Atelierul internațional de arte Free Camp, ediția a XVII-a: Expresii abstracte și armonii cromatice, în spațiul Galeriei de Artă a Consiliului Județean Harghita

În ultimele săptămâni, Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita a etalat rezultatele artistice ale participanților la Atelierul internațional de arte Free Camp (27 august - 15 septembrie), ajuns la ediția a XVII-a, eveniment care încurajează libertatea de expresie și care nu impune bariere în ceea ce privește tehnica de lucru sau tematica. Cu toate acestea, în expoziție se poate sesiza ușor o predilecție a artiștilor pentru reprezentarea abstractă, tradusă prin lucrări ce se încadrează în mișcări artistice precum tașismul (sau action painting) și gestualismul. Artistul contemporan asociază adesea ideii de libertate creatore o reprezentare abstractă centrată pe expresivitatea culorii.
Astfel, vizitatorii expoziției au putut descoperi în spațiul galeriei o serie de expresii abstracte care vorbesc despre culoare, linie, materie, gest și libertate auctorială. În unele lucrări domină petele de culoare, iar în altele liniile și formele obținute în mod spontan, prin libertatea gestului, însă toate se înscriu în registrul unui nonfigurativ ce denotă tensiune sau energie creatoare. Caracteristica mișcării gestualiste, dar și a celei tașiste, este mai ales exteriorizarea prin culori și forme a unor stări sau tensiuni interioare.
„Creația constituie adevărata măsură a libertății umane. La Miercurea-Ciuc există un spațiu unde artiștii plastici de pretutindeni, demolând orice fel de granițe, concentrându-se numai pe sine, pot crea împreună: tabăra Free Camp”, afirma criticul Szekedi Ferenc. Și ediția de anul acesta a reușit să „învingă virusul și virtualitatea, iar viața și creația se prezintă din nou în fața noastră, în realitatea lor”, continua criticul.
În expoziție s-au regăsit lucrări semnate de artiștii Ballo Andrea, Nicolae Barb, Elena Drăgulelei Dumitru, Mariana Papară, Fazakas Csaba, Endre Lehel, Volker Schwarz, Ger Varga și Torino Bocaniciu. Proiectul a fost curatoriat de Botar Laszlo. Expoziția a fost organizată de Consiliului Județean Harghita / Galeria de Artă, în colaborare cu Centrul Cultural Județean Harghita și Asociația „Cultura Nostra”.

Categorie: