Actualitatea Ardeleana

Autor:

Alba
ADR Centru: Două biserici fortificate, din Covasna şi Braşov, vor fi restaurate cu fonduri europene

Bisericile fortificate din Aita-Mare, judeţul Covasna, şi Sânpetru, judeţul Braşov, vor fi restaurate, până în 2021, cu fonduri europene, contractele de finanţare ale celor două proiecte fiind semnate marţi (13 iunie 2017 - n.n.) la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, de directorul general al acesteia, Simion Creţu, şi reprezentanţii celor două parohii.
Două noi proiecte vor fi finanţate cu peste 9 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 - Ansamblul Bisericii Unitariene fortificate Aita-Mare, din Covasna, şi Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate Sânpetru, din Braşov, potrivit unui comunicat transmis marţi de către ADR Centru. Contractele de finanţare au fost semnate marţi la Alba-Iulia de directorul general Simion Creţu, preotul paroh al Bisericii din Aita-Mare, Fekete Levente, şi preotul paroh al Bisericii din Sânpetru, Klein Peter.
Ambele proiecte au ca obiectiv creşterea numărului de turişti, promovarea proiectelor şi, pe lângă acces fizic la obiectivele realizate, digitizarea ansamblurilor şi acces în mediul on-line la ansamblurile bisericeşti.
Proiectul „Lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Unitariene Fortificate” din Aita-Mare este finanţat cu peste 6,5 milioane de lei, din care 6,2 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.
Ansamblul bisericii unitariene din Aita-Mare, construit în stil gotic în secolul al XV-lea, este cel mai valoros monument de acest tip din judeţul Covasna. Aici se păstrează într-o formă aproape nealterată atât biserica medievală, cât şi elementele de apărare compuse din ziduri, turnuri, şanţuri de pământ. Redarea accesului de vizitare în siguranţă în incinta acestui ansamblu şi îmbunătăţirea ofertei turistice prin organizarea de evenimente este scopul proiectului de consolidare şi restaurare, menţionează sursa citată.
Cel de-al doilea contract semnat marţi, „Lucrări de reparaţii, conservare şi introducerea în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii evanghelice fortificate Sânpetru, judeţul Braşov”, are o valoare totală de 2,87 milioane de lei, din care 2,66 milioane de lei finanţarea nerambursabilă solicitată.
Istoria Bisericii Evanghelice Sânpetru, construită în stil neoclasic, a început în secolul al XIII-lea şi este legată de prezenţa Ordinului Cavalerilor Teutoni, fiind singura din Ţara Bârsei care şi-a păstrat triplul inel de curtine. Prin implementarea acestui proiect, parohia va contribui la dezvoltarea identităţii culturale a locuitorilor şi va genera un impact economic pozitiv prin diversificarea gamei de servicii, dar şi prin organizarea unei suite de evenimente culturale diverse.
„Avem cea mai bogată ofertă de obiective turistice culturale şi istorice din România, locuri pe care trebuie să le vizităm pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele despre originile noastre şi a ne aprecia istoria care ne-a dat identitatea de azi. Din păcate, trecerea timpului şi lipsa de fonduri au dus la o degradare constantă a lor şi din cauza costurilor destul de ridicate pentru astfel de intervenţii, de obicei s-a recurs la realizarea lucrărilor strict necesare. Prin POR 2007-2013 am început să reabilităm o parte dintre aceste obiective şi un exemplu sunt cetăţile din Alba-Iulia, Rupea, Târgu-Mureş, Mediaş, iar prin POR 2014-2020 continuăm finanţarea acestor lucrări, care vor oferi oportunitatea de a fi vizitate atât de noi, cât şi de turiştii din alte ţări”, a declarat, potrivit sursei citate, Simion Creţu.
Potrivit acestuia, 71 de proiecte au fost depuse spre finanţare pe prioritatea de investiţii aferentă reabilitării obiectivelor istorice prin POR 2014-2020. Dintre acestea, 32 au trecut toate etapele de evaluare, urmând să fie contractate proiecte până la consumarea bugetului alocat acestei priorităţi, care este de 153 milioane de lei, a menţionat directorul general al ADR Centru.

Covasna
Serviciul de Paşapoarte, asaltat de braşoveni

Serviciul de Paşapoarte Covasna se confruntă cu o aglomeraţie fără precedent, fiind luat cu „asalt” de zeci de persoane care solicită actul de călătorie peste hotare, foarte multe din judeţul învecinat Braşov.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că aproximativ 40% din totalul cererilor procesate de angajaţii acestui serviciu sunt ale unor cetăţeni domiciliaţi în judeţul Braşov.
„Aşa se întâmplă în fiecare vară, e aglomeraţie mare, pentru că unii se întorc acasă, cei care lucrează afară, acum au vacanţă şi acum îşi rezolvă problemele administrative, dar sunt şi foarte mulţi care pleacă în vacanţe (…) şi lasă pe ultima sută de metri. (…) Pe de altă parte, faţă de ceilalţi ani, anul acesta ne confruntăm cu un val foarte mare de cetăţeni din judeţul Braşov care vin să îşi facă aici paşapoartele, pentru că la Braşov este mult mai aglomerat. Acolo au avut nişte probleme de personal (…), care sper că se vor rezolva. Am discutat cu domnul prefect din Braşov şi urmează, în cursul săptămânii viitoare, să se mai deschidă câteva ghişee, pentru că au rezolvat problema personalului şi atunci, probabil, şi afluxul către judeţul nostru va fi mai mic”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
El a menţionat că a prezentat această problemă şi conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte, care a explicat că, potrivit legii, cetăţenii pot cere eliberarea paşapoartelor în orice judeţ din ţară.
„Noi avem personalul dimensionat pentru nevoile judeţului şi până acum am făcut foarte bine faţă cererilor, chiar şi în perioadele de vară, când erau mai multe. Acum, însă, soluţia e să se stea la coadă. Putem încerca să mai deschidem un ghişeu, dar nu avem încă aparatura necesară. Eu sper, după cum spuneam, că, rezolvându-se problema la Braşov, automat se va rezolva şi la noi”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Covasna
Sindicaliştii SANITAS anunţă o pichetare în Bucureşti, dacă salariile angajaţilor unor hoteluri nu vor fi majorate

Conducerea Sanitas Covasna a anunţat, marţi (13 iunie 2017 - n.n.), că o parte dintre membrii de sindicat vor participa, în data de 21 iunie, la o pichetare în Bucureşti, după ce negocierile privind majorarea salariilor angajaţilor unor hoteluri nu s-au soldat cu o soluţie favorabilă acestora.
Conform unui comunicat de presă, este vorba despre angajaţii de la Hotelul „Dacia” din staţiunea Covasna şi de la Hotelul „Ceres” din Pucioasa.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Cătălin Neagovici, spune că „numeroasele discuţii contradictorii” legate de sistemul de salarizare pe care le-a purtat cu conducerea SC Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM) SA nu s-au soldat cu o soluţie favorabilă membrilor sindicali de la cele două hoteluri pe care îi reprezintă, prin urmare, în data de 21 iunie, vor picheta sediul central al acestei societăţi din Bucureşti, între orele 12 şi 13.
Potrivit acestuia, la acţiunea de protest vor participa aproximativ 50 de membri de sindicat din cele două sucursale, precum şi alţi sindicalişti din judeţul Covasna, solidari cu colegii lor.
„Deplasarea salariaţilor la această acţiune de protest nu va afecta activitatea de turism medical din aceste sucursale şi, în realitate, este o reacţie normală şi legală faţă de indiferenţa acestei conduceri şi modul precar şi rudimentar pe care îl folosesc în relaţia cu salariaţii din subordine. Deranjantă este pentru membrii noştri de sindicat atitudinea din ultimii ani a conducerii acestei societăţi, care nu are ca prioritate fidelizarea şi recompensarea salariaţilor foarte bine calificaţi, un exemplu fiind plata nivelului salariului minim pe economie al unui asistent medical”, se arată în comunicatul de presă.
Liderul sindical mai precizează că până la data de 21 iunie este deschis pentru discuţii şi negocieri care să ducă la creşterea salariilor începând cu data de 1 iulie.

Mureş
UDMR consideră că prefectul a comis o „ilegalitate” dispunând îndepărtarea plăcuţelor bilingve din Mureş-Mureş

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) consideră că prefectul de Mureş, Lucian Goga, ar fi comis o „ilegalitate” atunci când l-a somat pe primarul municipiului Târgu-Mureş să îndepărteze plăcuţele cu denumirile în limba maghiară a străzilor, însă prefectul susţine că acest demers are la bază o hotărâre judecătorească definitivă.
„Considerăm că prefectul judeţului Mureş a comis o ilegalitate, un abuz în serviciu şi şi-a depăşit cu mult atribuţiile atunci când a somat primarul municipiului să îndepărteze plăcuţele cu denumirile în limba maghiară a străzilor, fără să fi avut vreun temei juridic relevant pe care să îl invoce în notificarea sa. După cum se ştie, în urmă cu o săptămână, Primăria municipiului Târgu-Mureş a demarat o acţiune de îndepărtare a plăcuţelor cu denumirile străzilor în limba maghiară şi ordonat schimbarea celor bilingve de pe strada Gheorghe Doja cu indicatoare exclusiv în limba română. În perioada zilelor libere, acţiunea a fost suspendată. Organizaţia municipală a UDMR a protestat şi a cerut explicaţii în scris din partea Prefecturii, referitor la acest demers. În cazul în care prefectul nu îşi retrage dispoziţiile cu efect imediat, conducerea centrală a uniunii are în vedere reacţii ferme în acest sens”, a arătat UDMR într-un comunicat de presă.
UDMR solicită prefectului de Mureş să retragă „dispoziţiile ilegale” şi să facă posibilă reamplasarea indicatoarelor bilingve cu denumirile străzilor în Târgu-Mureş.
Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat joi (8 iunie 2017 - n.n.) că a procedat exact cum prevede legea, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, prin care a fost anulată hotărârea Consiliului Local Târgu-Mureş prin care s-a decis amplasarea inscripţiilor bilingve.
„Nu am făcut absolut niciun abuz. A fost o Hotărâre a Consiliului Local Târgu-Mureş din 2015, de amplasare a inscripţiilor bilingve pe străzile din Târgu-Mureş, atacată de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, care a fost anulată de instanţă. Instalarea plăcuţelor bilingve în Târgu-Mureş - fără să am nici cel mai mic interes, decât respectarea legislaţiei în vigoare din România - nu are temei legal. E vorba despre HCL 150/28.05.2015, care a fost anulată de instanţă. Legea trebuie aplicată şi eu veghez la respectarea aplicării ei. Nu am niciun fel de probleme cu concetăţenii noştri”, a precizat Lucian Goga, care a refuzat să comenteze reacţia UDMR.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: