Arta - metodă alternativă de tratament

Ce este art-terapia?

Art-terapia sau terapia prin artă este, din cele mai vechi timpuri, cea mai necostisitoare și la îndemână metodă de rezolvare a unora dintre cele mai mari probleme. Aceasta este o metodă psihoterapeutică ce folosește creativitatea artistică drept mijloc de recuperare. Arta este, și mereu va fi, leacul sufletului. În vindecarea lui, medicina este depășită. Niciodată nu va fi îndeajuns de evoluată încât să ofere un tratament de specialitate. De această dată, arta are întâietate și deține secretul vindecării și păstrării sănătății sufletului. În cazul bolilor organismului, art-terapia poate însoți tratamentul medicamentos, contribuind la vindecare prin eliminarea negativismului, creare de bună dispoziție și optimism, atât de necesare bolnavului.

Arta de a trăi

Legătura dintre artă și sănătatea mentală a fost recunoscută științific spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Originea art-terapiei e legată de numele pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o în 1940. La rândul său bolnav, pictorul și-a găsit vindecarea în artă. Astfel, în timpul convalescenței i-a surprins pe medici prin ameliorarea stării sale de sănătate. Din istoria art-terapiei se mai poate menționa faptul că primele programe de formare în art-terapie au luat naștere în Statele Unite, în 1950, iar cu zece ani înainte, Crucea Roșie britanică utiliza această metoda cu pacienții ei. Orice mijloc de creație din sfera artelor (pictură, desen, muzică, poezie, dans...) oferă un câmp de acțiune art-terapeutic prin scăderea nivelului tensional și schimbarea atitudinii în fața problemei. Atfel spus, arta schimbă percepția asupra vieții în raport cu trauma fizică sau emoțională existentă, ajutându-l pe creator să descopere arta de a trăi prin operă.

Arta vindecă...

Art-terapia are efectul îmbunătățirii stării emoționale, a depășirii anxietății, a restabilirii confortului interior și nu numai. Această formă de terapie se practică în spitale din toată lumea, cu predilecție în SUA, unde există și numeroase fundații ori asociații fondate de artiști ce vor să vină în ajutorul semenilor, oferindu-le ca alternativă arta, dar și de oamenii care au descoperit arta căutând un mod de a trece mai ușor peste suferință. Alții și-au descoperit pasiunea latentă pentru artă, declanșată de o pierdere ori de o traumă. Și la noi în țară se practică art-terapia în unele spitale și clinici. De asemenea, se află în desfășurare numeroase proiecte în acest sens, cum este programul „Artă pentru viață”, aflat la a II-a ediție, în care sunt implicate spitale precum: Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. De mai bine de zece ani, Organizaţia Terapia prin Artă „Doina Pocioianu” din București le face viața mai frumoasă copiilor bolnavi de cancer, cu proiectul „DaVinci’s Children”, iar lista altor proiecte de acceași natură poate continua.

„Arta e un mijloc de comunicare între suflete” (Paul Sérusier)

Terapia prin artă are puterea de a ne învăța să explorăm puterea vindecătoare a creației. O mulțime de oameni, cu diferite probleme, din întreaga lume au cunoscut prin artă o cale de a se ridica și merge mai departe cu demnitate. Unii dintre ei, talentați, dar forțați de viață să se îndrepte pe alt drum, văd în starea actuală, în problema lor de sănătate, prilejul de a se întoarce spre menirea lor, dar și posibilitatea vindecării. Trebuie să fim ceva mai deschiși în fața faptului că o problemă de sănătate sau una interumană, precum și depresia sau stresul pot fi combătute mult mai ușor recurgând, pe lângă tratamentul de specialitate, la art-terapie. Exprimarea prin creație a emoțiilor și a frământărilor interioare a adus rezultate notabile multor suferinzi de boli cronice, incurabile, celor cu afecțiuni ireversibile dobândite prin accidente, ajutându-i să-și accepte mai ușor noua situație, celor cu nevoi speciale, cărora le e greu să se exprime ori copiilor cu probleme.
Implicarea totală a corpului, minții și sufletului în miraculosul act al creației ajută la reîntregirea fizică și psihică a omului, care învață cu acest prilej cum să-și îmbogățească viața prin practicarea artei. Existând în toate și peste tot în jurul nostru, arta e mereu la îndemâna tuturor celor dispuși să o găsească și să o accepte ca făcând parte din viața lor. Căci lumea e plină de lucruri și locuri ce pot constitui surse de inspirație. Iar planeta noastră, prin unicitatea ei, e cea mai mare și mai importantă operă de artă de care ar trebui să învățăm să ne bucurăm și să avem grijă ca prin faptele noastre să nu-i aducem prejudicii. Căci, în fond, ni le aducem nouă.
Prin artă redevenim egali și descoperim puterea de a exterioriza bunătatea și frumusețea sufletului nostru. Prin ea se pot plămădi minuni, iar minunile dăinuie...
Text şi ilustraţii: Cosmina Marcela Oltean
(Miercurea-Ciuc)

Categorie: