Bătălia pentru Prefectura Covasna


Autor: 

Adrian Teacă

Prefectul judeţului Covasna, Codrin Dumitru Munteanu (foto mare), este singurul înalt funcţionar care, deşi ocupă această funcţie la propunerea PSD, nu a fost demis, după ieşirea de la guvernare a partidului lui Geoană. Explicaţiile sunt simple şi ţin de legislaţia în vigoare. Ceea ce nu i-a împiedicat pe cei din PDL şi UDMR să facă presiuni teribile pentru a-l schimba din funcţie şi pentru a pune un om „convenabil” la conducerea Prefecturii Covasna. Cum domnul prefect n-a vrut să comenteze „furtuna” care s-a iscat în jurul persoanei sale după „defectarea” PSD, limitându-se doar să ne explice că profi lul său de tehnocrat nu-i permite să intre în dispute politice, am efectuat „săpături” şi am afl at că: Munteanu este singurul prefect din ţară care, la data schimbării garniturilor din prefecturi, odată cu instalarea guvernului Boc 1, nu provenea dintr-un partid politic! În plus, Codrin Munteanu venea la conducerea Prefecturii Covasna prin „mobilitate” din funcţia de subprefect al municipiului Bucureşti, dar ajunsese în Capitală după ce fusese înainte subprefect de Covasna! Mai mult, Munteanu ocupase anterior, încă din 2001, funcţia de director al Direcţiei Juridice din Prefectura Covasna! Din câte am afl at, PSD l-a propus la începutul anului pentru funcţia de prefect tocmai în ideea de a avea aici un funcţionar public de carieră, cu competenţă profesională dovedită în timp şi, mai ales, neînregimentat politic! Aşadar, legal, prefectul Codrin Munteanu nu poate fi schimbat din funcţie, indiferent de ce guvern va fi la Bucureşti în următoarea perioadă. 

Udemeriştii, nimic despre competenţă şi profesionalism

Am urmărit, în ultima săptămână, reacţiile unor politicieni legate de „problema Munteanu”. Şi am observat că, practic, cei care-l contestă n-au avansat niciun motiv de ordin profesional, n-au găsit nicio carenţă, cât de neînsemnată, în activitatea sa. Singura „motivaţie” a fost: prefectul trebuie să plece! De ce? Simplu, pentru că vor un om de-al lor! Cel puţin liderii UDMR o spun pe şleau: vor un maghiar prefect în Covasna! De pildă, preşedintele UDMR Covasna, senatorul Albert Almos (foto mic), susţine că pentru conducerea „deconcentratelor” din judeţ trebuie respectat principiul proporţiei etnice. Adică, 75 la sută şefi maghiari, 25 la sută români. Despre competenţă, iarăşi, niciun cuvânt. Proporţia etnică să trăiască! Iar în ce priveşte conducerea Prefecturii, Albert Almos o spune clar: „Eu consider că în judeţul Covasna prefectul trebuie să fi e în permanenţă maghiar, indiferent de situaţia politică, indiferent de ce guvern se formează”. Din nou, nimic despre competenţa sau incompetenţa actualului prefect, doar atât: musai să fi e maghiar!

Pivniţa plină de… „politicieni” precum Kelemen Hunor 

Vineri, preşedintele executiv al UDMR şi candidatul acestei formaţiuni la prezidenţiale, Kelemen Hunor (foto mic), a reluat, la Sfântu-Gheorghe, această idee. Anume că acest principiu al reprezentării proporţionale în judeţele cu mulţi maghiari ar trebui să funcţioneze permanent, indiferent de disputele de pe scena politică şi de majoritatea guvernamentală. Bineînţeles, n-a scăpat ocazia domnul Kelemen să se lege de prefectul Munteanu. „Locul lui e la Bucureşti, de unde a venit. De ce mai stă în funcţia de prefect? Trebuie să plece. N-are nicio legătură cu Prefectura, cu legalitatea şi cu cetăţenii din acest judeţ. De tehnocraţi ca domnul prefect e plină pivniţa”. Observaţi, din nou, n-a spus o vorbă liderul UDMR despre competenţă şi profesionalism. Doar că „trebuie să plece pentru că a fost propus de PSD”. Şi că „n-are legătură cu Prefectura şi cu cetăţenii acestui judeţ”, ceea ce e complet fals, prefectul Munteanu e covăsnean şi, în plus, a lucrat mulţi ani în Prefectura Covasna! Dar, mă rog, să-l înţelegem pe domnul Kelemen Hunor, probabil a fost dezinformat de colaboratorii şi colegii săi de „partid”.

PDL, de acord cu UDMR

Bineînţeles, ca în multe alte situaţii, pedeliştii sunt cam pe aceeaşi linie cu udemeriştii. De pildă, vicepreşedintele PDL, George Scripcaru, primarul Braşovului, afl at la Sfântu-Gheorghe pentru a inaugura noul sediu al fi lialei judeţene, a susţinut şi el, în prezenţa unor lideri udemerişti prezenţi la festivitate, că trebuie făcută o „modifi care” la conducerea Prefecturii, pentru a se gestiona mai bine situaţia în judeţul Covasna. Bineînţeles că domnul Scripcaru nu are nici cea mai vagă idee despre cum a fost „gestionată” situaţia până acum. Doar că s-a ferit „vicele” PDL să admită că ar trebui un prefect maghiar. De altfel, prin Braşov s-au vehiculat, în ultima vreme, câteva nume de pedelişti apropiaţi de primar, dintre care Scripcaru ar fi trebuit să propună unul, agreat şi de UDMR, pentru a-l înlocui pe Codrin Munteanu. Evident, totul a rămas în coadă de peşte, pentru că nu s-a găsit un motiv solid şi, mai ales, legal, pentru a-l demite pe actualul prefect.

Prefectul, susţinut de partidele româneşti: PSD, PC şi PRM

În afară de PSD Covasna, şi-au manifestat susţinerea pentru Codrin Munteanu organizaţiile PC şi PRM. Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Conservator, Doru Decebal Feldiorean, şi-a declarat fără echivoc sprijinul pentru prefectul Munteanu, „nu doar formal, pentru că suntem în alianţă cu PSD, ci pentru că e un profesionist desăvârşit, care nu poate fi demis decât cu încălcarea legii. Întreg UDMR-ul şi PDL-ul nu au un profesionist de talia lui Codrin Munteanu pentru această funcţie. Eu sunt convins că va rămâne prefect şi după alegerile prezidenţiale”. La rândul său, Gică Agrigoroaie, preşedintele PRM Covasna, ne-a declarat: „PDL şi UDMR nu au scrupule, nu ţin cont de profesionalismul prefectului, vor neapărat un om care să fi e pe placul UDMR. Pentru că, să fi e clar, în Covasna UDMR conduce PDL! Pentru voturile maghiarilor, care-i sunt atât de necesare lui Băsescu, pedeliştii au capitulat total, sunt în stare să facă orice pentru a fi pe placul UDMR”.

Despre Codrin Munteanu, în „Haromszek”

În loc de orice concluzii, şi ca să încheiem discuţiile despre profesionalismul prefectului Codrin Munteanu, iată doar două pasaje din articole apărute în cel mai infl uent ziar de limbă maghiară din judeţul Covasna, „Haromszek”, pe care mi le-a pus la dispoziţie un prieten covăsnean: „S-a răspândit repede vestea că noul prefect reacţionează altfel la problemele oamenilor de rând, că nu doar trimite scrisori, adrese, ci şi sare repede în ajutor, acolo unde poate (...). Cu câteva excepţii, primarii s-au lipit de fotoliile dobândite în urmă cu mai multe mandate şi se comportă ca nişte mici regi, gestionând satele ca pe propriile moşii. Tristă realitate: zeci de maghiari amărâţi au mai mare încredere - fără suspiciuni - în reprezentantul statului român, decât în edilul lor ales” (apărut la 15 mai 2009); „Numirea prefectului român în Trei Scaune a generat numeroase dispute (...) însă un lucru e cert: a soluţionat problemele foarte multor oameni, care trenau de ani de zile, şi le-a întins oamenilor o mână de ajutor în momente în care conducători, primari maghiari, nu au fost dispuşi să acţioneze. «Doresc să fi u prefectul oamenilor simpli» - declara după învestirea sa în funcţie, iar bilanţul său pe 6 luni demonstrează că şi-a gândit bine această afirmaţie” (apărut la 8 iulie 2009).