Aproximativ 9.000 de hectare au fost împădurite de Direcţia Silvică în ultimii ani


Actualitatea ardeleană - Harghita

Aproximativ 9.000 de hectare au fost împădurite de Direcţia Silvică Harghita în ultimii 12 ani, în condiţiile în care judeţul a fost afectat, de mai multe ori, de doborâturi masive de vânt.
Potrivit unui material prezentat marţi (28 iunie 2011 - n.n.), în şedinţa Colegiului Prefectural, de şeful Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, din 1999 şi până în prezent, instituţia a împădurit 8.985 de hectare de teren forestier. Cele mai mari suprafeţe, de peste o mie de hectare, au fost împădurite în perioada 1999- 2001, după care acestea au scăzut la câteva sute de hectare.

În campania de împăduriri din această primăvară, Direcţia Silvică Harghita a realizat plantarea a 333,98 hectare, cele mai multe în fondul forestier privat administrate de această instituţie.
Sursa citată a precizat că, pe lângă suprafeţele împădurite integral, s-au realizat regenerări naturale pe circa 48 de hectare în fondul forestier de stat şi 152 de hectare în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Harghita pe bază de contracte, precum şi completări curente pe aproape 64 de hectare în plantaţiile executate în anii anteriori.
Pentru împăduririle şi completările curente s-au folosit 1,3 milioane de puieţi forestieri, din care 900.000 de puieţi din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Harghita, iar 400.000 au fost achiziţionaţi de la alţi producători.
De asemenea, în această primăvară au fost împădurite şi 5 hectare de teren din afara fondului forestier, aparţinând Primăriilor Odorheiu-Secuiesc, Topliţa, Borsec, Composesoratului Cioboteni Ciuc şi unor persoane fizice din localitatea Tulgheş. Cele cinci hectare s-au împădurit pentru a marca Anul Internaţional al Pădurii, cu ajutorul voluntarilor din cadrul Direcţiei Silvice şi cu sprijinul reprezentanţilor proprietarilor sau ai diferitelor instituţii.
Cătălin Mutică a precizat că suprafaţa împădurită, de aproape 9.000 de hectare, este foarte mare, dar justificată în condiţiile în care fondul forestier al judeţului Harghita a fost afectat de doborâturi de vânt masive în ultima perioadă.

Categorie: