„Autogonflatul” se ia de Forum. Şeful lui e, ca de obicei, pe nicăieri

Ne scrieti, vă publicăm

Domnule director,
Vă trimit câteva rânduri pe care sper să le publicaţi. Am citit în mass-media despre „isprăvile” consilierului local PNL, Mădălin Guruianu. Nu reuşesc să înţeleg cum poate să otrăvească traiul cetăţenilor din Sfântu-Gheorghe în halul în care o face de ani de zile, dar mai ales cum i se permite, în primul rând de către partidul din care face parte, partid care prin susţinerea unui asemenea personaj nu mai e demult nici „naţional”, nici „liberal”. Iar aceasta în timp ce colegii senatorului Marius Obreja din biroul judeţean de conducere al PNL Covasna tac; mă refer la colegii lui şi nu la el pentru că nu putem avea pretenţii de la unul care, în timpul scandalului Teculescu de la Covasna, le transmitea celor din filială, prin sms, următoarele: „Vă recomand să evitaţi orice declaraţie referitoare la subiectul schimbării numelui Spitalului Cardiovascular din Covasna. De asemenea, pe acelaşi subiect, recomandarea mea este să nu semnaţi nici un tabel de susţinere sau de nesusţinere a iniţiativei, indiferent de provenienţa tabelului. Detalii la prima întâlnire. Vă salut. Marius Obreja”. Cum spuneam, ce pretenţii să ai de la Marius Obreja, omul care poate să vorbească într-una două zile fără ca să spună… exact nimic?! Şi când te gândeşti că unul ca ăsta a ajuns ditamai vicepreşedintele Senatului României…!!
Revenind la, cică, subalternul lui de la PNL Sfântu-Gheorghe, dar pe care, în realitate, nu l-a putut stăpâni niciodată, trebuie spus că domnul Guruianu, nu demult, într-o postare pe facebook (deh…!, se poartă de către „politicieni”) are o ieşire virulentă, nesimţită, lipsită de orice urmă de respect, la adresa celor 26 de ONG-uri care alcătuiesc Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, neuitând să practice ce îi place cel mai mult, şi anume „autogonflarea”. Dacă nu ştie, dar mai sigur că nu vrea să ştie, îi spun eu că Forumul este un ONG a cărui legalitate, în funcţionare, este dată de o Sentinţă a Tribunalului; şi tocmai pentru că Forumul are o reprezentativitate bine conturată, M.G. şi l-a stabilit ca ţintă a atacurilor sale (dar asta nu de capul lui, fireşte). Ce-l deosebeşte de UDMR, tot un ONG şi el, dar care s-a cocoţat nelegal, de 25 de ani, în conducerea ţării (desigur, cu complicitatea politicienilor români)? Două lucruri: 1. Forumul acţionează pentru apărarea drepturilor românilor, numeric minoritari aici în centrul României supuşi discriminarilor etnice, fără a ataca baza statului naţional, unitar, folosind mijloacele legale pe care le are societatea civilă şi militând pentru o bună convieţuire între toţi cetăţenii; 2. Forumul nu a solicitat, deşi poate ar trebui, să participe, la fel ca UDMR-ul, la conducerea ţării şi a unităţilor teritorial-administrative, pentru a crea un echilibru, sau dacă asta nu se poate, atunci măcar să se respecte legea partidelor politice, în aşa fel încât niciun ONG să nu participe, cu liste, la niciun fel de alegeri.
Din câte îmi amintesc, Asociaţia Ecou a făcut parte din Forum. S-a retras de câţiva ani. De ce?! Domnul Mădălin Guruianu nu ar fi putut să „zburde” cum vrea (şi cum vor şi susţinătorii lui) în mediul politic, în mass-media, peste hotare? Apropo! Cu ce bani îşi permite să trăiască aşa de bine? În continuare cu venitul mamei, cum spunea cu ceva vreme în urmă, că servici n-are?!
Pentru a-şi pune în valoare imaginea sa, minimalizează, ironizează şi jigneşte pe cei care îi consideră adversarii săi, pentru că aceştia sunt şi adversari ai prietenilor săi. „Sigur că mai fac adunări între ei cei câţiva dinozauri care nu suportă alteritatea, cei care se cred „români verzi”… Sunt puţini, extrem de puţini. Şi nereprezentativi” - zice Guruianu. Urmează apoi o afirmaţie care se vrea obiectivă, dar care ea însăşi este penibilă pentru acest Mădălin Guruianu: „… aceşti domni de la FCRCH, acest ONG, care nu sunt desemnaţi de referendumuri sau vreo alegere care să-i fi creditat să vorbească în numele românilor. Eventual, ar putea-o face cei care au candidat din partea partidelor politice (deci nu şi UDMR - n.a.) sau independent (cum a fost M.G. la prima lui intrare în Consiliul Local Sfântu-Gheorghe - n.a.) şi au reuşit să adune voturi, aceia da, o pot face fără să fie penibili”. Ce să cred? Că domnul acesta mai atacă şi unul din drepturile fundamentale ale omului, acela de a avea libertatea de a vorbi?
Dumnealui vorbeşte de respectul care trebuie purtat Sărbătorii Naţionale şi plângerile penale pe care le-a făcut la adresa celor care, în opinia sa, nu o respectă. Dar, cum este respectată această zi de către fruntaşii udemerişti ai judeţului, domnule Guruianu? Aşa că nu sunt prezenţi?! Să credem că eşarfa sau cocarda cu tricolorul românesc le-ar arde pieptul?
După postarea aceasta de pe facebook, la care am făcut referire, suntem informaţi de acelaşi domn, după câteva zile (12 iunie a.c.): „Fain (ce-i mai place acest ardelenism, lui… brăileanului! - n.a.) interviu astăzi la studioul tv din Odorheiu-Secuiesc… Mi s-a spus că va fi transmis la televiziunea maghiară M1 duminică. Mulţumesc pentru invitaţie”.
Nu poate fi un scandal în oraş pentru ca domnul Guruianu să nu fie prezent. Cred, totuşi, că apropierea sa sufletescă de teatrul românesc este generată de faptul că această instituţie i-a asigurat un post (de sufleur) atunci când a sosit aici. Dacă are realizări corecte în susţinerea teatrului este de preferat să-i lase pe cei din jur să facă aprecierile pozitive la adresa sa. Astfel i s-ar putea adăuga o latură de modestie carac­terului său şi nu s-ar mai întreba nimeni de ce, de unde sunt cei 3.000 de euro pentru o susţinere teatrală.
Parafrazându-l pe preşe­din­tele său de partid, adaug: „Constat că domnul Mădălin Guruianu este vocal. Îi prieşte funcţia de consilier local (dacă n-are alta). Să fie sănătos!”.

Categorie: