Actualitatea Ardeleană

Autor:

Covasna
Autorităţile locale solicită sprijinul Guvernului pentru finalizarea Aeroportului de la Ghimbav-Braşov

Autorităţile covăsnene i-au adresat primului ministru Viorica Dăncilă o scrisoare prin care solicită sprijinul Guvernului pentru construirea Aeroportului Internaţional Ghimbav-Braşov.
În scrisoarea semnată de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, se arată că aeroportul va aduce beneficii economice întregii regiuni.
„Faptul că un aeroport aduce dezvoltare economică pe o rază de 60 kilometri se poate demonstra prin cifre, deci, şi judeţul Covasna este interesat direct de construirea acestuia. Noi trebuie să ne pregătim aici, în judeţul Covasna, pentru dezvoltarea asigurată de aeroport. În acelaşi timp, considerăm că este important să ne alăturăm judeţului Braşov şi să sprijinim construirea aeroportului, colegii noştri nu se lasă înfrânţi, în ciuda faptului că autorităţile centrale prin toate mijloacele încearcă să împiedice realizarea acestei investiţii”, susţine Tamas Sandor, potrivit unui comunicat de presă remis luni (4 februarie 2019 - n.n.).
În context, semnatarii scrisorii subliniază că subscriu cererii adresate Guvernului de către autorităţile braşovene de a repartiza în acest an suma de 178,731 de milioane de lei către bugetul judeţului Braşov în vederea finanţării aeroportului.
"Poziţia geografică a aeroportului este oricum benefică pentru municipiul Sfântu-Gheorghe, lucru pe care-l putem valorifica atât din punct de vedere economic, cât şi turistic. Aeroportul de la Braşov este un proiect regional care este şi un semnal puternic că liderii autorităţilor locale şi judeţene au realizat că nu se pot baza întotdeauna pe sprijinul Bucureştilor. Construcţia a început la Ghimbav, procesul de autorizare este în desfăşurare, realizarea aeroportului se apropie de final, deci este momentul să acţioneze şi Guvernul, fiind nevoie de sprijinul autorităţii centrale pentru finalizarea acestei investiţii făcute în beneficiul comunităţii”, a afirmat primarul Antal Arpad, conform sursei citate.
CJ Covasna şi Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe s-au angajat să contribuie la construirea aeroportului cu câte 3 milioane de euro fiecare, cu condiţia ca această sumă să fie folosită exclusiv pentru finalizarea lucrărilor, se mai arată în comunicat.

Harghita
Kelemen Hunor (UDMR): „Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat la declaraţia de sâmbătă (2 februarie 2019 - n.n.) a liderului liberal, Ludovic Orban, afirmând că acesta ori face o eroare strategică fundamentală, ori nu are curaj să lupte cu adevăraţii competitori politici şi i-a transmis că este bine să lase loc de „bună ziua”, fiindcă peste câteva luni va cere sprijinul uniunii pentru susţinerea vreunei moţiuni de cenzură.
Orban a spus la Cluj că aşteaptă ca UDMR, ca partid membru al Partidului Popular European, din care fac parte şi liberalii, să revină la o strategie conformă cu familia politică din care face parte.
În replică, Kelemen a precizat, duminică (3 februarie 2019 - n.n.), că declaraţia lui Ludovic Orban l-a luat prin surprindere şi o consideră inutilă.
„Am rămas uşor perplex după ce am citit această declaraţie, din punctul meu de vedere inutilă. Nu văd raţiunea unei astfel de declaraţii. Şi vă spun şi de ce. Noi nu suntem competitori electorali. Noi am fi şi suntem interesaţi să avem un grup în Parlamentul European, în interiorul grupului politic PPE, cât mai puternic, să întărim şi noi, cum putem - şi ei, şi noi - cu contribuţia noastră, şi nu suntem competitori pe piaţa politică internă. Eu am impresia că Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată şi cu adversarii adevăraţi, competitorii adevăraţi ai PNL, adică USR, PLUS, PSD şi alţii. Deci, am impresia că ori are o eroare strategică fundamentală, ori lipsă de curaj, pe de o parte”, a afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a adăugat că nu poate accepta lecţii politice de la Ludovic Orban despre Partidul Popular European, amintindu-i acestuia că în urmă cu câţiva ani milita pentru Internaţionala Liberală şi că PNL şi PSD au dat jos Guvernul Ungureanu, format din partide membre ale PPE.
„În 2012, când Congresul PPE era la Bucureşti şi unde a fost adoptat programul care este în vigoare şi astăzi, inclusiv un capitol despre minorităţi etnice, domnul Orban făcea încă stagiunea politică în Internaţionala Liberală. Deci, acum câţiva ani încă milita pentru Internaţional Liberală şi dădea jos, cu PSD-ul împreună, sub forma USL-ului, singurul guvern format din partide care erau şi sunt membre PPE, e vorba de Guvernul Ungureanu. Şi atunci nu am auzit urletele şi chinurile dureroase ale lui Orban despre valorile PPE şi cum sunt acele valori crucificate de către el şi de către PSD. Atunci nu avea astfel de probleme. Noi i-am primit pe liberali cu mare drag, i-am îmbrăţişat când au venit în PPE, dar nu putem accepta să primim astfel de lecţii de la nimeni”, a mai spus liderul UDMR.
Kelemen a ţinut să puncteze faptul că, în opinia sa, Ludovic Orban are informaţii eronate legate de felul în care votează parlamentarii uniunii şi i-a recomandat acestuia să lase loc de "bună ziua", fiindcă peste câteva luni, la o viitoare moţiune de cenzură, va cere sprijinul UDMR. (…)
Kelemen Hunor a mai spus că i-a trimis invitaţie lui Ludovic Orban pentru a participa la Congresul uniunii, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 22 -23 februarie şi, dacă acesta nu a primit-o, aşa cum a afirmat, o va retrimite.
„Dacă nu a ajuns, noi am trimis pe adresa oficială, pe e-mailul oficial, mai trimitem o dată, nu e problemă, şi îl aşteptăm cu drag. Deci, dacă nu a ajuns la el, în mâna lui, poate undeva e o chestiune administrativă, dar atunci când le-am trimis şi celorlalţi lideri din Parlament i-am trimis şi lui, aşa cum facem de fiecare dată”, a subliniat Kelemen.

Mureş
Cătălin Ivan (PSD): „Voi cere conducerii Parlamentului European sancţionarea disciplinară a lui Tokes Laszlo”

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, joi (31 ianuarie 2019 - n.n.), că va înainta conducerii Parlamentului European (PE) un memoriu cu situaţia reală de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureş şi va solicita sancţionarea disciplinară a europarlamentarului Tokes Laszlo pentru declaraţiile făcute de acesta în plen.
„Având în vedere ultimele declaraţii ale lui Tokes Laszlo din PE, voi înainta conducerii instituţiei un memoriu în care voi prezenta situaţia reală de la UMFST din Târgu Mureş şi voi cere sancţionarea disciplinară a lui Tokes. Un Parlament European angajat ferm în lupta împotriva „fake news”, a ştirilor false, nu poate tolera declaraţii mincinoase, manipulatoare, spuse cu vădită rea intenţie la tribuna propriei instituţii. Tokes Laszlo dovedeşte, o dată în plus, că este doar un instrument folosit de Orban Viktor împotriva României şi în special împotriva românilor din Mureş, Harghita şi Covasna”, a declarat Cătălin Ivan.
Ivan consideră declaraţia europarlamentarului FIDESZ, Tokes Laszlo, ca fiind „scandaloasă” şi susţine că din acest motiv nu poate să rămână nesancţionată de către PE.
Joi, în PE, Tokes Laszlo, eurodeputat din partea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, a afirmat că „a apărut o situaţie de necesitate în centrul Ţinutului Secuiesc, la Târgu-Mureş”, unde studenţii şi profesorii maghiari protestează împotriva faptului că, „după ce universitatea lor de limbă maghiară a fost asimilată de o majoritate română, conducerea şovină actuală de limbă română le îngrădeşte şi mai mult, pas cu pas, dreptul la învăţământul în limba maternă”.
„Parlamentul European a condamnat pe bună dreptate situaţia statului de drept în România, ne aşteptăm de la preşedintele actual al Consiliului Uniunii Europene, România, să pună capăt politicii antimaghiare şi să asigure drepturile fundamentale şi colective ale maghiarilor din Transilvania. Solicităm în acest context reinstituirea în forma iniţială a UMFST din Târgu-Mureş. Nu vrem o dublă măsură din partea UE, în timp ce ia partea, fără niciun motiv, Universităţii Central-Europene a lui Soros, să nu uite de această universitate maghiară din România”, a spus Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale.

Covasna
Instituţia Prefectului: Primăria Sfântu-Gheorghe, singura din judeţ care nu a soluţionat cererile pe Legea 10

Primăria Sfântu-Gheorghe este singura din judeţul Covasna care nu a soluţionat cererile depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, iar conducerea Prefecturii spune că va lua măsuri.
Potrivit unui bilanţ al Prefecturii Covasna, prezentat joi (31 ianuarie 2019 - n.n.) în cadrul Colegiului Prefectural, în luna noiembrie 2018 figurau ca nesoluţionate, la nivelul judeţului, un număr de 481 de notificări pe Legea 10, toate fiind înregistrate la Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe.
Prefectul Sebastian Cucu a apreciat că numărul este foarte mare, amintind, totodată, că deşi primarul a mai fost amendat în urmă cu câţiva ani pentru nesoluţionare la termen a cererilor, lucrurile tot nu s-au mişcat.
„La Sfântu-Gheorghe stăm rău, sunt un număr mare de notificări. În urmă cu câtva timp am aplicat o sancţiune …, dar rezultatele tot nu se văd. (…) Primăria Sfântu-Gheorghe a invocat tot felul de argumente, că nu sunt oameni, că nu sunt corect plătiţi. Începând cu 2017 s-au reglementat aceste lucruri, dar văd că sunt în continuare un număr substanţial de notificări, ceea ce ne dă de gândit şi ne pune în situaţia să luăm măsuri pe viitor”, a spus prefectul Sebastian Cucu, în cadrul şedinţei.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a fost amendat în anul 2015 cu suma de 10.000 de lei pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate.
La acea vreme, prefectul Sebastian Cucu precizase că aceasta a fost aplicată în urma unui control solicitat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care a vizat stadiul aplicării Legii 10. Primarul Antal Arpad a contestat sancţiunea în contencios administrativ, invocând, printre altele, atât faptul că primarii nu au atribuţii directe în aplicarea acestei legi, cât şi lipsa personalului specializat, însă a pierdut procesul.

Categorie: