Actualitatea Ardeleana

Autor:

Cluj
PPMT a formulat o plângere penală împotriva lui Alexandru Cumpănaşu pentru incitare la ură şi discriminare

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a formulat o plângere penală împotriva preşedintelui Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, pentru săvârşirea infracţiunii de incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 din Codul Penal, a declarat miercuri (16 august 2017 - n.n.), într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al formaţiunii, Toro T. Tibor.
„Am formulat o plângere penală împotriva domnului Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. (…) Totul a pornit de la o declaraţie din cadrul unui interviu al domnului Kelemen Hunor, în care domnul Kelemen Hunor a formulat o poziţie care aş putea zice că e o poziţie consensuală a comunităţii maghiare din România. În fraza respectivă a spus că noi, maghiarii din Transilvania, nu putem şi nici nu vrem să sărbătorim Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Eu cred că nu prima dată v-aţi întâlnit cu un asemenea sentiment. (…) Prin fraza aceasta, Kelemen Hunor practic a formulat un sentiment general al comunităţii maghiare, la care subscriu şi eu şi nu numai eu. (…) Să aştepţi de la maghiari să se bucure de 1 Decembrie ar fi absurd”, a declarat Toro T. Tibor.
Potrivit plângerii penale, „astfel de afirmaţii sugerează cetăţenilor de etnie maghiară că drepturile lor nu sunt luate în considerare şi sunt discriminaţi pe motive etnice, putând genera conflicte etnice”.
„În fapt, în data de 8 august 2017, făptuitorul Alexandru Cumpănaşu, în calitate de preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României a semnat un comunicat, care a apărut în mod public pe pagina Coaliţiei (…) prin care incită la ură şi discriminare împotriva minorităţii de etnie maghiară din România. Prin faptul că afirmă, în mod public, că doreşte retragerea cetăţeniei domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, cetăţenie română obţinută prin naştere şi care nu poate fi retrasă conform prevederilor articolului 5 alin. 2 din Constituţie, incită la discriminare sugerând că ar fi posibilă retragerea cetăţeniei şi altor peroane aparţinând minorităţii etnice maghiare, dacă îşi exprimă în mod liber opinia”, se mai arată în plângerea penală adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Harghita
Un monument al Românilor de Pretutindeni, proiect al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei cu ocazia Centenarului

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan, a anunţat luni (14 august 2017 - n.n.), în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvorul-Mureşului, că anul viitor, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Unirii, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitate se va ridica un monument dedicat românilor de pretutindeni.
Episcopul Covasnei şi Harghitei a punctat faptul că monumentul se va numi „Arborele românilor de pretutindeni” şi vor fi reprezentate, inclusiv cu cifre, toate comunităţile de români din afara graniţelor, fie că este vorba de cei care trăiesc în jurul frontierelor şi în Balcani, sau în diaspora.
„Dorim să ridicăm în curtea Mănăstirii Izvorul-Mureşului un monument numit „Arborele românilor de pretutindeni” în care să marcăm fiecare ţară în care avem români, dacă este posibil cu cifre. Şi aici rog Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale să ne ajute şi să ne sprijine în ceea ce numim noi documentare a românilor. Avem foarte mulţi români plecaţi în diaspora sau cei din comunităţile istorice, care fac cinste ţărilor în care se află. De aceea, Mănăstirea Izvorul-Mureşului, fiind mama spirituală, leagănul neamului nostru românesc, îi aşteaptă pe toţi cu braţele deschise”, a declarat Episcopul Andrei Moldovan.
La deschiderea festivă a celei de-al XV-a ediţii a Universităţii de la Izvorul-Mureşului au participat aproximativ 100 de persoane, din Ţară şi din comunităţile româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, printre invitaţi numărându-se parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului României, lideri ai unor organizaţii civice.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc la Complexul Naţional Sportiv Izvorul-Mureşului s-a analizat situaţia românilor din comunităţile istorice din jurul frontierelor şi din Balcani, dar şi a celor din Ţară, tema centrală a evenimentului fiind: „De la prima Unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni, încotro?”.
Universitatea de Vară de la Izvorul-Mureşului se desfăşoară, an de an, sub patronajul spiritual al Episcopului Ortodox al Covasnei şi Harghitei, iar mănăstirea din localitate mai este supranumită şi Mănăstirea Românilor de Pretutindeni. (…)

Bucureşti
Departamentul Centenar solicită Primăriei municipiului Arad să stabilească amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri

Departamentul Centenar din cadrul Guvernului solicită conducerii Primăriei municipiului Arad - pe fondul controverselor existente la nivel local pe marginea stabilirii amplasamentului pentru Monumentul Marii Uniri din Arad - să stabilească locaţia în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri şi aceasta să fie validată de către Consiliul Local, cu precizarea că nu a fost impus de la nivel central un anumit loc de amplasare a monumentului.
„Tergiversarea demersurilor referitoare la stabilirea amplasamentului acestei lucrări monumentale tinde să ameninţe buna desfăşurare a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, în cadrul cărora Aradul, aşa cum a avut şi în contextul istoric al Marii Uniri, va avea un loc bine determinat. Alături de Monumentul Unităţii Naţionale din municipiul Alba-Iulia, de Monumentul Unirii şi de statuia ecvestră a Regelui Ferdinand Întregitorul, ambele din municipiul Bucureşti, monumentul de la Arad face parte din strategia guvernamentală privind monumentele de for public dedicate Centenarului”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni (14 august 2017 - n.n.), de Departamentul Centenar.
Potrivit sursei citate, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi-a asumat realizarea monumentului, lucru care s-a şi întâmplat, iar Departamentul Centenar a introdus în proiectul Programului Naţional Centenar ceremonia de inaugurare a acestuia, care se doreşte a avea loc în acest an, de Ziua Naţională a României, fiind prima activitate de anvergură dedicată Centenarului Marii Uniri.
„În acest context, conducerea Departamentului Centenar consideră neinspirată întârzierea amplasării monumentului, care este deja realizat. Cât priveşte poziţiile exprimate public de către oficiali din cadrul Primăriei Municipiului Arad, care plasează Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale responsabilitatea cu privire la o eventuală schimbare a amplasamentului acestui monument, ele contravin atât recentelor discuţii purtate de către reprezentanţii Ministerului şi cei ai Primăriei Municipiului Arad, în prezenţa secretarului de stat Cristian Ioan Videscu, coordonatorul Departamentului Centenar, cât şi corespondenţei oficiale dintre cele două instituţii”, menţionează comunicatul.
Departamentul Centenar precizează că prin adresa transmisă Primăriei Arad de către ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, nu este impus de la nivel central locul de amplasare a monumentului, ci est vorba despre un apel firesc şi necesar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale cu privire la stabilirea şi comunicarea, de urgenţă, a unui amplasament - oricare ar fi acesta - asumat prin vot de Consiliul Local al Municipiului Arad.
„Departamentul Centenar susţine acest apel pe care îl adresează în mod public consilierilor din Consiliul Local al Municipiului Arad şi, pentru informarea lor corectă, cetăţenilor Aradului, ale căror aşteptări privind Centenarul Marii Uniri sunt, pe bună dreptate, foarte mari”, se arată în comunicatul citat.

Bucureşti
Klaus Iohannis: „Comunitatea săsească va serba împreună cu românii Centenarul României”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că saşii vor serba împreună cu românii Centenarul Marii Uniri, arătând că „până la urmă toţi ceilalţi se vor convinge că acesta este mesajul”.
„Cred că trebuie să ne concentrăm pe mesajele pozitive. (…) Comunitatea săsească va serba împreună cu românii Centenarul României şi eu cred că până la urmă toţi ceilalţi se vor convinge că acesta este mesajul. Centenarul este un lucru extrem de important şi chiar dacă pentru unii pare doar că au trecut 100 de ani este mare lucru pentru că, după părerea mea, România în aceşti 100 de ani a dovedit că dintr-o ţară mică, la marginea imperiilor, se poate crea o ţară care între timp este o ţară puternică în regiune, o ţară stabilă, (…) şi mai mult este o ţară care contribuie la dezvoltarea şi stabilitatea întregii regiuni. Putem să spunem că în ultimii 100 de ani am făcut paşi importanţi şi hotărâţi înainte într-o direcţie bună”, a spus Iohannis duminică (13 august 2017 - n.n.), la Criţ.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat duminică, în localitatea Criţ, la manifestări organizate în cadrul celei de-a V-a ediţii a Săptămânii Haferland, un festival cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a acordat recent un interviu cotidianului clujean de limba maghiară „Szabadsag”, în care a vorbit despre pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018. Liderul UDMR a spus că reprezentanţii uniunii şi maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului şi se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naţionaliste.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: