CENTENARUL MARII UNIRI ŞI FOTOGRAFIILE LUI SAMOILĂ MÂRZA (1886- 1967)

- 50 de ani de la moartea fotografului -

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sântimbru, județul Alba, într-o familie de țărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a Școlii poporale greco-catolice confesionale din parohia Sântimbru-Galtiu, Protopopiatul Alba Iulia, absolvind șase clase primare, după care urmează cursurile a șase clase de liceu la Alba Iulia.
A fost o fire inteligentă, muncitoare, dornic să realizeze mai mult în viaţă, părinţii acordându-i tot sprijinul. Între anii 1909-1911, îl trimit ca ucenic la fotograful Iainek din Sibiu, unde învață arta fotografică.
După doi ani de ucenicie se întoarce în mijlocul familiei, unde munceşte alături de părinți în gospodărie. Părinții, cu eforturi mari, îi cumpără un aparat fotografic, care la vremea aceea, valora preţul unei perechi de boi. Văzându-și visul împlinit, începe să practice cu pasiune meseria de fotograf, ajungând să fie cunoscut în oraşul Alba Iulia și în satele din jur.
Între anii 1914-1918, s-a desfășurat Primul Război Mondial, care a opus Antanta, din care făceau parte Serbia, Rusia, Franța, Marea Britanie, România, Statele Unite ale Americii etc. și Puterile Centrale, din care făceau parte Germania, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman și Bulgaria.
România, până în 1916, a adoptat o politică de neutralitate. A intrat în război alături de Antanta, care promitea unirea cu România a teritoriilor locuite de români din În Imperiul Austro-Ungar, care includea pe atunci și Transilvania, trăiau aproximativ 4 milioane de români; dintre care, au fost mobilizați și trimiși pe front în jur de 800.000, inclusiv compatriotul nostru Samoilă Mârza. Războiul s-a încheiat prin semnarea armistițiului în 11 noiembrie 1918. Mulți militari din Transilvania, în drum spre casă au trecut prin Viena,.printre care și Samoilă Mârza.
În ziua de 1 noiembrie 1918, la Viena, în prezența a peste 5.000 de soldați și ofițeri români originari din Transilvania, se constituie Consiliul Național Român Militar, iar la 14 noiembrie are loc solemnitatea depunerii jurământului militar și sfințirea primului steag tricolor al Consiliului, după ce episcopul militar Iuliu Hossu i-a dezlegat pe militari de jurământul faţă de împărat.
Militarul fotograf Samoilă Mârza, prezent la acest eveniment, realizează 3 (trei) fotografii istorice, ce constituie începutul activității sale de viitor fotograf al Unirii de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.

În timpul ceremoniilor, militarii români transilvăneni sunt informați de convocarea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, când se va hotărî Unirea Transilvaniei și a Banatului cu România. La sfârșit, soldații și ofițerii români, cu bucurie și nădejde, pleacă cu trenul spre casă, cu dorința fierbinte de a fi prezenți la Alba Iulia.
Samoilă Mârza ajunge acasă la Galtiu, cu câteva zile înainte de 1 Decembrie 1918, fiind bine primit de sătenii săi. În sat, pregătirile pentru Marea sărbătoare de la Alba Iulia erau în toi. Fete și feciori, femei și bărbați, își pregăteau costumele naționale și repetau cântece patriotice cu învățătoarea Galeni Mârza. Femeile au țesut la război un steag mare tricolor, iar fetele au cusut pe o pânză în cele trei culori naționale „GALTIU. Trăiască unirea și ROMÂNIA MARE”, împodobită cu cinci floricele în aceleași culori. Înainte de a pleca la Marea Adunare Națională, face trei fotografii memorabile.

Marele Sfat Național din Transilvania convoacă pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională la Alba Iulia, după un program bine stabilit. La finalul lucrărilor, Marea Adunare Națională adoptă Rezoluția ce pecetluiește Unirea pe veci a Transilvaniei cu Patria-Mamă, România.
Pentru a fotografia serbările Unirii, Consiliul Național Român îl angajează pe fotograful albaiulian Artur Bach, care din motive lesne de înțeles, în ziua de 1 Decembrie 1918, nu-și onorează angajamentul.
Salvarea vine de la tânărul patriot român, fotograful Samoilă Mârza, care participă cu delegația satului, însoțit de bicicletă, pe care ducea aparatul fotografic, trepediul și geanta cu clișeele pe sticlă.
Samoilă Mârza imortalizează pe clișee fotografice discursul unor delegați și scene cu participanții la Adunarea Națională din Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, realizând 7 (șapte) fotografii unice, de valoare istorică, preluate în lucrările istorice, manualele școlare și alte publicații.
În ajunul Centenarului Marii Uniri și la 50 de ani de la moartea fotografului, aducem un pios omagiu celui dispărut și făuritorilor Unirii, reproducându-i imaginile de la 1 Decembrie 1918, pentru a fi cunoscute de toți românii.
(Autorul articolul de faţă, ing. Aurel Sîntimbrean, este publicistul care a scris volumul „Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri” şi este consătean cu Samoilă Mârza)

FOTOGRAFIILE UNIRII - 1 DECEMBRIE 1918

Categorie: