Actualitatea Ardeleană

Autor:

Alba
Ministrul Culturii, optimist că Monumentul Unităţii Naţionale de la Alba-Iulia va fi finalizat până la 1 Decembrie

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, s-a arătat încrezător, vineri (27 aprilie 2018 - n.n.), la Alba-Iulia, că Monumentul Unităţii Naţionale (foto machetă) va fi finalizat până la 1 Decembrie.
„Suntem în comisia ministerială în discuţii cu autorul (sculptorul Mihai Buculei - n.r.). Contractul se va semna şi, după spusele lui (ale sculptorului - n.r.), în câteva luni va fi finalizat, astfel încât la 1 Decembrie, sper, (…) ca autorul, domnul Buculei, să-l poată monta în timp util până… A spus că undeva în noiembrie va fi ridicat, încât în 1 Decembrie să ne putem bucura de el cu toţii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.
El a menţionat că ministerul i-a trimis contractul sculptorului Mihai Buculei, care a promis că după data de 3 mai va transmite observaţiile avocatului, urmând ca acesta să fie semnat.
Ministrul a mai spus că s-au găsit şi soluţiile pentru semnarea contractului de execuţie în mod legal, în condiţiile în care anterior s-a susţinut că nu se mai găseşte un document din 1993, respectiv contractul de jurizare al Ministerului Culturii, care a organizat un concurs naţional de soluţii în urmă cu 25 de ani pentru ridicarea acestui monument.
„Am găsit soluţiile prin care, printr-o declaraţie notarială, prin validarea concursului câştigat acum 25 de ani de către autor şi a unor membri prezenţi, se poate semna contractul legal. Acum depinde foarte mult de domnul Buculei”, a afirmat Ivaşcu.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului şi a punerii în valoare a obiectivului.
În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei a fost desemnată câştigătoare. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

Monumentul ar urma să aibă 22 de metri înălţime

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba-Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.
Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi Arhiepiscopul ortodox de Alba-Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care aprecia ca „o idee moartă în faşă” construirea monumentului Unirii. Înaltul ierarh considera „neavenită toată tevatura (…) pe seama acestui subiect”, spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala Ortodoxă.
„Nefiind neapărat „o problemă de stat”, monumentul Unirii există la Alba-Iulia. Avem motive serioase să credem că dublarea sa cu o realizare a începutului de secol XXI presupune un risc semnificativ. Cu greu ar putea concura aceasta cu Catedrala Încoronării, ca monument de for public”, spunea Arhiepiscopul într-o scrisoare deschisă adresată, la vremea respectivă, ministrului Culturii şi Cultelor.

Cluj
Ioan Aurel Pop va cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române, conform deciziei Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”

Senatul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a aprobat, marţi (24 aprilie 2018 - n.n.), cu 76 de voturi „pentru” cumularea de către prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop (foto) a funcţiilor de rector al instituţiei de învăţământ superior şi de preşedinte al Academiei Române.
Potrivit purtătorului de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, membrii Senatului au decis, astfel, alinierea Cartei Universităţii „Babeş-Bolyai” la legislaţia naţională privind regimul incompatibilităţilor.
La vot au fost prezenţi 81 dintre cei 102 de senatori ai universităţii clujene. La rândul său, preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă, a declarat, la finalul şedinţei de marţi, că două comisii ale universităţii au lucrat la modificarea art. 60 din Carta UBB, care se referea la situaţia de incompatibilitate dintre cele două funcţii.
„Este vorba despre un aliniat explicativ, nu de o modificare de substanţă a Cartei. Vom transmite textul Ministerului Educaţiei Naţionale, care va lua act de el, nefiind vorba de un proces de aprobare. În şedinţa Senatului UBB s-a subliniat necesitatea rămânerii într-o zonă de neschimbabilitate a Cartei, fiind vorba de o precizare adusă. Noi am creat cadrul care să fie explicit în ceea ce priveşte incompatibilităţile. Domnul Ioan Aurel Pop şi-a declinat dorinţa de a rămâne şi în funcţia de rector, or noi ne-am exprimat dorinţa şi acceptul, fiind onoraţi să lucrăm, pe partea cât a mai rămas din mandat, cu un rector care este şi preşedintele Academiei Române. Este o onoare şi o cinste pentru noi”, a declarat preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.
Academicianul Ioan Aurel Pop ocupă funcţia de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din martie 2012, iar în luna aprilie a acestui an a fost ales în funcţia de preşedinte al Academiei Române.
Ioan Aurel Pop nu a fost prezent marţi la şedinţa de Senat a UBB, el fiind plecat din Cluj-Napoca.

Covasna
Cinci persoane distinse cu titlul „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe”

Cinci persoane de diferite profesii din municipiul Sfântu-Gheorghe au primit, luni (23 aprilie 2018 - n.n.), titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, conferit de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii.
Laureaţii din acest an sunt profesoara Maria Stoica, învăţătoarea Florentina Voinescu, colonelul Ioachim Grigorescu, preşedintele filialei Covasna a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, maistrul militar Marian Bobei şi colonelul Augustin Covaciu.
Diplomele au fost înmânate în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Catedrala Ortodoxă din municipiul Sfântu-Gheorghe, în prezenţa câtorva zeci de persoane.
Titlul a fost instituit de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în anul 2003 şi se acordă anual, în preajma sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă, unor persoane trecute de vârsta de 60 de ani, care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe.
Titlul a fost fondat în paralel cu premiul „Pro Urbe” acordat de Consiliul Local Municipal cu prilejul Zilelor oraşului, după ce consilierii maghiari au refuzat la acea vreme să nominalizeze şi o persoană de etnie română pentru această distincţie, gest considerat „discriminatoriu” de membrii comunităţii româneşti.
Anul acesta premiul „Pro Urbe” a fost conferit preotului Ioan Cucu, la propunerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, pentru slujirea Bisericii Ortodoxe timp de peste patru decenii şi pentru promovarea tradiţiilor şi valorilor româneşti, precum şi scriitorului şi publicistului Farkas Arpad, fost redactor-şef al cotidianului „Haromszek” din Sfântu-Gheorghe, pentru contribuţia avută la creşterea „bunei reputaţii” a oraşului şi pentru activitatea sa artistică.
Premiile „Pro Urbe” au fost decernate pe 29 aprilie, la Biblioteca Judeţeană „Bod Peter” din Sfântu-Gheorghe.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: