Borboly Csaba (UDMR) consideră că romii din Harghita trebuie să se declare maghiari la recensământ

Actualitatea ardeleană - Harghita

Autor:

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale UDMR Ciuc, Borboly Csaba, consideră că romii din Harghita ar trebui să se declare maghiari la recensământul populaţiei, deoarece în judeţ nu există o cultură semnificativă romă, iar viaţa acestor oameni se desfăşoară în cultura şi limba maghiară.
Borboly Csaba, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat, vineri (14 octombrie 2011 - n.n.), că nu ar fi bine ca, în mod artificial, mulţi oameni să se declare romi.
„Eu cred că romi în Harghita sunt foarte puţini. Acţiunea acelor oameni care acum, cu forţa, de la Bucureşti sau de la Bruxelles încearcă să îi convingă, să facă campanie să se declare romi sau ţigani, nu este binevenită. Aici, toţi ne-am declarat şi anterior şi vorbim aceeaşi limbă, aici este o cultură maghiară, o cultură a romilor nu este semnificativă în Harghita. Aşadar, artificial nu ar fi bine ca foarte mulţi oameni să fie declaraţi romi, până când atât cultura, obiceiurile, viaţa din comunitate, religia, tot, se petrece şi este cea maghiară”, a declarat Borboly Csaba.
Liderul UDMR Ciuc a subliniat că formaţiunea pe care o reprezintă acordă o atenţie deosebită şi familiilor mixte şi va cere celor care au o identitate dublă să declare la recensământ că au naţionalitate maghiară.
„Vom încerca să cerem ca cei care au identităţi duble prin familii mixte atunci să declare ca naţionalitate pe cea maghiară pentru că, deja, vor câştiga nişte drepturi şi posibilităţi, deci ne vom axa şi pe acest lucru. În Harghita foarte multe familii mixte nu sunt, dar şi aici vom încerca”, a spus Borboly Csaba.
Acesta a precizat că recensământul este foarte important pentru maghiarii din România, întrucât în funcţie de procentaj au şansă să dispună de acele drepturi la care România s-a angajat prin convenţii internaţionale sau prin legislaţie internă.
Potrivit acestuia, în localităţile în care ponderea maghiarilor va scădea există riscul ca membrii acestei comunităţi să piardă dreptul de a vorbi sau de a solicita informaţii în limba maternă.
Tocmai de aceea, liderul UDMR Ciuc spune că maghiarii trebuie să fie convinşi să-şi declare, „fără frică”, identitatea. El susţine că la recensămintele trecute, în unele judeţe ale ţării, recenzorii au încercat să-i convingă pe maghiari să nu îşi declare identitatea maghiară.
Întrebat dacă are nemulţumiri legate de organizarea recensământului, Borboly a spus că există o temere legată de faptul că nu există chestionare bilingve, mai ales în judeţele în care recenzorii nu vorbesc limba maghiară.
„Eu cred că la fel ca şi la alegeri cel mai important este ca toţi să considerăm că totul va fi corect şi real. Şi aici, acel lucru că nu vor fi chestionare bilingve poate să ne aducă nişte temeri sau frică - nu aici, în Harghita, dar în acele judeţe în care recenzorii nu vorbesc maghiara şi nu ştim cum va decurge interviul. Şi omul care dă răspunsurile nu va şti pentru ce întrebare a spus Da sau Nu, sau a ales o opţiune. Aici ar fi fost mult mai bine, pentru toţi ar fi fost mai bine dacă erau formulare bilingve. (...) Nu toate formularele să fie bilingve, nu dorim 20 de milioane de chestionare bilingve, pentru că ar fi fost costul prea mare, ci 7 la sută”, a mai spus preşedintele UDMR Ciuc.
Acesta a mai adăugat că UDMR ia în calcul realizarea unei numărători paralele, „pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte şi să reprezinte realitatea”.
În judeţul Harghita, dar şi în celelalte zone în care trăiesc maghiari, recenzorii vor avea un chestionar de control în limba maghiară, pentru a veni în ajutorul celor care nu cunosc limba română şi nu înţeleg prea bine întrebările din formular.
În ciuda faptului că Borboly Csaba spune că în Harghita nu trăiesc prea mulţi romi, rezultatele unui studiu sociologic comandat chiar de Consiliul Judeţean Harghita şi făcut public în urmă cu un an arată că numărul de romi din judeţ este de 18.000, faţă de 3.800 cât reiese din documentele oficiale.

Categorie: