil a obţinut zilele trecute aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, datorită votului UDMR şi USR, şi a apreciat că această lege va fi şi în avantajul femeilor care trăiesc în concubinaj.
„Eu am considerat că acest demers este un lucru foarte bun pentru femeile din România, pentru că un contract de parteneriat civil ar însemna o protecţie financiară pentru femeile care nu sunt căsătorite şi care trăiesc în concubinaj. (…) Însă aş dori să subliniez că, în viitorul apropiat, UDMR va veni cu propuneri şi iniţiative legislative care să întărească şi să sprijine instituţia căsătoriei”, a mai spus aceasta.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: