Actualitatea ardeleană

Autor:

Covasna
Prefectul Sebastian Cucu: „Deşi a fost stigmatizată, Instituţia Prefectului a cerut imperativ respectarea legii”
Foşti prefecţi şi subprefecţi ai judeţului Covasna au luat parte, marţi (2 aprilie 2019 - n.n.), la o festivitate organizată la Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, cu prilejul Zilei Instituţiei Prefectului, la finalul căreia au fost dezvelite două panouri cu numele şi fotografiile celor care au ocupat de-a lungul timpului funcţia de prefect.
În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă numele tuturor celor 21 de prefecţi ai fostului judeţ Trei Scaune din perioada 1919-1940, precum şi ale celor 10 prefecţi din perioada postdecembristă, printre aceştia din urmă numărându-se Fodor Francisc, Dan Telea, Adrian Căşunean-Vlad, Gheorghe Tatu, Horia Grama, Gyorgy Ervin, Codrin Munteanu, Dumitru Marinescu, Marius Popica şi Sebastian Cucu.
„Dincolo de tot ce s-ar putea spune despre Instituţia Prefectului, cred că cel mai mare merit al acestei instituţii este că atunci când a spus că un lucru e într-un fel, şi nu oricum, ci aşa cum zice legea, cam aşa a şi fost. E un lucru important şi chiar dacă în prima fază poate să jeneze, cu timpul a fost apreciat de toată lumea, inclusiv de către cei pe care i-am atenţionat asupra încălcării legii. Deci, cred că acesta este marele merit al instituţiei noastre şi sper ca să rămână aşa şi de acum încolo, indiferent cine o va conduce şi va lucra aici. (…) Deşi a fost stigmatizată, această instituţie nu a făcut altceva decât să ceară imperativ respectarea legii”, a declarat actualul prefect, Sebastian Cucu (foto).
Fostul subprefect Valentin Ionaşcu a dăruit Prefecturii Covasna un brad, iar festivitatea s-a încheiat cu un cocktail în curtea interioară a instituţiei.

Covasna
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, contestă amenda dată de Prefectură de Ziua maghiarilor de pretutindeni
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat, marţi (2 aprilie 2019 - n.n.), că va contesta în instanţă amenda de 10.000 de lei aplicată, recent, de Prefectura Covasna, pe motiv că, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, nu a respectat legea privind arborarea steagurilor.
„Voi ataca în instanţă, mai ales în condiţiile în care procesele cu amenzile date anul trecut, este adevărat că deocamdată doar pe fond, le-am câştigat. Eu consider că domnul prefect nu avea niciun motiv să mă amendeze”, a declarat primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (foto).
Ca şi în anii anteriori, Primăria Sfântu-Gheorghe a împodobit oraşul cu cocarde, steaguri şi alte însemne în culorile roşu-alb şi verde de Ziua maghiarilor de pretutindeni, marcată pe 15 martie, iar Prefectura Covasna a sancţionat municipalitatea, atât anul trecut, cât şi în acest an, cu amenzi contravenţionale de 10.000 de lei.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a explicat că, potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea Drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art. 6 din H.G. nr.1157/2001, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu Drapelul Naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat că instanţa a admis doar în parte cererea de anulare depusă anul trecut de Primărie, reducând cuantumul amenzii, şi a reţinut faptul că arborarea drapelului Ungariei în condiţiile date este ilegală, prin urmare va face recurs la sentinţă.

Harghita
De Ziua Instituţiei Prefectului a fost lansat un ghid on-line bilingv al instituţiilor publice din judeţ
Un ghid on-line al instituţiilor publice din judeţul Harghita, disponibil în limbile română şi maghiară, a fost lansat marţi (2 aprilie 2019 - n.n.), la Miercurea-Ciuc, de prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului.
Ghidul on-line reuneşte, în 13 secţiuni principale - structurate după domeniul principal de activitate al celor 55 instituţii publice prezentate -, cele mai importante informaţii referitoare la datele de contact, atribuţiile acestora, servicii publice oferite, noutăţile legislative sau actele normative care pot ajuta cetăţenii în diferitele demersuri pe care le fac.
De asemenea, aceştia au la dispoziţie şi adresa de e-mail a instituţiei respective, pentru a trimite eventuale sesizării, petiţii sau pentru a face propuneri de îmbunătăţire a activităţii.
„Este pentru prima oară când judeţul Harghita are un astfel de ghid al instituţiilor publice. Era nevoie de un astfel de ghid, pentru că Instituţia Prefectului - Judeţul Harghita, ca şi celelalte instituţii publice ale ministerelor, se află în slujba cetăţeanului. Eu cred că, prin apariţia acestui ghid, vom simplifica foarte mult şi deplasările cetăţenilor în municipiul reşedinţă de judeţ, unde sunt compactate toate instituţiile publice. Site-urile celor 55 de instituţii sunt actualizate zilnic, a fost o condiţie pentru ca acest ghid să fie promovat”, a precizat prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei.
Ghidul on-line al instituţiilor publice din judeţul Harghita poate fi accesat atât de pe calculator, cât şi de pe telefonul mobil, la adresa https://hr.prefectura.mai.gov.ro/informatii-de-interes-public/buletinul informativ/.
Lansarea acestui ghid a avut loc în cadrul unui eveniment festiv de marcare, în premieră, a Zilei Instituţiei Prefectului, în cadrul căruia prefectul Adrian Jean Andrei a vorbit despre istoria acestei instituţii, a prezentat prefecţii şi subprefecţii care s-au aflat la conducere în perioada 1992-2019 şi premiile obţinute de instituţie în ultimii ani.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: