„Autonomia teritorială este imposibilă!”

Senatorul Gheorghe Baciu:

- Buna ziua, domnule senator Gheorghe Baciu! Iată că după un timp relativ scurt trecut de la preluarea de către dumneavoastră a mandatului de senator de Covasna, din partea Partidului Mişcarea Populară, v-am regăsit, la sfârşit de săptămână, acasă, la Întorsura-Buzăului, oraş al cărui primar aţi fost vreme de două decenii.
- Buna ziua! În baza bunelor relaţii pe care le-am avut de-a lungul anilor, sunteţi întotdeauna binevenit la noi. Ştiţi asta!
- Vă mulţumesc! Pentru început, domnule senator, v-aş întreba cum de v-a venit gândul, în toamna anului trecut, de a reveni în politică, după o perioadă în care aţi lipsit de pe prima scenă a judeţului nostru? Şi, dacă tot aţi făcut-o, cum de aţi ţintit aşa de bine, încât aţi şi câştigat acest mandat în faţa rivalilor dumneavoastră politici?
- Aţi adunat, de acum, şi dumneavoastră ceva ani mulţi în presă, nu mai sunteţi de ieri, de azi. Cunoaşteţi foarte bine faptul că între mine şi preşedintele nostru Traian Băsescu a existat mai demult o relaţie apropiată, în sensul că şi atunci când era primar general al Capitalei şi preşedinte al PD, dar şi atunci când a ajuns preşedintele României, a răspuns de fiecare dată cu drag invitaţiei pe care i-am făcut-o, an de an, de a participa, la Întorsura-Buzăului, la Festivalul Folcloric „Ciobanaşul”, festivalul nostru de tradiţie. Desigur că domnia sa ne-a onorat cu prezenţa şi în alte ocazii festive, dar şi în timpul vizitelor, deloc puţine, de la Covasna, aşa încât între noi s-a legat o simpatie şi am colaborat foarte bine în toţi aceşti ani. Mai de curând, atunci când s-a înfiinţat Partidul Mişcarea Populară, în judeţul Covasna primul său preşedinte a fost Dan Damian, de la Sfântu-Gheorghe, iar primul drum pe care acesta l-a făcut a fost la mine, spunându-mi: „Haideţi să lucrăm împreună, dumneavoastră aveţi experienţa necesară, iar eu energia”. I-am răspuns lui Dan că „indiferent de ce se va întâmpla în viitor, indiferent dacă eu mă voi înrola în acest partid sau nu, voi vota mereu cu partidul care va fi condus de preşedintele Băsescu”.
- Înţeleg că legătura cu preşedintele Traian Băsescu a existat mereu. Totuşi, în ciuda acestui fapt, dumneavoastră, cum spuneam şi mai sus, aţi dispărut la un moment dat de pe scena politică a judeţului Covasna…
- Ştiţi foarte bine cum s-au întâmplat atunci lucrurile. La un moment dat s-a considerat că pe funcţia pe care o deţineam eu la nivel judeţean la PDL, aceea de preşedinte, e bine să vină ziaristul Dan Manolăchescu. Am acceptat această idee; dacă asta au vrut mai marii de atunci ai partidului, m-am retras. Ulterior, cum am ajuns directorul Agenţiei SAPARD, actualul AFIR, am considerat că este mai bine să nu mai fac politică. Ce a ieşit acolo, la PDL, aţi văzut cu toţii, nu mai trebuie să vă spun eu acum. Pensionat fiind între timp, la ultimele alegeri generale am zis că, dacă este să particip undeva ca şi candidat, o voi face numai la PMP. Pe listele cărui partid am şi candidat şi am şi câştigat, dar, într-adevăr, fiind un anumit joc de împrejurări. Ştiţi foarte bine că există un soft la nivel naţional care face repartizarea mandatelor pentru fiecare partid. Şi aşa, Gheorghe Baciu a ajuns senator PMP. Dar, aceasta nu înseamnă deloc că tratez lucrurile cu nonşalanţă, ci dimpotrivă, aşa cum mă ştiţi dintotdeauna, voi onora cu toată capacitatea mea de muncă, organizatorică şi politică, cu toată dăruirea această funcţie în care am fost ales.
- Domnule Baciu, alegerea dumneavoastră în această demnitate, de senator al României, este, trebuie să recunoaşteţi, cam una dintre puţinele ocazii din ultimii 27 de ani în care cineva din Buzaiele Ardelene ajunge să reprezinte cu adevărat, de aici din teritoriu, această zonă. Adică ce vreau să spun este că aţi dat mereu voturile pentru românitatea din judeţul Covasna, dumneavoastră, cei din Buzaie, dar aţi cam fost reprezentaţi de la Sfântu-Gheorghe şi de la Covasna, foarte rare fiind prilejurile în care aţi acces în funcţii de demnitate de la nivelul judeţului. Poate fi privită alegerea dumneavoastră ca senator de Covasna ca o revanşă din acest punct de vedere?
- Sigur, noi am fost frustraţi mereu de acest drept care considerăm că ni se şi cuvine, şi anume de a avea reprezentare la nivelul judeţului. Zona Buzaielor - alcătuită pe teritoriul Covasnei din oraşul Întorsura-Buzăului şi comunele Sita-Băzăului şi Barcani (spun aceasta pentru că, geografic, de zona noastră aparţine şi comuna Vama-Buzăului, dar care este situată în judeţul Braşov) - reprezintă singura zonă de concentraţie pur românească din judeţ. Iar din totalul românilor din judeţul Covasna, de 24 la sută, 60 la sută este din zona Buzaielor La noi românii la partid, când se face socoteala, procentul pe care îl obţinem se înmulţeşte automat cu 3; deci dacă noi luăm 5 la sută din voturi, de fapt am luat 15 la sută şi suntem deja peste nivelul partidului la nivel naţional, pentru că aici ponderea românilor şi a maghiarilor este de 1 la 3. Ştiţi că vreme de 12 ani am fost preşedinte la PD şi PDL şi, pentru că am ocupat această funcţie la nivel judeţean, am căutat mereu să promovez întorsurenii pe la conducerile instituţiilor deconcentrate. În câteva situaţii am şi reuşit: doctorul Ioan Mitrea a fost directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, Cătălin Morar a fost o perioadă director la Mediu, Valentin Ionaşcu a fost director la Romsilva, şi mai apoi a promovat subprefect… Acum, ca şi localnic, născut şi crescut în Întorsura-Buzăului sunt, într-adevăr primul parlamentar de aici de pământ. Vă daţi seama că este şi pentru mine o mândrie ca să îi reprezint în Parlamentul Ţării pe românii din această zonă frumoasă, pe toţi românii din judeţul Covasna şi să fiu unul dintre cei 136 de senatori ai României. Numai că, Gheorghe Baciu ştie că în această funcţie îi revin şi multe obligaţii, aşa încât voi căuta să rezolv toate problemele, cum am procedat de-a lungul anilor şi ca primar, şi ca director. Voi încerca să reprezint cu cinste acest judeţ, să lucrez în Parlamentul României şi să îmi acord sprijinul tuturor celor care mi-l vor solicita, inclusiv, sau mai ales, domnilor primari.
- Că veni vorba… În zonă nu aveţi niciun primar PMP, adică de la partidul dumneavoastră. Unul este ALDE, unul PSD, unul independent şi, dacă este să includem tot în această zonă şi comunele Dobârlău şi Valea-Mare, situate la poalele muntelui, oricum şi acolo culoarea este roşie. În acest context, domnule senator, neavând niciun primar de la PMP, credeţi că veţi reuşi să treceţi peste animozităţile caracteristice adesea românilor pentru a conlucra împreună cu dânşii înspre dezvoltarea zonei şi bunăstarea oamenilor?
- Eu spun că bunăstarea concetăţenilor noştri şi dezvoltarea zonei trebuie să primeze - nu-i aşa?! Adică, în afara culorilor politice, fiecare parlamentar până la urmă a fost ales în Circumscripţia Nr. 15 - Judeţul Covasna şi, prin urmare, o reprezintă în întregime. Eu vă spun sincer, din acest punct de vedere mi-am propus să nu am culoare politică în acest mandat. Ba vă spun că am şi avut, în această perioadă, întâlniri cu primarii în acest sens şi i-am asigurat că îi voi sprijini cu tot ce îmi stă în putinţă, pentru că este absolut normal ca pentru noi să primeze comunităţile din Întorsura, Sita, Barcani, Valea-Mare şi Dobârlău, şi nu eventualele dispute dintre noi. Dorim, deci, împreună, să aducem investitori şi să mai dezvoltăm şi să mai luminăm puţin şi această parte de Ţară. Deşi nu are aici PMP-ul primari, acesta nu este un impediment ca eu să îmi ofer sprijinul şi puterea de muncă. Mă cunosc toţi colegii primari, şi nu de ieri, şi ei ştiu că sunt un om serios, care, pe parcursul timpului, am făcut câte ceva şi am lăsat ceva în urma mea, deci voi fi alături de dânşii şi din această funcţie.
- Domnule Gheorghe Baciu, o ultimă „interpelare”, cum se spune la dumneavoastră la Parlament. Aţi spus mai devreme că sunteţi senator al întregului judeţ. Vedeţi că fraţii noştri din vale, de acolo de unde am venit eu către dumneavoastră - mă rog, mai puţin oamenii de rând, în special vorbim de liderii care fac zarva -, nu se lasă, şi cer în continuare autonomia teritorială pe criterii etnice. Ba au mai şi depus din nou, nu demult, la dumneavoastră la serviciu, un nou proiect pe tema asta, poate, poate trece neobservat. Care este poziţia dumneavoastră vizavi de acest subiect delicat şi complex? Vă veţi menţine punctele de vedere ferme pe care le aveaţi pe vremea când eraţi copreşedinte al Alianţei D.A. - filiala Covasna, împreună cu domnul inginer Ioan Bălan, adică pe vremea când le-aţi explicat foarte clar guvernanţilor, chiar dacă erau de-ai dumneavoastră de la partid, că aici, în statul suveran România, nu este posibilă nicio formă de autonomie teritorială?
- În Senatul României sunt poziţionat puţin în faţa colegilor de la UDMR. Cu majoritatea dintre ei mă cunosc şi suntem în relaţii foarte bune, aşa cum în relaţii suficient de bune am fost şi cu cei care au condus judeţul în perioada menţionată de dumneavoastră. Am putut mereu să colaborăm, să găsim o punte de legătură şi am găsit, spun eu, întotdeauna modalitatea noastră de a contribui la bunul mers al treburilor în judeţul Covasna. Sunt sigur că şi în continuare pot să procedez tot la fel. Totuşi, aşa cum spuneţi, atunci când a venit vorba despre autonomia teritorială pe criterii etnice, nu am făcut niciun fel de concesii. Autonomia nu este permisă în România în primul rând pentru că nu permite Constituţia una ca aceasta, iar tot ce este contrar Legii fundamentale a statului, nu se poate situa şi în interiorul acesteia! Este, prin urmare, evident că atâta timp cât voi fi eu parlamentar, mă voi bate în Senat pentru principiul independenţei şi suveranităţii României, şi nu voi îngădui ca lucrurile să stea altfel. Că unii visează, că îşi exprimă poziţia lor politică, asta este treaba lor, dar acest lucru, vă spun foarte clar, nu se va întâmpla niciodată. Indiferent cine s-ar afla la un moment dat la guvernarea României, eu nu cred că poate să-şi permită să facă aşa ceva, să acorde autonomia teritorială etnică a maghiarilor. Cu atât mai mult cu cât ar comite o mare nedreptate istorică locuitorilor acestei zone din inima Ţării, tuturor românilor şi României în ansamblul ei!
- Vă mulţumesc, domnule senator, şi vă urez succes în noua demnitate!
- Şi eu vă mulţumesc!

Categorie: