Cazul drapelului - la Strasbourg

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.077, 21.12.2013

Consiliul Judeţean Covasna a intentat o acţiune la CEDO în cazul drapelului interzis al judeţului - a informat biroului de presă al consiliului judeţean într-un comunicat emis ieri, 20 decembrie 2013. Comunicatul îl citează pe preşedintele CJ, Tamas Sandor: nu putem permite obstrucţionarea sistematică a utilizării simbolului.
Avem convingerea că şi nouă, secuilor, ni se cuvin exact aceleaşi drepturi ca şi locuitorilor celorlalte judeţe din ţară - a spus preşedintele, adăugând: şi noi putem avea drapele judeţene şi locale, deoarece majoritatea judeţelor cu locuitori majoritar români dispun de aşa ceva. Se pare că România a fost împărţită în două, atât din punctul de vedere al justiţiei cât şi administrativ: pe de-o parte, în majoritatea judeţelor pot fi utilizate, conform normelor în vigoare, simbolurile locale, iar pe de altă parte, în conformitate cu aceleaşi legi, acest lucru este interzis în judeţele Harghita şi Covasna.
Conform celor formulate în petiţie, justiţia din ţară i-a lezat populaţiei judeţului Covasna, prin interzicerea drapelului oficial al judeţului, dreptul la utilizarea simbolurilor, iar acest lucru contravine principiilor formulate în Charta Drepturilor şi Libertăţilor Omului, ratificată şi de către România.
În 2007, guvernul a aprobat stema judeţului.
În 2008, consiliul judeţean a modificat anexa statutului judeţului, incluzând în ea însemnele specifice ale acestuia: stema deja oficială şi drapelul, respectiv fanionul judeţului, care includ stema oficială. În iunie 2012, prefectul Codrin Munteanu a intentat o acţiune la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Judeţului Covasna, pentru anularea acestei secţiuni din hotărârea de consiliu. Instanţa a stabilit că legea-cadru care dispune cu privire la statut mandatează unităţile administrativ-teritoriale cu adoptarea simbolurilor proprii. Într-un final, instanţa a considerat nefondată acţiunea reclamantului şi a respins-o.
Prefectul a depus contestaţie. Curtea de Apel Braşov a dezbătut în iunie a.c. cazul, şi a admis contestaţia. Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a anulat secţiunea din hotărâre, referitoare la drapelul şi fanionul judeţului. Motivaţia: drapelul judeţului Covasna seamănă prea mult cu drapelul secuiesc, motiv pentru care utilizarea lui este interzisă. Tamas Sandor consideră inacceptabil acest lucru: apelând la exemplul catalan, există o serie de drepturi denumite minim naţional, la care comunitatea nu poate renunţa în nicio împrejurare. Şi la noi există aşa ceva: utilizarea limbii, a simbolurilor nu poate fi subiect de discuţie. În 11 state UE există un tip sau altul de autonomie teritorială sau culturală, dar până şi în ţările în care nu există aşa ceva este un lucru absolut normal ca o comunitate dată să poată folosi drapelele locale - a declarat preşedintele.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.077, 21.12.2013;
Titlu: Cazul drapelului - la Strasbourg,
Semnează: Szekeres Attila