Actualitatea Ardeleana

Autor:

Covasna
În Anul Centenarului Marii Uniri, Școala din Barcani va primi numele Sfântului Ierarh „Andrei Șaguna”

Şcoala Gimnazială din localitatea covăsneană Barcani va purta numele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, iniţiativa înscriindu-se în şirul acţiunilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.
Propunerea, venită din partea comunităţii locale, a primit avizul Comisiei judeţene de atribuire de denumiri de pe lângă Prefectura Covasna.
„Doresc să subliniez că iniţiativa atribuirii acestei denumiri aparţine conducerii şcolii şi autorităţilor locale din Barcani, iar toţi membrii comisiei au dat, în unanimitate, aviz favorabil acestei propuneri. (...) Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi funcţionarea învăţământului în limba română în întreaga Transilvanie, la sfârşitul secolului al XIX-lea. (...) În arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe se află zeci de documente purtând semnătura marelui Mitropolit cărturar Andrei Şaguna, prin care învăţământul din zonă, inclusiv din Barcani, este sprijinit”, a declarat, luni (5 februarie 2018 - n.n.), dr. Ioan Lăcătuşu, preşedintele Comisiei.
Potrivit acestuia, alte două şcoli din judeţul Covasna, respectiv din localităţile Dobârlău şi Hăghig, vor primi numele unor personalităţi locale sau naţionale, în cadrul unui proiect mai amplu dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

Mureș
Molnar Gyula (MSZP): „Vom fi foarte atenți dacă numărul alegătorilor maghiari din Transilvania va crește brusc”

Preşedintele Partidului Socialist Maghiar (Magyar Szocialista Part - MSZP), Molnar Gyula, a declarat sâmbătă (3 februarie 2018 - n.n.), într-o conferinţă de presă la Târgu-Mureş, că la Biroul Electoral din Ungaria s-au înscris, pentru alegerile din aprilie, 202.000 de alegători cu dublă cetăţenie din România şi că formaţiunea sa va fi foarte atentă dacă numărul acestora va creşte brusc.
„Ne-am interesat ieri şi aveam 202.000 de persoane înregistrate din România. Credem că cei care se înregistrează vor şi vota. Cred că, dacă o să crească brusc acest număr, noi vom fi foarte atenţi. Nu pot să fac un pronostic câte voturi vom avea din Transilvania. Acesta este un lucru intern. Pot să spun că numărul alegătorilor înscrişi din Transilvania înseamnă, eventual, un mandat în Parlament”, a arătat Molnar Gyula.
În privinţa apropierii UDMR de formaţiunea de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, Molnar Gyula a precizat că respectă decizia politică a uniunii.
„Respectăm decizia politică a conducerii UDMR şi susţin acel principiu că un partid care apără drepturile minorităţii trebuie să aibă relaţii privilegiate cu Guvernul aflat în funcţie. Nu cred că ar fi o idee bună să se renunţe la acest principiu. (...) Dar faţă de ce spun partidele, oamenii decid pe baza sentimentelor proprii şi, din această cauză, cred că noi, ca partid socialist, nu ne-am preocupat prea mult în ultimii 10 ani şi această percepţie trebuie schimbată. Pas cu pas trebuie să clădim, pentru că a fi patriot nu înseamnă că e doar dreptul exclusiv al partidelor de dreapta. Şi partidul de stânga poate să fie patriot, nu prin sloganuri, ci prin fapte concrete, cum am vorbit, de exemplu, prin şedinţele comune de guvern, în care să rezolvăm împreună problemele minorităţilor”, a declarat liderul MSZP. (...)
Preşedintele MSZP, Molnar Gyula, a fost însoţit de candidatul la funcţia de premier al Ungariei din partea MSZP, Karacsony Gergely, şi de fostul ministru de Finanţe al Ungariei, dr. Veres Janos.

Covasna
„Drumul Unirii”, reconstituit printr-un marș cu căruțe și costume populare

Reconstituirea „Drumului Unirii”, plantarea a câte o sută de arbori în mai multe localităţi şi ridicarea unei troiţe pe vârful Lăcăuţi se numără printre numeroasele proiecte propuse a fi realizate în acest an în judeţul Covasna cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a declarat, joi (1 februarie 2018 - n.n.), prefectul Sebastian Cucu.
„Astăzi a avut loc prima şedinţă a Comitetului judeţean pentru organizarea, sprijinirea şi monitorizarea activităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri, comitet din pare fac parte reprezentaţi ai instituţiilor publice, ai administraţiilor locale, societăţii civile şi ai partidelor politice (...), care a avut ca prim obiectiv stabilirea liniilor în care se va lucra (...), precum şi prezentarea principalelor proiecte propuse pentru Centenar. (...) Sunt conturate foarte multe proiecte, aş spune eu mai mult decât interesante, cum ar fi un marş al Unirii (...), o reeditare, în fapt, a marşului pe care străbunii noştri l-au făcut în 1918 pentru a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Propunerea, venită din partea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna şi Asociaţiei „Voievozii Munţilor” din Vâlcele, este ca marşul să se desfăşoare cu căruţele, iar participanţii să poarte costume populare.
Potrivit prefectului, printre proiecte se mai numără amplasarea busturilor unor personalităţi locale şi naţionale care au contribuit la Marea Unire, denumirea unor străzi cu numele acestora, precum şi organizarea unor concerte, printre invitaţii propuşi numărându-se orchestra condusă de Nicolae Botgros şi Grigore Leşe.
„O idee pe care dorim să o punem cât mai repede în practică este de a înfiinţa în fiecare localitate a judeţului câte un părculeţ cu plantarea, în mod simbolic, a câte o sută de arbori, sens în care, iarăşi, reprezentantul ASTRA a luat legătura cu Direcţia Silvică. (...) Sunt o sumedenie de proiecte despre care vom mai discuta şi în următoarea şedinţă a comitetului, care va fi în 12 februarie”, a mai precizat prefectul.
Sebastian Cucu a menţionat, în context, că a înaintat Departamentului Centenar din cadrul Ministerului Culturii două proiecte de anvergură, unul ce vizează realizarea unui Monument al Unităţii Românilor de Pretutindeni pe vârful Lăcăuţi, la o altitudine de 1.777 metri şi altul, având ca obiectiv reabilitarea Cimitirului Eroilor din Sfântu-Gheorghe, unde sunt înhumaţi ostaşi din 12 ţări căzuţi în timpul Primului Război Mondial.
„Sunt două proiecte de anvergură, cu o simbolistică aparte (...) şi sperăm că vor fi selectate spre finanţare”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Sălaj
Hans Klemm, despre Holocaust: „Este acum datoria noastră colectivă să educăm și să comemorăm”

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat marţi (30 ianuarie 2018 - n.n.), la Zalău, în cadrul unei conferinţe internaţionale de comemorare a Holocaustului, că este o datorie a noastră colectivă să educăm şi să comemorăm, pentru a nu uita tragicele evenimente din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când peste şase milioane de evrei şi-au pierdut viaţa.
„Este acum datoria noastră colectivă să educăm şi să comemorăm. Să educăm şi să comemorăm astfel încât ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti în ianuarie 1941 să nu se repete. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita niciodată ce s-a petrecut în lunile iunie şi iulie 1941 la Iaşi. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita niciodată ce s-a petrecut începând cu toamna anului 1941 în Transnistria. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita niciodată ce s-a petrecut la sfârşitul primăverii şi începutul verii anului 1944 în Transilvania. Să nu uităm niciodată!”, a afirmat Hans Klemm la conferinţa internaţională „Ultima oprire... Evreii din Transilvania în timpul celui de Al Doilea Război Mondial”.
La evenimentul de la Zalău, care a avut ca scop marcarea Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului, au fost prezenţi, alături de diplomatul american, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, primarul Zalăului, Ionel Ciunt, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prim rabin al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Rafael Shaffer, şi ministrul consilier în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, Igor Iniushkin. (...)
Un moment special în cadrul conferinţei l-a constituit aprinderea a şase lumânări în amintirea celor şase milioane de evrei care şi-au pierdut viaţa în Holocaust.
Manifestarea de la Zalău a fost organizată de Comunitatea Evreilor din Zalău-Sălaj, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, Muzeul de Artă Cluj şi Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Covasna
Numărul actelor administrative nelegale emise de autoritățile locale s-a dublat în ultimii cinci ani

Numărul actelor administrative nelegale emise de autorităţile locale din judeţul Covasna a crescut constant în ultimii cinci ani, relevă un raport al Prefecturii Covasna, dat publicităţii marţi (30 ianuarie 2018 - n.n.).
Potrivit acestuia, în 2013 au fost înregistrate 80 de hotărâri şi dispoziţii nelegale ale consiliilor locale, respectiv ale primarilor, reprezentând 0,40% din totalul celor emise, iar numărul acestora a crescut de la an la an, ajungând, în 2017, la 184 de acte administrative nelegale, adică la aproape 1% din total.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat, cu prilejul prezentării raportului, că, în urma atenţionării prealabile cu privire la aspectele de nelegalitate, autorităţile locale au revocat anul trecut 156 acte administrative, dintre care 43 dispoziţii ale primarilor, 109 de hotărâri ale consiliilor locale şi 5 hotărâri ale Consiliului Judeţean Covasna, iar în cazul a 27 de acte nerevocate, Prefectura Covasna a sesizat instanţa de contencios administrativ în vederea anulării acestora.
Prefectul a mai menţionat că în două cazuri s-a procedat direct la introducerea acţiunii în contencios administrativ fără atenţionare prealabilă, fiind vorba despre anularea unei hotărâri a unui consiliu local având ca obiect solicitarea adresată Parlamentului şi Guvernului României privind crearea în România a unei regiuni administrative autonome denumită „ţinutul secuiesc”, precum şi a altei hotărâri care a produs efecte juridice.
Cele mai importante deficienţe constatate au fost încălcarea prevederilor Statutului aleşilor locali, neparcurgerea procedurii privind transparenţa decizională, încălcarea prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede că actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română, nesocotirea cvorumului de 2/3 din numărul total al consilierilor în funcţie pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul, aplicarea greşită a Legii privind Codul fiscal cu ocazia aprobării impozitelor şi taxelor locale, depăşirea de competenţă, existenţa unor prevederi neclare şi echivoce de natură a împiedica punerea în executare a hotărârii consiliului local, încălcarea principiului neretroactivităţii legii, stabilirea salariilor de bază prin încălcarea prevederilor Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi neîncadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: