Cazul hotelului Bradul oferă motive de îngrijorare - Darul nu este pe plac

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 3, 07.01.2014

De Crăciun, cabinetul Ponta i-a oferit în dar, printr-o ordonanţă de urgenţă, episcopiei ortodoxe de Harghita şi Covasna, hotelul Bradul din Covasna, iar ministerului apărării i-a dat vila Ceauşescu din oraşul balnear. Mulţi sunt îngrijoraţi de această dărnicie a guvernului, deoarece văd în spatele gestului o încercare de românizare a Pământului Secuiesc, o atitudine ostentativă din partea puterii.
Trecutul hotelului Bradul ne-a fost prezentat de şeful biroului de urbanism din cadrul primăriei Covasna, Rakosi Aron. El ne-a spus că terenul de 2,7 ha pe care este situat hotelul a fost în proprietatea oraşului, însă în timpul comunismului a trecut în utilizarea gratuită a statului, iar în 1983, PCR a dispus construirea hotelului Bradul. În perioada 1991-1992, imobilul a trecut în patrimoniul protocolului de stat, iar până în 1998 a funcţionat ca hotel de partid. Până în 18 mai 1999, terenul de 2,7 ha a fost în proprietatea oraşului, după care, prin hotărârea de guvern nr. 834, a trecut şi el în patrimoniul protocolului de stat. În anul 2007, hotelul a ajuns pe lista imobilelor RA-APPS, care urmau să fie scoase la vânzare prin licitaţie, însă într-un final nu a mai fost vândut şi şi-a continuat activitatea până în decembrie anul trecut, când printr-o decizie a cabinetului Ponta, a ajuns să fie al episcopiei ortodoxe de Harghita şi Covasna.
Pe marginea tuturor acestor schimbări am încercat să discutăm cu conducerea hotelului Bradul. Directorul adjunct Gheorghe Onea ne-a declarat: hotelul ţine de centrul din Sinaia al patrimoniului protocolului de stat şi va continua să funcţioneze tot ca o unitate hotelieră. A mai adăugat că hotelul are 86 de angajaţi, dintre care 60% sunt maghiari, şi că nu vor avea loc disponibilizări.
Primarul Thiesz Janos ne-a declarat: autoguvernarea nu a avut cunoştinţă de hotărârea de guvern neaşteptată, însă are convingerea că nu vor avea loc disponibilizări. Edilului îi pare rău de vila
Ceauşescu, deoarece oraşul ar fi putut-o folosi ca obiectiv turistic.
Am discutat şi cu bisericile istorice maghiare din Covasna pe marginea acestei generozităţi a guvernului. Preotul reformat Balogh Zoltan consideră nedreaptă această decizie, deoarece în timp ce bisericile istorice maghiare nu-şi pot recupera patrimoniul confiscat, statul român îi face cadouri bisericii ortodoxe, iar acest lucru este ciudat, mai ales că hotelul primit este în Covasna, unde nu sunt mai mult de 2.500 de ortodocşi, în comparaţie cu cei 5.000 de reformaţi şi 2.500 de catolici.
La fel de îngrijorătoare este situaţia şi în opinia profesorului pensionar şi sciografului Gazda Jozsef, care consideră că acesta este un nou pas spre ameninţarea cu forţa, de către putere, prin cupole sub formă de ceapă. Gazda este de părere că ar trebui să protestăm atunci când se vrea să ni se ia ceea ce constituie forţa de atracţie a pământului nostru natal.
Tot la eventualitatea unui protest s-a gândit şi preşedintele filialei CNS scaunul Orbai, Ferencz Botond, deşi el este de părere că trebuie să vedem mai întâi ce vor face noii proprietari cu hotelul. El şi-a exprimat speranţa că nu se urmăreşte colonizarea unor români cu domiciliu permanent. Ferencz a mai adăugat că acest caz este un exemplu elocvent de românizare a Pământului Secuiesc şi că sprijinirea exagerată a bisericii ortodoxe este, în opinia sa, ciudată, deoarece aceasta are deja 4 biserici în oraşul balnear şi o capelă la Spitalul de Cardiologie Dr. Benedek Geza.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 3, 07.01.2014;
Titlu: Cazul hotelului Bradul oferă motive de îngrijorare - Darul nu este pe plac,
Semnează: Nagy Sz. Attila