Chibzuința, cuvântul de ordine în micuța localitate Valea-Mare

Interviu cu primarul comunei covăsnene Valea-Mare, Gheorghe Avram

- Bună ziua, domnule primar Gheorghe Avram! După destul de multă vreme, iată că am poposit din nou în micuța, dar frumoasa dumneavoastră localitate de la poalele munților. Care sunt noutățile apărute de la ultima vizită a „Condeiului ardelean” încoace?
- Bine ați venit! Vă primim cu drag, ca de fiecare dată. Ca să vă răspund într-o notă puțin umoristică, trebuie să vă spun că noutățile sunt vechi, în sensul în care nu sunt bani la bugetul local. Micuța comună Valea-Mare, ca să funcționeze, ar avea nevoie de circa 1,6 milioane de lei pe an. Ori noi ne confruntăm, cam în fiecare an, cu aceeași problemă, adică dispunem de circa 1,3 milioane de lei. Și atunci, ca omul sărac, trebuie să chibzuim bine orice bănuț, pentru ca la final să putem totuși arăta că s-a făcut câte ceva. Practic, noi împărțim sărăcia, cei 1,3 milioane de lei la 1,6 milioane. După cum știți, comuna Valea-Mare are o singură localitate componentă, aproximativ 1.050 de locuitori și pădure nu are deloc (ba mă corectez, după ultimul studiu silvo-pastoral, are 33 de hectare pășune împădurită declarată pădure). Iar lemnele pentru încălzirea școlii, căminului cultural, dispensarului, poliției și primăriei se scumpesc pe zi ce trece, lemne pe care cel puțin până acum le-am cumpărat mereu. Și atunci, înțelegeți de ce supraviețuirea este anevoioasă.

„Comuna are arhivă doar din 1999 încoace”

- Domnule primar, dar această situație de sărăcie generală din comună, nu este o consecință a faptului că Valea-Mare a aparținut, de-a lungul timpului, ba de comuna Boroșneu-Mic, ba de Barcani?
- Categoric este o consecință a acestui fapt. Un simplu exemplu, dar dureros, este acela că noi, comuna Valea-Mare, nu avem arhivă. Practic, arhiva localității Valea-Mare există doar din anul 1999, atunci când s-a reînființat comuna. Faptul că nu am găsit documente ale pădurii comunale (care a existat, sunt fermn convins) și ale terenurilor agricole, a creat posibilitatea unor persoane de a solicita anumite suprafețe. Spre exemplu, și în prezent suntem în instanță în două procese în care solicitanții cer terenuri care de fapt au fost expropriate la reforma agrară. Pentru că tot am început această discuție într-o notă negativă, vreau să mai adaug faptul că localitatea fiind una mică (și, implicit, cu un număr mic de locuitori), nu am putut accede la fonduri europene, cu toate că avem proiecte făcute încă din anul 2009 pentru canalizare, apă și reabilitarea străzilor. Și acum, pentru că știți că nu sunt o fire pesimistă, haideți să schimbăm nota. Avem și realizări, chiar în lipsa banilor.

„S-a finalizat lucrarea de refacere a hotarelor cu Boroșneu-Mare”

- Atunci vă rog să faceți vorbire despre acestea...
- Fără lipsă de modestie, trebuie să amintesc aici câteva realizări care mi se datorează în parte și mie, dar și colectivului pe care îl conduc. Aș începe cu faptul că la începutul anului 2016 s-a finalizat lucrarea de refacere a hotarelor cu comuna Boroșneu-Mare, unde am găsit înțelegere, și astfel am reușit să facem ca majoritatea terenurilor agricole ale vălenilor să intre în zona administrativă a comunei Valea-Mare. Vreau, însă, să mulțumesc și conducerii Prefecturii județului Covasna, și în mod special domnului prefect Sebastian Cucu, pentru sprijinul acordat în ducerea la bun sfârșit a acestui deziderat atât de necesar, de just și de așteptat de către văleni. Tot anul trecut s-a finalizat lucrarea de reabilitare a întregului sistem de energie electrică din comună. Suntem pe punctul de finalizare a introducerii fibrei optice, ceea ce înseamnă o altfel de exploatare a tuturor instalațiilor tehnice care privesc telefonia, internetul etc.. De asemenea, tot anul trecut s-a finalizat regularizarea pârâului Valea-Mare cu ajutorul conducerii județene a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Suntem în faza de finalizare a sălii de sport și căminului cultural, numai că în momentul de față depindem de finanțarea solicitată de la Programul Național de Dezvoltare Rurală. Suntem pe punctul de a achiziționa, prin Grupul de Acțiune Locală „Progressio”, un tractor dotat cu toate anexele necesare intervenției în caz de calamități și cu toate utilajele pentru reparații curente în comună.

„Mulțumită” administratorul său - Consiliul Județean Covasna, DJ 121 A este o catastrofă de drum!!

- Domnule Gheorghe Avram, eu mă bucur că aveți și realizări într-o comună atât de micuță, care, deși este situată la o distanță relativ scurtă față de reședința de județ, se află cumva la periferia a două zone, atât a zonei Sfântu-Gheorghe, cât și a zonei Buzăului Ardelean. Dar spuneți-mi mie cum se face că iarăși am ajuns la dumneavoastră pe același catastrofal Drum Județean 121 A, de altfel frumos marcat cu vopsea peste sutele, poate miile de cratere ce sunt efectiv imposibil de ocolit?
- După cum știți și după cum se tot vorbește de vreo trei ani, acest drum județean urmează să fie modernizat. Mie, personal, mi-e jenă să mai spun oamenilor - care vin la primărie cu problema aceasta, acuzându-mă că nu îl repar - când anume se va reabilita acest drum. Este greu să îi explici cetățeanului că drumul respectiv nu se află în administrarea Primăriei și că nouă chiar ne este interzis să intervenim pe el. Am trimis nenumărate adrese celor responsabili de reabilitarea lui - întrucât acest drum nu s-a mai aflat într-o situație atât de deplorabilă de la reînființarea comunei încoace - și am primit, de fiecare dată, promisiuni și asigurări că se va face. Mai nou, am intervenit la domnul senator Gheorghe Baciu - care este un vechi și bun coleg de-al meu, și fost primar al localității Valea-Mare prin virtutea faptului că aceasta a aparținut de Barcani atunci când dumnealui era primar acolo - și avem din nou promisiunea că se va face. Și îi mulțumim domnului senator că a solicitat conducerii Consiliului Județean Covasna să refacă acest drum, numai că noi suntem presați de timp. De ce? Pentru că la fel ca în fiecare an, problema devine și mai acută atunci când se apropie hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, noi riscând să nu avem credincioși la eveniment, în ziua de 24 iunie, de Sânziene, din acest motiv. Și mai mult decât atât, cu lume mai multă sau mai puțină prezentă (deși nu ne este totuna), ne mai și facem de rușine cu un asemenea drum. Pentru toate, deci și pentru acest drum, în opinia cetățeannului, vinovat este primarul. Care primar speră că discuția despre starea acestui drum nu va mai fi aceeași și la anul.

Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, punctul de atracție al comunei Valea-Mare

- Domnule primar, pentru că a venit vorba, într-adevăr, suntem în preajma unei mari sărbători creștine, care are o conotație specială pentru localitatea pe care o păstoriți...
- Aveți dreptate. Existența acestei mănăstiri înseamnă mult pentru localitatea noastră. În primul rând, pentru că o asemenea localitate de la poalele munților, micuță, a ajuns să fie cunoscută, în ultimii ani, tocmai datorită Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a cărei construire a început în 1995 (în grija vrednicului de pomenire părinte arhimandrit Gheorghe Avram, văr bun al meu), la scurt timp după ce a luat ființă Episcopia Covasnei și Harghitei și a fost înscăunat ca prim întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române de pe aceste meleaguri Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan. Și, pentru că suntem la acest capitol, al vieții religioase, vreau să subliniez relația bună, de conlucrare armonioasă, pe care o am, în calitate de primar, cu părintele paroh Nicolae Floroiu și părintele stareț Ilie Bularca. Așadar, în încheiere fie spus, aș dori ca oamenii cu credință în Dumnezeu să nu țină cont de starea drumului, care sper totuși că va fi accesibil până atunci, și să vină în număr cât mai mare pentru a participa alături de noi la praznicul acestei mari sărbători cu o conotație deosebită pentru Valea-Mare.
- Domnule primar, vă mulțumim și vă dorim să aveți cât mai multe realizări!
- Și eu vă mulțumesc pentru că ați poposit în localitatea noastră!

Categorie: