Actualitatea Ardeleană

Autor:

Bucureşti
Miting de protest în Piaţa Victoriei împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ
Aproximativ 100 de persoane au participat, duminică (7 iulie 2019 - n.n.), în Piaţa Victoriei din Capitală la un miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ.
Îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice, participanţii la miting au respins Codul Administrativ adoptat prin OUG de Guvern, pe motiv că acest act normativ introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat.
Organizatorul protestului, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, susţine că OUG pe Codul Administrativ a fost emisă de Guvern la presiunile UDMR şi ale statului ungar şi este „un act de trădare naţională”.
„Protestăm împotriva Codului Administrativ. Vom cere Guvernului abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a dat Codul Administrativ, pe care îl considerăm un act de mare trădare naţională, deoarece limba maghiară devine a doua limbă oficială de stat. Se diminuează foarte mult caracterul naţional prevăzut în Constituţia României, prin desfiinţarea pragului de 20% de folosire a limbii minorităţilor naţionale în administraţie. Nu este normal ca folosirea limbilor minorităţilor în administraţie să rămână la mica - marea negociere pe care UDMR o va face în consiliile judeţene, unde îşi va putea impune punctul de vedere”, a declarat Tîrnoveanu.
În opinia sa, OUG pe Codul Administrativ duce la disoluţia autorităţii Statului Român în mai multe zone ale Ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi favorizează obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.
Un alt participant la miting a spus că „UDMR este doar o unealtă a Budapestei, prin care se vrea obţinerea autonomiei Ardealului”.

Harghita
Prefectul Adrian Jean Andrei: „Localităţile harghitene trebuie să le acţioneze în instanţă pe cele din Bacău pentru stabilirea graniţelor”
Localităţile din Harghita care au litigii de graniţă cu localităţi din Bacău trebuie să solicite în instanţă delimitarea hotarelor administrativ-teritoriale, este concluzia unei întâlniri de conciliere care a avut loc marţi (9 iulie 2019 - n.n.), în localitatea Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), a informat prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei. (…)
Potrivit sursei citate, cu excepţia localităţilor Lunca de Jos şi Lunca de Sus din judeţul Harghita, care şi-au rezolvat litigiile de graniţă cu localitatea Palanca din Bacău, restul localităţilor din Harghita de la graniţa cu Bacău vor solicita delimitarea hotarelor în instanţa de contencios administrativ. Prefectul a precizat că, potrivit legii, dacă în urma concilierii nu se ajunge la niciun rezultat, partea interesată trebuie să se adreseze instanţei de contencios administrativ pentru stabilirea hotarelor administrative.
„Discuţia a fost extrem de echilibrată, cu respectarea legii, cu respectarea legii transparenţei, fiecăruia i s-a dat cuvântul pe tematica pe care ne-am întâlnit. Concluziile sunt următoarele: cu excepţia celor două localităţi - Lunca de Jos şi Lunca de Sus -, care şi-au rezolvat litigiul de graniţă cu localitatea Palanca, restul de localităţi - Ciucsîngeorgiu, Păuleni-Ciuc, Frumoasa, Plăieşii de Jos, Sânmartin - vor merge în instanţă cu localităţile de graniţă din judeţul Bacău. Localităţile din judeţul Bacău nu au nicio revendicare, motiv pentru care, conform legii, partea interesată va acţiona în instanţă, va depune o acţiune de grăniţuire la instanţa de contencios administrativ, din cadrul Tribunalului Harghita, în speţă localităţile din judeţul Harghita sunt cele care trebuie să acţioneze în instanţă judeţul Bacău”, a explicat presei prefectul Harghitei.
Adrian Jean Andrei a subliniat că, în instanţă, localităţile reclamante trebuie să facă dovadă cu documente şi cu punctul de vedere al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru susţinerea acţiunii respective.
Întrebat dacă în cadrul întâlnirii s-a discutat subiectul Cimitirului de la Valea Uzului, în contextul în care Primăria Dărmăneşti din Bacău susţine că acesta îi aparţine, iar Primăria Sânmartin din Harghita spune că se află pe teritoriul său, prefectul a infirmat, spunând că „au fost discuţii legate exclusiv de delimitarea hotarelor şi de modalitatea de acţionare în instanţă”.
Prefectul a mai afirmat că întâlnirea a fost benefică, adăugând că este ultima pe această temă. „A fost o întâlnire cu rezultate, o întâlnire benefică şi ultima întâlnire pe această temă, pentru că odată şi odată trebuie să se pună punct unor astfel de probleme, care se puteau soluţiona din 2012 până acum foarte uşor, adică se puteau adresa instanţei, lucru care nu s-a întâmplat”, a conchis prefectul Harghitei. (…)

Cluj
Csomortanyi Istvan (PPMT): „Dorim oprirea politicii antimaghiare a guvernanţilor”
Preşedintele PPMT, Csomortanyi Istvan, a declarat, marţi (9 iulie 2019 - n.n.), într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, că formaţiunea sa va organiza un miting de protest la Odorheiu-Secuiesc, faţă de mai multe situaţii prin care ar fi afectată comunitatea maghiară.
„Avem şirul de proteste pe care PPMT îl organizează în oraşele cu comunităţi însemnate de maghiari. (…) După cele petrecute în Valea Uzului, am organizat un eveniment de protest în Mirecurea-Ciuc, cu câteva zile în urmă şi la Sfântu-Gheorghe, la ambele au participat în jur de 1.500-2.000 de persoane (?!!!!! - n.r.), şi vom continua acest şir de evenimente la Odorheiu-Secuiesc, la data de 23 iulie, în centrul oraşului. (…) Dorim oprirea actelor de provocare comise la rang de stat împotriva comunităţii maghiare şi dorim oprirea politicii antimaghiare a guvernanţilor de la Bucureşti. Dorim ca între comunitatea majoritară şi minoritară în ţară să existe o convieţuire armonică, paşnică şi fără conflicte generate de la centru, din Bucureşti”, a spus Csomortanyi Istvan.
Acesta a trecut în revistă câteva cazuri mai recente, printre ele numărându-se cel de la Valea Uzului, unde „instituţiile statului încearcă să legalizeze demersurile nelegale ale Primăriei Dărmăneşti”, cel al UMF Târgu-Mureş, procesul dintre judeţele Neamţ şi Harghita, dar şi modificarea Codului administrativ.

Mureş
Primarul Dorin Florea: „Disputele din UDMR se răsfrâng asupra bugetului oraşului Târgu-Mureş”
Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat, vineri (5 iulie 2019 - n.n.), că decizia de la ultima şedinţă a Consiliului Local de amânare a rectificării bugetului, luată de consilierii locali ai UDMR, care deţin majoritatea, va afecta grav activitatea unor servicii şi că nu e prima oară când disputele din cadrul UDMR se răsfrâng asupra activităţii municipalităţii.
„Atitudinea consilierilor locali UDMR din şedinţa de consiliu de joi o cataloghez ca fiind o joacă de copii răsfăţaţi. Este pentru a nu ştiu câta oară când disputele interne din cadrul acestei formaţiuni politice se răsfrâng asupra activităţii Primăriei, în cazul de faţă, asupra bugetului oraşului. (…) Dacă luăm în calcul şi întârzierea cu două luni a votării bugetului la nivel naţional, tot din cauza unor dispute politice, reiese foarte clar cinismul de care dau dovadă consilierii UDMR. Din păcate, prin decizia de amânare a rectificării bugetului local nu au făcut altceva decât să afecteze grav activitatea serviciilor precum: salubritatea, reparaţii în şcoli, transportul în comun, salarii. Practic, consilierii UDMR au ignorat total că cei ce au de suferit sunt târgumureşenii, români şi maghiari deopotrivă. După astfel de experienţe înţeleg şi definesc mult mai responsabil funcţia de primar. Nu mă văd niciodată în situaţia în care, la o poruncă politică, să acţionez împotriva cetăţenilor”, a declarat primarul de Târgu-Mureş.
În urmă cu o zi, preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, care a preluat recent coordonarea organizaţiei UDMR Târgu-Mureş, în urma disensiunilor apărute, a anunţat că se cere amânarea proiectului de hotărâre referitor la rectificarea bugetului municipiului, pe motiv că acesta ar îndatora oraşul pentru 10 ani.
„Din punctul de vedere al abordării problemelor municipale, vom fi o opoziţie constructivă de aici încolo, trebuie să schimbăm acest mod de abordare şi trebuie să ne gândim în viitor. (…)”, a declarat Peter Ferenc. Liderul UDMR Mureş a arătat că una dintre nemulţumirile sale e legată de creditele de angajament ale căror valori depăşesc 400 milioane de lei, comparativ cu întreg bugetul anului trecut, care a fost de 280 milioane de lei.
De cealaltă parte, primarul de Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat că poziţiile celor din UDMR sunt „pure inepţii, cu tentă răutăcioasă”, care nu au nicio legătură cu realitatea.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: