Actualitatea Ardeleană

Autor:

Harghita
Primarul din Odorheiu-Secuiesc, amendat a treia oară pentru nearborarea Drapelului României

Primarul municipiului Odorheiu-Secuiesc, Galfi Arpad, a fost amendat de către prefectul Harghitei cu suma de 5.000 lei, întrucât nu a arborat Drapelul României alături de cel al Ungariei, în contextul sărbătoririi Zilei maghiarilor de pretutindeni, fiind pentru a treia oară când primeşte o sancţiune similară.
În procesul-verbal de constatare şi stabilire a contravenţiilor, pus la dispoziţie de Primăria Odorheiu-Secuiesc, se arată că în urma verificării efectuate de Instituţia Prefectului privind respectarea prevederilor privind arborarea Drapelului Naţional s-a constatat că, în contextul manifestărilor prilejuite de marcarea zilei de 15 martie, Drapelul României nu a fost arborat alături de cel al Ungariei, atât în mai multe zone din oraş, cât şi acolo unde s-au desfăşurat festivităţile.
„Pe raza administrativ-teritorială a municipiului Odorheiu-Secuiesc, în data de 15 martie 2019, au fost arborate pe domeniul public al localităţii, respectiv pe stâlpii de iluminat public din zona centrală: Piaţa Primăriei, Piaţa Marton Aron, str. Tamasi Aron, str. Bethlen Gabor drapele tricolore roşu-alb-verde, cu şi fără stema Ungariei, reprezentând drapelul Ungariei, fără a fi arborate alături şi drapelul de stat al României. Cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor care se desfăşoară în data de 15 martie - „Ziua maghiarilor de pretutindeni”, nu au fost arborate drapele de stat ale României în toate locurile de desfăşurare a festivităţilor. Pe frontispiciul Primăriei Odorheiu-Secuiesc a fost arborat steagul localităţii Odorheiu-Secuiesc, precum şi cel cu însemnele albastre aurii al aşa-zisului ţinut secuiesc”, se arată în procesul-verbal semnat de prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei.
În document se subliniază că, în acest fel, au fost încălcate prevederile art. 7 din Legea nr. 75/1994, potrivit cărora „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi” şi prevederile art. 6 din H.G. nr. 1157/2001, în care se arată că „pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”.
De asemenea, s-au încălcat şi prevederile art. 4 din hotărârea de guvern menţionată, în care se precizează că „este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sărbătoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfăşurării unor ceremonii, cum ar fi festivităţi şi ceremonii oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară”.
Drept urmare, primarul a fost amendat cu suma de 5.000 lei şi a primit prin poştă procesul verbal de constatare.
Primarul Galfi Arpad, care a câştigat alegerile din partea Partidului Civic Maghiar, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere în legătură cu sancţiunea primită.
Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Zorgo Noemi, susţine, însă, că nu înţelege amenda, întrucât oraşul a fost împodobit cu benzi în culorile roşu-alb-verde şi nu cu steagul maghiar, iar locurile în care a fost arborat steagul maghiar s-a aflat şi Drapelul României.
„Noi nu înţelegem amenda. În primul rând, noi nu am pus niciun steag maghiar în oraş, am pus benzi în culorile roşu-alb-verde şi steagul Ţinutului Secuiesc, care nu este steagul niciunui stat. Steagul maghiar a fost pus pe Primărie, unde se afla şi steagul României şi mai era un steag maghiar pe scena din Piaţa Marton Aron, unde, de asemenea, se afla şi steagul României. În rest, în oraş au fost folosite doar benzi în culorile roşu-alb-verde”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu-Secuiesc, Zorgo Noemi.
Este pentru a treia oară când primarul Galfi Arpad este amendat cu câte 5.000 lei de către prefectul Harghitei, pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, celelalte două sancţiuni fiind aplicate în 2018, pentru nearborarea Drapelului României alături de cel al Ungariei, la manifestările organizate cu prilejul zilei de 15 martie şi în contextul manifestărilor prilejuite de comemorarea Revoluţiei ungare din 1956.
În ambele cazuri, primarul a contestat amenzile, procesele aflându-se pe rolul instanţelor de judecată.

Braşov
Specialiştii Universităţii Transilvania au finalizat 10 proiecte pe teme propuse de administraţia judeţeană

Conducerea Universităţii Transilvania din Braşov a prezentat, marţi (19 martie 2019 - n.n.), rezultatele obţinute în cadrul celor 13 proiecte finanţate din venituri proprii în valoare de aproximativ 600.000 de lei, ale căror teme au fost stabilite prin consultare cu reprezentanţii administraţiei judeţene.
„În urmă cu mai bine de un an, noi am lansat autorităţilor judeţene şi celor locale invitaţia să facă propuneri de teme pe care noi, universitatea, prin specialiştii, colegii pe care îi avem, să încercăm să le rezolvăm. După această invitaţie, din partea Consiliului Judeţean am primit mai multe teme. Noi am lansat o competiţie internă şi, după ce am primit propuneri - 28 - de la colegii noştri, au fost selectate 13, iar astăzi, au fost prezentate rezultatele lor. (…) Prin acest lucru universitatea a contribuit la fundamentarea, punere pe baze solide a unor decizii pe care CJ le va lua”, a declarat rectorul Universităţii Transilvania, prof. univ. dr. ing. Vasile Abrudan.
Valoarea totală a finanţării a fost 597.000 de lei, suma maximă acordată unui proiect fiind de 46.000 de lei. Din cele 13 proiecte, 10 au fost finalizate, rapoartele acestora fiind prezentate pe pagina de web a universităţii, iar pentru trei au fost prelungite perioadele de implementare (din cauza numărului mare de avize şi acorduri necesare, a unor probleme de logistică etc.).
Temele de cercetare sunt din domeniul social, educaţional, al sănătăţii şi al culturii.
Rectorul Vasile Abrudan a precizat că universitatea are astfel de parteneriate şi cu alte entităţi sau companii din Braşov şi se va implica în continuare şi în alte proiecte care reprezintă priorităţi pentru administraţia publică, inclusiv cea locală, menţionând că, în prezent, un colectiv de specialişti ai instituţiei scanează centrul vechi al municipiului Braşov pentru identificarea celor mai bune metode de restaurare a faţadelor clădirilor.
Prorectorul responsabil cu activitatea de cercetare ştiinţifică şi informatizarea, prof. univ. dr. Carmen Buzea, a precizat, la rândul ei, că unul dintre obiectivele competiţiei interne, „Granturi pentru echipe interdisciplinare”, a fost tocmai dezvoltarea colaborării între diferitele facultăţi ale universităţii, iar altul să genereze un feed-back, păstrându-se în permanenţă legătura cu beneficiarii proiectelor pe perioada implementării acestora. (…)
„Este o colaborare extrem de importantă şi mulţumesc universităţii şi domnului prof. univ. dr. Vasile Abrudan pentru deschidere. Sunt foarte multe teme care vor îmbunătăţi actul administrativ. Trebuie ştiut faptul că nu ne referim doar la administraţia publică, instituţiile subordonate CJ - spitale, muzee -, mulţi au formulat teme de proiect şi mă bucur că există o colaborare între colegii noştri şi reprezentanţii universităţii pentru că doar în felul acesta putem face o administraţie mai eficientă, pentru cetăţenii judeţului”, a afirmat, prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Mureş
Szijjarto Peter: „Libertatea pentru Europa şi Ungaria se află în mijlocul unei ciocniri de civilizaţii”

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, a declarat joi (14 martie 2019 - n.n.), în cadrul manifestărilor de la Târgu-Mureş de comemorare a Revoluţiei de la 1848-1849, că libertatea pentru Europa şi Ungaria se află în mijlocul unei ciocniri de civilizaţii pe fondul migraţiei masive din Africa şi din Orientul Mijlociu, însă ungurii trebuie să fie mândri fiindcă ţara lor este singura care a întrebat populaţia dacă doreşte sau nu migraţie în masă.
„Stimaţi prieteni, iarăşi a venit timpul când noi, maghiarii, trebuie să apărăm cultura de 1000 de ani. Libertatea pentru Europa şi Ungaria se află în mijlocul unei ciocniri de civilizaţii. Vedem o migraţie în timpurile moderne care vrea să schimbe, care periclitează modul nostru de viaţă, deci încă o dată trebuie să apărăm rezultatele noastre şi să luptăm pentru viitorul nostru. S-au ambalat puteri foarte semnificative pentru ca zeci de milioane să pornească spre Europa din Africa şi din Orientul Mijlociu. Europa se uită la aceste procese dând din umeri, ridicându-şi mâinile şi dacă cineva ridică mâinile, deja a renunţat. Şi liderii care vor să schimbe Europa în totalitate nu vor fi iertaţi. Să fim mândri că noi am fost singura ţară membră a Uniunii Europene unde oamenii au fost întrebaţi dacă vor o migraţie în masă, dacă vor să renunţe la suveranitatea lor sau dacă vor să renunţe la dreptul de a decide cu cine vrem să trăim împreună”, a declarat Szijjarto Peter, potrivit traducerii oficiale.
Şeful diplomaţiei ungare a arătat că la Bruxelles sunt la conducere cei care doresc să creeze un imperiu european, nefiind vorba de conducători aleşi ai popoarelor, El a adăugat că în Bazinul Carpatic există două idealuri care se confruntă. „Primul este apărarea suveranităţii noastre şi prin aceasta păstrarea maghiarimii din Bazinul Carpatic, iar celălalt este calea îndeplinirii unei voinţe care nu a fost aleasă de nimeni, care sub egida internaţionalismului ne periclitează libertatea şi suveranitatea”, a menţionat oficialul ungar. (…)
La manifestările de la Târgu Mureş de comemorare a revoluţiei maghiare de la 1848-1849 au participat în jur de 2.500 de persoane, între aceştia regăsindu-se, alături de ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: