Actualitatea Ardeleana

Autor:

Timiş
Ludovic Orban (PNL): „Candidez pentru a garanta unitatea PNL”
Candidatul PNL pentru şefia partidului, Ludovic Orban, a declarat joi (13 aprilie 2017 - n.n.), la Timişoara, că prin candidatura sa doreşte să-i confere Partidului Naţional Liberal caracter şi o identitate politică de „centru - dreapta liberal - conservatoare” clară şi pentru a garanta unitatea partidului.
„În momentul în care Biroul Politic Naţional al PNL a demarat procedurile de alegeri în partid, mi-am anunţat oficial candidatura pentru preşedinţia partidului. Candidez pentru a-i conferi partidului caracter şi o identitate politică de centru-dreapta liberal-conservatoare clară, pentru a oferi forţă şi credibilitate în mesajul public al partidului. De asemenea, candidez pentru a garanta unitatea PNL”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.
El a remarcat faptul că PNL a trecut printr-o perioadă dificilă, cu un rezultat la parlamentare mult sub aşteptări, dar şi-a exprimat convingerea că, odată cu alegerile care urmează, partidul se va relansa.
„Odată cu alegerile noastre din partid sunt convins că este începutul relansării, pentru că România are nevoie de PNL. Se vede din ce în ce mai limpede că cei care au câştigat puterea au câştigat-o prin minciună, prin promisiuni rupte de realitate şi se vede din ce în ce mai limpede, încă din primele luni ale guvernării, că nu au capacitatea să dea României o direcţie bună şi nu au capacitatea să continue procesul de creştere economică şi de dezvoltare pe care l-au preluat de la guvernul precedent”, a explicat Ludovic Orban.
La rândul său, deputatul liberal de Timiş, Ben-Oni Ardelean, a adăugat că s-ar putea ca, după alegerile interne, PNL să aibă ocazia de a se pregăti să preia guvernarea, în condiţiile în care, consideră el, PSD nu are cum să dea salariile promise.
„S-ar putea ca după alegerile noastre din iunie să ne trezim şi cu guvernarea, nu că noi reuşim să-l dăm jos, pentru că cu majoritatea de 65% pe care o au în Parlament ar fi imposibil să-i dai jos, dar economia sigur s-ar putea să-i dea jos de la guvernare. Pentru că e la mintea cocoşului că nu au cum să dea aceste salarii. Nu trebuie să ştii multă economie ca să-ţi dai seama că o astfel de previziune financiară este insuportabilă de către bugetul României”, a afirmat deputatul Ben-Oni Ardelean.

Mureş
Marius Paşcan (PMP) critică numirea fostului ministru Laszlo Borbely în funcţia de consilier al premierului
Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Marius Paşcan a criticat, joi (13 aprilie 2017 - n.n.), numirea în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului a fostului deputat UDMR Borbely Laszlo.
În anii trecuţi, acesta a îndeplinit şi funcţia de ministru, în guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Ungureanu.
„Este un lucru pe care nu îl înţeleg. Cum se poate ca în cazul unui fost ministru şi actualmente numit cu rang de ministru - şi aici vorbesc de domnul Borbely Laszlo - cei care sunt acuzaţi şi mai apoi condamnaţi că i-ar fi dat mită, sunt închişi, fiind condamnaţi la închisoare cu executare, iar domnul Borbely Laszlo este numit consilier al primului ministru cu rang de secretar de stat? Apropo de ce face PSD în apărarea unor interese politice în favoarea unor potenţiali infractori. Deci cel care dă mita unui demnitar al statului român face închisoare, este condamnat, iar cel care este acuzat că a primit mita, este numit secretar de stat”, a declarat Marius Paşcan.
El a mai afirmat că acest tip de fapte confirmă ceea ce se spune în textul Raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare despre România.
„Este absolut aberant şi vorbim de România originală a zilelor noastre, confirmând ceea ce se stipulează în Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Este evident că UDMR face parte din Guvernul României şi participă la guvernare direct, dar nu oricum, ci cu penali de primă linie”, a declarat Marius Paşcan.
Deputatul s-a referit la faptul că trei persoane din dosarul în care a fost acuzat fostul deputat UDMR - Szepessy Szabolcs, consilierul personal al fostului ministru al Mediului, Borbely Laszlo, şi doi oameni de afaceri, Ioan Ciocan, administrator al Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, respectiv Anton Petru Molnar, administrator al Azimut Com SRL Acăţari, judeţul Mureş - au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea, cu executare, de către Curtea de Apel Oradea.
Cei trei au fost trimişi în judecată în 2014 de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupţie în dosarul în care a fost cercetat şi fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo, în cazul căruia Camera Deputaţilor a respins de două ori, ultima oară în luna martie 2015, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a începerii urmării penale a acestuia.
La începutul lunii martie 2017, Borbely Laszlo a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. În perioada decembrie 2009 - aprilie 2012, Borbely a ocupat funcţia de ministru al Mediului, iar în Parlament a fost preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

Harghita
Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 de ani, găsit în comuna Siculeni
Un colan dacic torsadat (torques) din argint, care are aproximativ 2.000 ani, a fost găsit în comuna harghiteană Siculeni, de către un căutător de comori, aceasta fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în zonă în ultimii ani.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat joi (13 aprilie 2017 - n.n.), că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metal într-o zonă agricolă şi a fost predat iniţial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea Primăriei l-a predat instituţiei pe care o conduce.
Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcţiei pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos şi este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga Ţară.
„E din argint şi are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă. (…) În Ţară mai sunt patru astfel de colane, se făceau şi din bronz şi din aur cândva”, a spus Bakos Laszlo.
El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un şantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi şi alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai uşor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizaţiei dacice.

Bucureşti
CNMR condamnă iniţiativa primarului Mircea Hava de a conferi Prinţului Charles titlul onorific de „Prinţ al Transilvaniei”
Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) condamnă iniţiativa primarului municipiului Alba-Iulia, Mircea Hava, de a oferi Prinţului Charles al Marii Britanii titlul onorific de „Prinţ al Transilvaniei”, considerând că este o iniţiativă ce „excede” Constituţiei şi legilor Ţării şi care ar putea, totodată, „să amplifice diversele curente de divizare” a României.
„Alba-Iulia, oraşul în care patrulează zilnic o gardă austriacă de paradă, în amintirea Imperiului Habsburgic, oraşul care cinsteşte mai mult decât oricare altul stăpânirea Imperiului Roman în Dacia, lansează prin intermediul primarului său o iniţiativă ce excede tuturor legilor Ţării şi poate amplifica diversele curente de divizare a României, chiar dacă printr-un exemplu ce poate să pară hilar vrea să acorde, onorific, Prinţului Charles al Marii Britanii, titlul de Prinţ al Transilvaniei”, se menţionează într-un comunicat transmis miercuri (12 aprilie 2017 - n.n.) de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
Autorii comunicatului susţin că nu pot să nu fie puşi „pe gânduri” de intenţia edilului din Alba-Iulia.
„CNMR recunoaşte şi apreciază sprijinul şi atenţia oferită de Prinţul Charles acestei zone, precum şi apropierea de România, dar atragem atenţia că astfel de jocuri extra-constituţionale sunt periculoase şi interpretabile”, se mai arată în comunicatul CNMR. (…)
„Primăria Alba-Iulia, capitala istorică a Transilvaniei, a lansat o invitaţie inedită Prinţului Charles de Wales al Marii Britanii de a vizita oraşul şi de a primi titlul onorific de „Prince of Transylvania”. Iniţiativa este marcată de o campanie neconvenţională destinată convingerii Alteţei Sale Regale de a da curs invitaţiei. Această decizie vine ca urmare a activităţii constante a Prinţului de Wales de a promova în lume turismul românesc şi regiunea Transilvaniei, în mod special'', conform comunicatului administraţiei locale. (…)
„Titlul face referire şi la relaţia dintre moştenitorul tronului britanic şi Vlad Ţepeş, cu care Prinţul de Wales a declarat că se înrudeşte pe linia genealogică a stră-străbunicii sale, Regina Maria. „Am Transilvania în sânge”, glumea Alteţa Sa Regală, cu ocazia unei vizite anterioare în România. Scrisoarea deschisă adresată Prinţului Charles de Wales de către Primăria Alba-Iulia spune pe un ton asumat amuzant următoarele: „Alteţa voastră, ştim cât de mult iubiţi Transilvania. A devenit pentru dumneavoastră a doua casă şi aţi devenit cel mai important ambasador al acestei regiuni. Mai mult decât atât, adesea aţi menţionat că aveţi rădăcini în Transilvania şi că linia genealogică vă leagă de Vlad Ţepeş, prinţul născut în această regiune. De vreme ce iubiţi Transilvania atât de mult, ne gândeam: cum ar fi dacă în loc de „Prinţul de Wales” aţi fi cunoscut de acum încolo ca „Prinţ de Wales şi Transilvania”? Trebuie să recunoaşteţi că „Charles, Prinţ de Wales şi Transilvania” sună bine, plus că e un excelent mod de a începe o conversaţie”, se arată în comunicatul Primăriei Alba-Iulia.
Sursa citată precizează că este evident că un oraş românesc nu poate acorda titluri regale. Potrivit autorităţilor locale, scrisoarea deschisă adresată Prinţului Charles a fost „concepută într-o manieră degajată încât să fie evidentă nota umoristică, dar subliniind în acelaşi timp că oferta de a vizita oraşul e serioasă”.
Invitaţia adresată Prinţului Charles de a vizita Alba-Iulia şi de a i se conferi de autorităţile locale titlu onorific de „Prinţ al Transilvaniei” reprezintă o acţiune de PR, prin care administraţia municipiului vrea să atragă atenţia asupra acestui oraş, iar acest titlu „nu înseamnă nimic” din punct de vedere constituţional, a declarat, tot miercuri, Mihai Coşer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba-Iulia.
„În urmă cu două zile, administraţia municipiului Alba-Iulia a adresat o astfel de invitaţie, printr-o scrisoare deschisă, Prinţului Charles, Prinţului de Wales, prin care nu facem altceva decât, pur şi simplu, la modul cel mai serios cu putinţă, îl invităm să viziteze Alba-Iulia, iar la modul onorific dorim să-i conferim un titlu onorific de „Prinţ al Transilvaniei”. Bineînţeles că nu putem dezbate legitimitatea dacă noi suntem îndreptăţiţi sau nu să facem acest lucru, declanşatorul acestui demers fiind, dacă vreţi, o acţiune de PR în modul cel mai clar cu putinţă, prin care nu facem altceva decât să atragem atenţia asupra acestui oraş atât de important, care a fost cândva capitala Transilvaniei din toate punctele de vedere şi, bineînţeles, nu facem altceva decât să recunoaştem meritele constante ale Prinţului Charles, care, să admitem, a fost unul din promotorii cei mai activi ai acestei regiuni din România”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba-Iulia.
El a menţionat că, până în momentul de faţă, nu s-a primit niciun răspuns. „Fiind un demers care s-a diseminat sub forma unei scrisori deschise, este absolut imposibil să vină un răspuns într-un timp atât de scurt. Atât la nivel de invitaţie de a participa şi de a vizita Alba-Iulia, cât şi la nivel semioficial, dar suntem absolut convinşi că vom avea un rezultat în această privinţă, pe care îl vom comunica ulterior”, a afirmat Mihai Coşer. (…)
O parte a presei britanice a relatat că Prinţului de Wales i-a fost oferit acest titlu onorific de către primarul din Alba-Iulia, fiind publicată şi scrisoarea în limba engleză adresată acestuia.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: