Actualitatea Ardeleana

Autor:

Covasna
Primăria Sfântu-Gheorghe aşteaptă nominalizări pentru titlul Pro Urbe

Conducerea Primăriei Sfântu-Gheorghe a anunţat, luni (18 februarie 2019 - n.n.), că aşteaptă nominalizări pentru premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local, în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii.
Potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu titlul Pro Urbe cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în municipiu, care au împlinit vârsta de 70 de ani şi care „au contribuit în mod esenţial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu-Gheorghe în diferite arii de activitate, fără a aştepta recompense materiale şi aplauze”, care au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localităţii sau care au dobândit o „recunoaştere notorie” a activităţii lor pe plan local, judeţean, naţional sau internaţional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu-Gheorghe, se arată într-o postare pe pagina de internet a Primăriei.
Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor este 14 martie a.c. la sediul Primăriei Sfântu-Gheorghe şi 15 martie inclusiv, pentru propunerile trimise pe email.
Diploma şi medalia Pro Urbe se decernează anual în luna aprilie, cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al municipiului Sfântu-Gheorghe.
De la instituirea acestui premiu în anul 1997 şi până în prezent, Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a acordat peste 80 de premii Pro Urbe, dar în urmă cu patru ani, la propunerea primarului Antal Arpad, forul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi.
După schimbarea regulamentului, Consiliul Local a mai făcut doar două excepţii de la regulă, în anul 2016, când a conferit titlul Pro Urbe tenorului Szilagy Zsolt, fost dirijor al corului „Vox Humana” şi fostului primar Albert Almos, post mortem, care s-a aflat în fruntea comunităţii din Sfântu-Gheorghe timp de 16 ani, iar ulterior a fost ales senator UDMR în Parlamentul României.
În 2018, titlul a fost acordat poetului şi publicistului Farkas Arpad şi preotului ortodox Ioan Cucu, acesta din urmă fiind premiat la propunerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, după ce consilierii români au arătat că niciun român din Sfântu-Gheorghe nu a mai obţinut această distincţie din anul 2014.
Reprezentanţii comunităţii româneşti au protestat în repetate rânduri împotriva schimbării regulamentului, pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali ar reduce, ba chiar ar elimina şansele cetăţenilor de naţionalitate română din municipiu de a obţine acest titlu onorific.

Braşov
Roxana Mînzatu (PSD): „Proiectul Aeroportului a intrat într-o etapă de susţinere guvernamentală”

Deputatul Roxana Mînzatu, vicepreşedinte PSD, a declarat luni (18 februarie 2019 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că suma de 23 de milioane de lei de la bugetul de stat obţinută pentru Aeroport, în urma adoptării amendamentelor depuse de parlamentarii braşoveni ai PSD şi ai UDMR, reprezintă o premieră, dar şi faptul că proiectul „a intrat într-o etapă de susţinere guvernamentală”.
„Este un prim succes după mulţi ani. Iată că în 2019 parlamentarii PSD şi ai UDMR au reuşit să obţină o alocare de 23 de milioane de lei pentru proiectul Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, în urma amendamentelor depuse. Suma este fundamentată şi este de ajutor administraţiei judeţene. Este un început, este un semnal pe care îl dă Parlamentul şi Guvernul acestui proiect, care acum este suficient de matur şi convingător. Ne-am uitat pe sumele contractate şi cheltuite de Consiliul Judeţean (CJ) în acest mandat, 2017-2018, ne-am uitat la sumele care ar putea intra la cheltuieli anul acesta, ce facturi se vor emite şi vorbim de 34 de milioane de lei pentru un contract semnat, în luna ianuarie 2019, pentru proiectarea şi execuţia a nouă obiective în cadrul proiectului. Din cei 34 de milioane de lei, 23 de milioane de lei vor fi alocaţi de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă un ajutor şi răspund, astfel, şi criticilor cum că suma este una mult prea mică. Eu subliniez doar atât: este o premieră, se reuşeşte pentru prima dată această alocare, care este de mare ajutor pentru cheltuielile contractate şi facturile care vor intra la plată în acest an'”, a subliniat Roxana Mînzatu.
Sursa citată a adăugat că dorinţa ei ar fi să se reuşească decontarea din fonduri europene a unor cheltuieli care se fac şi se vor face pentru proiectul „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, punctând că PSD susţine proiectele importante ale Braşovului, cum este şi construcţia viitorului Spital Regional Braşov, pentru care au început demersurile încă de anul trecut. (…)
Administraţia judeţeană a susţinut anul trecut că se fac toate eforturile ca Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav să fie finalizat în a doua jumătate a anului 2020.

Covasna
Locuri de cazare pentru pelerinii care vor veni la Miercurea-Ciuc cu ocazia vizitei Papei

Primăria Sfântu-Gheorghe va oferi locuri de cazare gratuite pentru pelerinii care vor fi prezenţi pe 1 iunie, la Miercurea-Ciuc, cu ocazia vizitei Papei Francisc, a declarat, joi (14 februarie 2019 - n.n.), primarul municipiului, Antal Arpad.
Potrivit edilului, municipalitatea va pune la dispoziţia acestora circa 2.000 de locuri de cazare în sălile de sport din municipiu, urmând să identifice şi alte posibilităţi de găzduire.
„Încercăm să oferim cazare pentru cei care vin din alte zone şi doresc să participe la acest eveniment important. Deci, şi municipiul Sfântu-Gheorghe, şi Primăria, ca instituţie, încercăm să oferim locuri de cazare pentru pelerini. Din calculele pe care le-am făcut până acum, în instituţiile de sport, în sălile de sport vom reuşi să oferim aproximativ 2.000 locuri, dar sperăm că şi cetăţenii din oraş vor oferi cazare pentru pelerini. Şi sper că va fi un eveniment din care ţinutul secuiesc (?! - n.n.) să câştige, prin care să putem să arătăm o faţă a ţinutul secuiesc (?! - n.n.) şi pentru cei care nu vor să o vadă, vom putea arăta adevărata faţă a ţinutului secuiesc (?! - n.n.) cu ocazia vizitei Papei”, a declarat Antal Arpad, într-o conferinţă de presă.

Braşov
A fost semnat acordul de asistenţă de BERD în vederea construirii Spitalului Regional

Primarul Braşovului, George Scripcaru, şi directorul Infrastructură Municipală şi de Mediu din cadrul BERD, Susan Goeransson, au semnat marţi (18 februarie 2019 - n.n.), la Primăria Braşov, Acordul de asistenţă dintre municipiul Braşov şi BERD în vederea pregătirii proiectului pentru construirea Spitalului Regional Braşov.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, parlamentari din partea PSD şi PNL, directorul general al firmei britanice care va realiza studiul de prefezabilitate pentru spital, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, consilieri locali.
Primarul George Scripcaru a făcut o prezentare a amplasamentului pe care se va construi spitalul regional, în zona de nord a municipiului, precizând că terenul a fost preluat de municipalitate printr-o lege votată de Parlament anul trecut, fiind vorba de o suprafaţă de 11,45 ha.
„În acest moment, se derulează lucrările de infrastructură în ceea ce priveşte utilităţile în zona respectivă pentru că reţeaua va trebui redimensionată. Astăzi, suntem în graficul pe care l-am discutat cu doamna ministru Sorina Pintea, când a fost la Braşov, şi mă bucur că suntem în această fază. Nu doresc să vorbim despre sumele necesare pentru construcţia spitalului, toate la timpul lor, dar mă bucur că lucrurile au mers până acum aşa cum ne-am planificat. Este un proiect extrem de important pentru Braşov şi pentru judeţele limitrofe şi vom depune toate eforturile pentru a-l duce la bun sfârşit”, a precizat Scripcaru.
Directorul de Infrastructură Municipală şi de Mediu în cadrul BERD, Susan Goeransson, i-a felicitat pe toţi cei care ajută şi sunt implicaţi în proiectul extrem de important într-un parteneriat public-privat. „Este un proiect special, care va beneficia de sprijinul BERD printr-o linie specială de finanţare. Această facilitate va permite finanţarea şi obţinerea de informaţii tehnice care vor sta la baza redactării caietului de sarcini în construirea acestui spital. BERD-ul are experienţe similare pentru că a sprijinit în acest fel construirea unui spital în Turcia. Ceea ce ne place la acest gen de proiecte este faptul că el reuşeşte să reunească atât experienţa domeniului public, cât şi a celui privat, să pună la aceeaşi masă persoane importante din cele două domenii. În timp ce entităţile private se vor ocupa efectiv de construirea spitalului, autorităţile publice se vor ocupa de asigurarea serviciilor medicale pe care această unitate medicală le va pune la dispoziţia cetăţenilor. Mă bucur enorm că am intrat în acest proiect şi că avem o colaborare atât de bună. Ea va fi sigur un exemplu pozitiv pentru construirea de spitale în toată ţara”, a explicat reprezentantul BERD.
Directorul Departamentului Implementare spitale regionale din Ministerul Sănătăţii, Cristina Gafton, a declarat că îşi doreşte să fie un proiect de succes, remarcând totodată voinţa politică locală, indiferent de culoarea politică, consensul şi curajul pe care îl au pentru susţinerea acestui proiect.
„Sunt oarecum impresionată de voinţa politică observată în judeţul dumneavoastră, indiferent de culoarea politică, de consensul la care aţi ajuns, curajul pe care îl aveţi să sprijiniţi acest proiect. Este un proiect în parteneriat public-privat pe medicina de urgenţă şi îmi doresc să fie unul de succes, să vă menţineţi la fel de uniţi până la finalul lui şi să fiţi un model pentru celelalte spitale care se vor construi în ţară în parteneriat public-privat. De asemenea, am rugămintea la domnul europarlamentar Siegfried Mureşan, prezent aici, să ne sprijine, mai ales că, azi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii se află la Bruxelles şi discută cu Comisia să prindem o linie de finanţare separată pentru sănătate şi, în special, pentru aceste spitale regionale pentru a le construi. (…)”, a afirmat Cristina Gafton.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a dat asigurări că va face toate demersurile la Bruxelles în acest sens, considerând că proiectul spitalului regional este unul foarte important, care trebuie sprijinit.
„Aş dori să vă mulţumesc că ne-aţi strâns pe toţi laolaltă şi trebuie să spun că, fără iniţiativa primarului George Scripcaru, semnarea acestui acord de asistenţă nu ar fi fost posibil azi. Este evident că un proiect de o asemenea anvergură, de o asemenea importanţă pentru tot judeţul şi judeţele învecinate se poate face cu o implicare din partea tuturor. Prezenţa BERD-ului în acest proiect este o garanţie că spitalul se va construi în cele mai bune condiţii”, a subliniat europarlamentarul.
Spitalul Regional Braşov va avea un număr de 850 de paturi şi are aprobările necesare de la Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte secţiile care vor funcţiona în cadrul acestuia.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: