Barcaniul, gazdă a Festivalului Cântecului şi Jocului pentru Copii (ediţia a XI-a)

Căminul Cultural din comuna Barcani a fost, pe 31 mai 2013, deci în avanpremiera Zilei Internaţionale a Copilului, gazda Festivalului Cântecului şi Jocului pentru Copii, care este, practic, un concurs judeţean, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în fiecare din cele cinci zone ale judeţului Covasna. Cum spuneam, în Ţara Buzaielor anul acesta a venit rândul Barcaniului să fie gazdă a evenimentului ce se organizează prin rotaţie în toată zona. La această ediţie, a XI-a, au participat, după cum ne preciza directoarea Grădiniţei Barcani, Cristina Deteşan, 260 de preşcolari din 13 grădiniţe din zonă: „Buburuzele” din Brădet, „Prichindeii Veseli” şi „Curioşii” din Întorsura-Buzăului, „Pinguinii Fericiţi” din Barcani, „Fantezia” din Sita-Buzăului, „Gipsy” din Floroaia-Mică, „Fluturaşii” din Floroaia-Mare, „Majorete” din Lădăuţi, „Star Grup” din Sărămaş, „Muguraşii” din Crasna, „Bobocenii Veseli” din Bobocea, „Umbreluţe Colorate” din Ciumernic şi „Ciocârlia” din Zăbrătău.
„Noi, cei din Barcani, am fost deschizători de drumuri, pentru că în urmă cu 11 ani, chiar aici în această sală, s-a organizat prima ediţie pentru Buzaie, iar tot în sala Căminului Cultural din localitatea noastră, aceasta este cea de-a patra ediţie. În cadrul Festivalului-concurs, copiii s-au pregătit, împreună cu educatoarele lor, cu jocuri muzicale, scenete, dansuri populare, muzică disco, muzică uşoară, dansuri internaţionale. Astăzi a fost pe scenă chiar şi Cartea Junglei”, ne-a declarat Cristina Deteşan, care a mai subliniat că „în vederea premierii copiilor, una foarte consistentă, ne-au ajutat trei edituri. Pachetul pentru fiecare copil conţine două DVD-uri cu desene animate, un fascicul de patru cărţi de colorat, cutie de culori, o revistă… În plus, la ieşirea de pe scenă, copiii au fost întâmpinaţi cu apă plată şi napolitană. Copiii sunt foarte fericiţi şi se pregătesc pentru Festival cu multe luni înainte. Pe această cale, dorim să îi mulţumim domnului primar al comunei Barcani, Gheorghe Marin, şi doamnei inspectoare Adriana Mihalache pentru susţinere şi pentru prezenţă”.

„În zona Buzaielor se păstrează mai bine tradiţia”

În dialog cu „Condeiul ardelean” a intrat şi inspectorul şcolar pentru învăţământul preprimar, Adriana Mihalache, care ne-a declarat: „Este un Festival cu un buget destul de mare, comparativ cu ceea ce se întâmplă de obicei, şi este implicată foarte multă lume. Inspectoratul Şcolar Judeţean derulează acest Festival din anul 2003 în fiecare zonă a judeţului, în zile diferite, desigur. Prin aceasta punctăm sărbătorirea Zilei Copilului. Participă la nivel de judeţ în jur de 500 de copii. Cadrele didactice din învăţământul preşcolar pregătesc copiii pentru diferite spectacole, dansuri populare, dramatizări, jocuri pentru copii, cântece pentru copii, cor, gimnastică, dans modern, toate genurile. Programul ce se desfăşoară la nivel de disciplină se hotărăşte împreună cu Consiliul Consultativ încă din luna septembrie, la consfătuirea cadrelor didactice. Totuşi, programul artistic se lasă la latitudinea educatoarele, pentru că ele sunt cele care ştiu ce talente au copiii. La noi, la secţia română, trebuie remarcat faptul că în zona Întorsurii-Buzăului întotdeauna este un pic mai altfel decât în celelalte zone, se păstrează mai bine tradiţia populară. Aţi văzut copii îmbrăcaţi în costume populare, a fost şi un dans irlandez, dansul pinguinilor. Costumele pentru dansurile moderne sunt confecţionate împreună cu părinţii. Aici este, totuşi, altceva”.

Categorie: