Actualitatea ardeleană

Autor:

Harghita
Preşedintele CJ Harghita îl acuză pe primarul din Dărmăneşti (Bacău) că încearcă să acopere distrugerile porţii de intrare în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului
Borboly precizează, într-un comunicat de presă, că ştergerea dovezilor constituie o infracţiune şi susţine, cu ajutorul unor fotografii, că persoanele care au încercat să înlocuiască scândurile rupte din poarta de intrare în Cimitirul Eroilor ar fi angajaţii Primăriei Dărmăneşti.
„Fotografiile alăturate demonstrează faptul că se încearcă ştergerea dovezilor stricăciunilor făcute. În România aceasta este o infracţiune. Oricine încearcă să şteargă dovezile unor acţiuni barbare prin care a fost distrusă o poartă secuiască care nu se află în proprietatea sa, nu are dreptul, legea interzice luarea oricăror măsuri, pe durata investigaţiilor. Vineri au sosit la faţa locului cu scânduri gata pregătite a le înlocui pe cele distruse. Uitaţi, automobilul care stă la poarta cimitirului are număr de înmatriculare de Bacău şi aparţine Primăriei din Dărmăneşti!”, afirmă Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă al instituţiei pe care o conduce.
Preşedintele CJ Harghita îi roagă pe locuitorii judeţului ca, pe baza prevederilor Legii 544, să solicite foaia de parcurs a autovehiculului şi să întrebe ce lucrau angajaţii Primăriei la Cimitirul din Valea Uzului.
„Noi vom urma o singură cale, calea legii! Ilegalitatea nu reprezintă o soluţie”, a mai spus Borboly Csaba.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău au deschis un dosar penal pentru distrugerea porţii de acces în Cimitirul din Valea Uzului, a informat Jandarmeria Română, după incidentele care au avut loc acolo de Ziua Eroilor.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a efectuat lucrările specifice necesare identificării criminalistice. Având în vedere aspectele constatate la faţa locului, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, arată sursa citată.
Câteva scânduri din poarta de intrare în Cimitirul de la Valea Uzului au fost rupte de mai mulţi bărbaţi veniţi să-i comemoreze pe eroii români înmormântaţi acolo, nemulţumiţi că poarta era închisă cu lacăt şi un lanţ şi accesul era blocat şi de numeroşi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna.
Câţiva dintre românii veniţi la comemorare au intrat în cimitir pe partea laterală şi au rupt scânduri din poarta cimitirului, pe care au deschis-o ulterior şi au permis accesul membrilor organizaţiilor româneşti prezenţi în zonă pentru comemorarea eroilor români.

Cluj
Preşedintele PPMT cere demisia ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita pentru incidentele de la Valea Uzului
„Am cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Cred că este inacceptabil ca o persoană să îndeplinească acea funcţie din moment ce organele de ordine nu au putut face faţă datoriei de a asigura ordinea publică. (…) Am anunţat că vom depune plângere penală la procuratura din judeţul Harghita pentru cele petrecute acolo, avem imagini şi secvenţe audio-video care arată foarte clar că s-au comis o serie de infracţiuni în ziua de ieri. (…) Minimul pe care îl aşteptăm din partea reprezentanţilor statului român din judeţul Harghita este ca şi prefectul din judeţul Harghita să-şi dea demisia pentru această situaţie. (…) Vom apela la Comisia Europeană şi cerem numirea unei comisii care să investigheze cele întâmplate în Valea Uzului şi să găsească vinovaţii acestei situaţii şi vom informa şi presa internaţională”, a spus Csomortanyi Istvan, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca.
De asemenea, preşedintele PPMT a lansat un apel la calm. „Cerem ajutorul reprezentanţilor presei, al organizaţiilor de presă pentru a încerca să calmăm spiritele şi să putem să transmitem mesaje, informaţii cât se poate de obiective, pentru că e o situaţie care ne aminteşte de cele petrecute în 1990 la Târgu-Mureş. (…) Avem o responsabilitate foarte mare şi cei care facem parte din conducerile partidelor din România, din clasa politică, şi cei din partea presei, care transmite populaţiei informaţiile din această zonă. Îndemnăm la calm şi cerem atitudine cumpătată. Totodată, nu putem ascunde faptul că avem de-a face cu o atmosferă antimaghiară. Din anumite motive, se doreşte să se instaureze un spirit de conflict interetnic şi se folosesc metodele binecunoscute de la începutul anilor ’90, pe care le credeam dispărute din viaţa publică românească”, a adăugat preşedintele PPMT.
Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.
Acest Cimitir al Eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Mureş
UDMR condamnă ferm orice act de violenţă şi face apel la autorităţi să-i tragă la răspundere pe cei care au pătruns cu forţa în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului
„Condamnăm ferm orice act de violenţă şi facem apel autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii noastre. Maghiarii au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti. Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”, se arată într-un comunicat de presă remis de UDMR.
Mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului, pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo, au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.
Incidentul a avut loc după ce cimitirul a fost închis cu lacăt şi un lanţ, iar aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.
Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari.

Bucureşti
Jandarmeria Română va menţine un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte în Valea Uzului
„Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.
Reprezentanţii organizaţiilor româneşti care au venit la Cimitirul de la Valea Uzului să comemoreze eroii români au încercat să forţeze intrarea în cimitir şi s-au îmbrâncit cu jandarmii prezenţi la faţa locului.
Cimitirul a fost închis cu lacăt şi un lanţ.
Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format, joi (6 iunie 2019 - n.n.), un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.
Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. (…)

Categorie: