Actualitatea Ardeleană

Autor:

Covasna
Deputatul Kulcsar Terza Jozsef spune că va sesiza ambasadele cu privire la înlăturarea steagurilor din sala CJ
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, deputatul Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, marţi (23 aprilie 2019 - n.n.), că este nemulţumit de decizia instanţei de judecată care a dispus înlăturarea mai multor steaguri din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, printre care şi cel al Ungariei, menţionând că va sesiza ambasadele cu privire la acest aspect.
Kulcsar a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urmă cu aproape trei ani a donat Consiliului Judeţean (CJ) şase steaguri, respectiv steagul judeţului, steagul secuimii, precum şi drapelele Ungariei, Statelor Unite ale Americii, Germaniei şi Israelului, cu condiţia arborării lor în sala de şedinţe, dar primele trei au fost înlăturate recent în urma unui proces intentat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă.
Kulcsar, care a fost ales deputat pe lista UDMR Covasna, a opinat că sentinţa este „nedreaptă”.
„Este mai mult decât revoltător. În România, care se consideră o ţară democratică, este de neînţeles ca Tribunalul să înlăture steagul Ungariei. (…) Cum justifică acel judecător faptul că numai aceste trei steaguri au trebuit înlăturate, iar celelalte, ale Americii, Germaniei şi Israelului, pot să rămână?”, a declarat parlamentarul covăsnean.
Acesta a menţionat că a informat reprezentanţii Ministerului de Externe al Ungariei în legătură cu această situaţie şi speră ca oficialii ţării vecine să ia o poziţie.
În opinia sa, înlăturarea steagurilor echivalează cu o „declaraţie de război diplomatic” şi a mai spus că va informa ambasadele marilor state cu privire la această „nedreptate”.
Săptămâna trecută, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a înlăturat din sala de şedinţe a instituţiei trei dintre steagurile primite donaţie, după ce a fost somat de instanţa de judecată să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă, în caz contrar urmând să fie sancţionat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere.
Tamas Sandor a declarat că, deşi s-a conformat, consideră că sentinţa nu este corectă, arătând că instanţa „măsoară cu dublă măsură, nedispunând şi înlăturarea celorlalte trei steaguri primite prin aceeaşi donaţie.

Covasna
Obligat de instanţă, preşedintele CJ a înlăturat mai multe steaguri din sala de şedinţă
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a înlăturat din sala de şedinţe a instituţiei pe care o conduce mai multe steaguri primite donaţie, după ce a fost somat de instanţa de judecată să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…)
„S-a adeverit de mai multe ori că în ţara noastră se măsoară cu dublă măsură, chiar şi în instanţă. (…) Există o dublă măsură în această ţară (…) şi, după cum se vede, sunt două tipuri de cetăţeni şi două tipuri de autorităţi locale, pentru că, de pildă, Câmpia-Turzii, dar şi alte localităţi şi judeţe, pot să aibă steaguri proprii, numai cele din Ţinutul Secuiesc nu au voie. (…) Chiar şi în faţa clădirii Prefecturii şi Consiliului Judeţean Braşov, unde este şi sediul Curţii de Apel Braşov care a dat această sentinţă, este arborat steagul judeţului Braşov. (…) Am executat sentinţa ca să nu fiu amendat, pentru că luni au trecut cele cinci zile de la rămânerea definitivă a acesteia (…), dar nu mi se pare normal ca o comunitate care are o pondere de 73%, cum este cea maghiară din judeţul Covasna, să nu aibă dreptul la simbolurile sale specifice”, a declarat Tamas Sandor.
Steagurile au fost donate în luna noiembrie 2016 de către preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, deputatul Kulcsar Terza Jozsef, intrat în Parlamentul României pe lista UDMR Covasna.
La acea vreme, Prefectura Covasna a adus la cunoştinţa Consiliului Judeţean că steagurile nerecunoscute legal, cum este şi cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive, prin urmare a cerut înlăturarea acestora.
Tribunalul Covasna a admis, în luna iulie 2018, acţiunea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, şi l-a obligat pe Tamas Sandor să înlăture steagul maghiarimii, steagul secuiesc (?! - n.n.) şi steagul judeţului Covasna din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, sentinţa fiind menţinută de Curtea de Apel Braşov.
Pentru că a refuzat să pună în executare sentinţa, ADEC s-a adresat din nou instanţei cu solicitarea ca Tamas Sandor să fie amendat, cererea fiind admisă.

Harghita
Pelerini din Rwanda, Pakistan, Madagascar, Namibia sau Reunion participă la vizita Pepei de la Şumuleu-Ciuc
Pelerini din Rwanda, Pakistan, Madagascar, Namibia sau Reunion s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la Şumuleu-Ciuc, în data de 1 iunie 2019, a anunţat miercuri (24 aprilie 2019 - n.n.) părintele Olah Zoltan, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia.
Acesta a precizat că înregistrarea pe site-ul oficial al evenimentului s-a încheiat, numărul total al celor înscrişi fiind de peste 110.000, din care aproape 84.000 sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.
De asemenea, există şi peste 25.000 de pelerini care vin din Ungaria, dar sunt şi persoane din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina care şi-au exprimat intenţia de a lua parte la acest eveniment.
Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu-Ciuc se numără persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada, Namibia sau Reunion.
„Am terminat înregistrarea în 22 aprilie, dar nu înseamnă că am terminat şi invitaţia pelerinilor. Cei care s-au înregistrat vor avea un loc în sectoarele pregătite, dar vrem să-i încurajăm şi pe cei care nu s-au înregistrat să vină, pentru că vom avea loc şi pentru ei, sigur, în afara sectoarelor. Ceea ce este interesant, sunt câteva persoane şi din ţări exotice. Ca să vă spun numai câteva dintre ele, spre surprinderea noastră şi din Rwanda, din Pakistan, din Israel, din Madagascar s-au prezentat şi s-au înscris pelerini. Numărul total al pelerinilor înscrişi până la ora actuală este de peste 110.000, dar de fiecare dată verificăm dacă cineva nu s-a înregistrat de două ori, deci poate să fie un pic în sus sau în jos, vom vedea. Noi suntem siguri că am ajuns peste pragul de 100.000 de pelerini înscrişi”, a declarant Olah Zoltan, la întâlnirea organizată cu presa, la Miercurea-Ciuc.
Acesta a precizat că s-au înscris online 362 de preoţi şi diaconi, 161 de călugări şi călugăriţe, dar şi 95 de persoane cu probleme speciale - bolnavi sau care nu se pot deplasa.
Potrivit sursei citate, au fost trimise 250 de invitaţii, în ţară şi străinătate, până în prezent existând informaţii că preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi-a exprimat intenţia de a participa la eveniment.
Prezent la întâlnirea cu presa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că pe Dealul Şumuleu, la 200 metri de altarul în aer liber de la care se va oficia Sfânta Liturghie, se va amplasa o poartă tradiţională secuiască de mari dimensiuni, „cu o deschidere de 8 metri şi o înălţime de 4,5 metri”, care se află acum în lucru la Şcoala Populară de Artă din Miercurea -Ciuc.
Borboly a mai spus că 80 de salvamontişti se pregătesc să intervină în ziua vizitei şi să transporte la punctele de ajutor persoanele cu probleme medicale, Consiliul Judeţean alocând fonduri pentru dotarea salvatorilor montani.
În cadrul conferinţei de presă s-a mai anunţat că un profesor de la Liceul de Artă din Miercurea-Ciuc a scris un cântec, dedicat vizitei Papei, care va fi tradus în română, italiană şi engleză şi care va fi prezentat în curând. De asemenea, după finalizarea Sfintei Liturghii, în 1 iunie, va fi prezentată o opera muzicală consacrată episcopului Marton Aron, intitulată „În slujba credincioşilor".
Papa Francisc va efectua, între 31 mai şi 2 iunie, o vizită apostolică în România şi se va afla în oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.
La Şumuleu-Ciuc, Suveranul Pontif va veni în data de 1 iunie şi va oficia o liturghie, de la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: