Actualitatea ardeleană

Autor:

Covasna
Municipiul Sfântu-Gheorghe participă în premieră la concursul „Ungaria înflorită”
Municipiul Sfântu-Gheorghe participă la concursul „Ungaria înflorită”, un concurs de înfrumuseţare a mediului înconjurător, au anunţat reprezentanţii Primăriei.
Potrivit acestora, este pentru prima dată când municipiul Sfântu-Gheorghe ia parte la acest concurs, lansat în anul 1994, întrucât din acest an se pot înscrie şi localităţi din Ardeal.
„Ungaria înflorită este cea mai populară iniţiativă a Ungariei de promovare şi înfrumuseţare a mediului înconjurător. Lansat în 1994, la concurs participă anual peste 300 de localităţi, iar în acest an se pot alătura şi localităţi din Ardeal”, menţionează reprezentaţii Primăriei pe pagina de internat a instituţiei.
Aceştia au anunţat, totodată, că Primăria Sfântu-Gheorghe organizează un concurs pentru identificarea celor mai frumoase zone rezidenţiale ale oraşului.
„Marele premiu este un spaţiu de depozitat biciclete cu o capacitate de 18 locuri în valoare de 14.000 de lei, plus o placă oficială care va fi montată în zona respectivă pentru a anunţa că aceea este cea mai frumoasă zonă rezidenţială din oraş”, se arată în postare.
Grădinăria oraşului va oferi câştigătorilor bănci, garduri şi flori în valoare de maximum 1.500 de lei, iar instituţiile de cultură şi agrement din subordinea Primăriei, respectiv Cinematograful Arta, Ştrandul Municipal, Şugaş Spa şi Parcul de Aventură şi Peretele de escaladă din staţiunea Şugaş-Băi, le vor oferi intrare gratuită.
„Înscrierea se poate face indicând numele persoanei / persoanelor care se înscriu şi adresa exactă, alături de mai multe fotografii, prin trimitere până pe 30 iunie 2019 la adresa de e-mail sepsiimage@gmail.com. Proprietarii sau asociaţiile de proprietari pot fi eligibile pentru a aplica pentru o zonă verde care aparţine unei scări de bloc”, precizează sursa citată.

Covasna
Olimpiu Floroian (PNL): „Am obţinut aproape 45% din voturile electoratului românesc din judeţ”
Preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi-a depăşit obiectivul stabilit pentru alegerile europarlamentare, obţinând la scrutinul de duminică (26 mai 2019 - n.n.) aproape 45% din voturile electoratului românesc din judeţ.
„Când am spus că vom obţine 40% din totalul voturilor electoratului românesc din judeţ mulţi mi-au zis că este un obiectiv prea îndrăzneţ, dar iată că am reuşit să luăm 45% din voturile românilor. (…) Am câştigat în aproape toate localităţile din zona Întorsurii-Buzăului, în fieful PSD. În comuna Barcani, spre exemplu, am obţinut un număr dublu de voturi faţă de PSD, ceea ce este foarte mare lucru”, a declarat Olimpiu Floroian.
Liderul PNL Covasna a adăugat că succesul s-a datorat „implicării şi seriozităţii maxime” pe care le-au acordat alegerilor, dar şi candidaţilor aflaţi pe listele pentru Parlamentul European.
„Am câştigat pentru că ne-am implicat mai mult decât alţii şi am dat dovadă de seriozitate maximă, dar şi pentru că lista noastră de candidaţi a fost mai bună decât a celorlalte partide. Trebuie să recunoaştem că Rareş Bogdan a fost o locomotivă bună pentru partid”, a mai spus Olimpiu Floroian.
Biroul Electoral Judeţean Covasna nu a comunicat încă datele oficiale, dar, potrivit numărătorii paralele efectuate de PSD Covasna, UDMR a obţinut cele mai multe voturi în judeţ la alegerile europarlamentare de duminică, fiind urmată la mare distanţă de PNL, USR şi PSD.
Potrivit numărătorii paralele, UDMR ar fi obţinut 51.923 voturi, respectiv 69%, PNL - 6.446 de voturi, reprezentând 8,57%, USR - 5.707 de voturi (7,59%), PSD - 4.676 (6,22%), Partidul Pro România - 1.537 (2,04%), PMP - 1.342 (1,79%), iar ALDE - 1.194 (1,59%).

Mureş
Marius Paşcan (PMP): „Este un vot care sancţionează masiv PSD, ALDE şi chiar UDMR”
Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, a declarat duminică seara, după anunţarea exit-pollurilor, că rezultatele alegerilor demonstrează că a fost un vot „care sancţionează masiv PSD, ALDE şi chiar UDMR”.
„Eu le mulţumesc românilor că au ieşit la vot atât de masiv, peste aşteptări, peste toate sondajele şi predicţiile făcute anterior sociologic, cu atât mai mult le mulţumesc mureşenilor, chiar dacă încă nu ştiu exact cum stăm la Mureş, neexistând un exit-poll în acest sens, dar voinţa românilor, a mureşenilor este suverană. Prin urmare, au decis, eu cred că este un vot care sancţionează masiv PSD, ALDE şi chiar UDMR, le mulţumesc pentru faptul că au sprijinit Partidul Mişcarea Populară şi iată, cel puţin în barometrul acesta exit-poll CURS-Avangarde, suntem peste pragul de 5%, şi eu sper să se confirme acest rezultat şi după numărătoarea voturilor la nivel de diaspora. Asta ar însemna că PMP, aşa cum de altfel s-a întâmplat la toate alegerile de când s-a înfiinţat formaţiunea nostru, este peste pragul electoral şi asta este o confirmare pentru faptul că nu a suferit în niciun fel partidul, indiferent prin ce seisme a trecut, prin plecări, prin debarcări. Suntem un partid mic, dar care în mod constant are un electorat stabil, sigur, cu atât mai mult un electorat corect, care nu a fost mituit în vreun fel”, a afirmat Paşcan. Acesta a spus că de la înfiinţare PMP este în opoziţie, iar rezultatele au confirmat că proiectele formaţiunii sunt pe orizontul de aşteptare al românilor.
„Dacă trecem pragul electoral, este un scor pe care PMP nu l-a mai obţinut, adică la această prezenţă avem un scor peste aşteptări, chiar dacă s-a spus, s-a vehiculat că retragerea în linia a doua a preşedintelui Traian Băsescu, pe poziţia de preşedinte onorific, ar aduce prejudicii şi partidul ar pierde. Iată că nu s-a întâmplat aşa şi ne bucurăm pentru ceea ce am primit ca recompensă, votul mureşenilor şi al românilor”, a susţinut Marius Paşcan.

Harghita
Aproape 400 de evenimente la Zilele Judeţului, organizate în perioada vizitei papale şi a pelerinajului de Rusalii
Aproape 400 de evenimente culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber vor avea loc în mai multe localităţi, cu ocazia Zilelor Judeţului Harghita, eveniment care se organizează în perioada vizitei papale şi a marelui pelerinaj de Rusaliile catolice, pentru a le prezenta pelerinilor şi turiştilor valorile culturale şi turistice ale zonei.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat marţi (28 mai 2019 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că acest eveniment se organizează începând din anul 2000, ideea fiind preluată de la un judeţ înfrăţit din Ungaria, şi a punctat faptul că ediţia din 2019 este una specială, în contextul vizitei Papei Francisc.
Borboly a precizat că în zilele următoare va creşte numărul turiştilor şi al personalităţilor prezente în zonă şi prin aceste evenimente există posibilitatea să fie prezentate valorile locale, cu speranţa că mulţi dintre oaspeţi vor reveni şi cu altă ocazie.
Prezentă în aceeaşi conferinţă de presă, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a prezentat caietul program al evenimentului, unde, în premieră, este afişată şi oferta turistică a judeţului, cum ar fi valori culturale, monumente istorice sau puncte gastronomice importante.
Programul Zilelor Judeţului Harghita este extrem de variat şi cuprinde manifestări dedicate tuturor categoriilor de vârstă, de la teatru de păpuşi şi activităţi dedicate Zilei Copilului, până la vizitarea colecţiilor muzeale săteşti, concerte pentru toate gusturile, vizitarea atelierelor de creaţie ale artiştilor plastici, expoziţii de artă plastică sau de artă fotografică, festival de dans popular pentru copii şi tineri, târg de produse meşteşugăreşti, diverse workshopuri şi conferinţe.
De asemenea, turiştii prezenţi în zonă în această perioadă au posibilitatea să participe la drumeţii sau la ture cu bicicleta, organizatorii pregătind opriri la diverse atracţii turistice sau la ateliere ale meşteşugarilor.
Turiştii şi pelerinii veniţi în zonă vor putea să afle detalii despre programele din cadrul Zilelor Judeţului şi cu ajutorul aplicaţiei mobile Visit Harghita, unde există informaţii şi despre vizita papală. (…)
Manifestările dedicate Zilelor Judeţului Harghita încep pe 31 mai, înainte de vizita Papei Francisc la Şumuleu-Ciuc, şi se vor încheia pe 10 iunie, după pelerinajul de Rusaliile Catolice, în organizarea evenimentului fiind implicate aproximativ 80 de instituţii şi asociaţii civice.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: