CNS solicită Guvernului să facă demersuri în UE pentru iniţiativa cetăţenească privind autodeterminarea minorităţilor

Actualitatea ardeleană - Mureş

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a trimis, luni (19 septembrie 2011 - n.n.), o petiţie Guvernului României, prin care solicită să se facă demersurile necesare pe lângă forurile europene în privinţa unei iniţiative cetăţeneşti de recunoaştere în Uniunea Europeană a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea.
„Hotărârea Consiliului Permanent este, de fapt, o petiţie către Guvernul României, prin care solicităm şi urgentăm toate măsurile necesare prevăzute de regulamente (din cadrul UE - n.r.). Sunt termene care trebuie respectate şi din februarie, de când s-a ivit această posibilitate, această obligaţie deja revine statelor membre. Încă nu am auzit niciun demers şi timpul trece, deci până în martie trebuie desemnate autorităţile competente pentru verificarea procesului de strângere a declaraţiilor de susţinere. Şi această procedură trebuie să se facă în conformitate cu dreptul intern al fiecărei ţări. Deci, pentru noi este deosebit de important ca la 1 aprilie să putem demara această procedură”, a declarat luni, Izsak Balazs, preşedintele CNS, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş.
Acesta a spus că în petiţie Guvernul României este informat în privinţa obiectivului acestei iniţiative legislative şi este anunţat că Regulamentul nr. 211/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului European, privind iniţiativa cetăţenească la nivel unional, „este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre”.
Iszak a arătat că CNS a hotărât în această vară să uzeze de posibilitatea de a participa activ şi în mod direct la procesul decizional european, potrivit Tratatului de la Lisabona, care dă dreptul la iniţiative cetăţeneşti, dacă sunt susţinute de un milion de semnături din şapte state membre.
Preşedintele CNS a arătat că, deşi din România ar trebui adunate 24.750 de semnături pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti, vor fi adunate 100.000 sau chiar 200.000 de semnături.
Acesta a precizat că CNS se va adresa şi autorităţilor ungare în curând, în privinţa susţinerii demersurilor privind iniţiativa cetăţenească referitoare la autodeterminare, însă primul demers este petiţia adresată Guvernului României.
Liderul CNS a subliniat că iniţiativa cetăţenească a fost demarată după ce Parlamentul României a respins de două ori proiectul său de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.) şi nu s-a ţinut cont de referendumul „în cursul căruia peste 210.000 de locuitori ai regiunii şi-au exprimat opţiunea pentru autonomia Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.)”.
„În urma acestor evenimente a fost adoptată hotărârea de a crea, la nivel unional, condiţiile juridice ale autonomiei teritoriale ale Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.), contactând locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemenea păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii istorice, ca în urma alianţei şi cooperării noastre, drepturile colective ale populaţiilor acestor regiuni să devină o cauză de drept comunitar. În luna iunie a acestui an am decis că în acest scop vom face uz de posibilitatea iniţiativei cetăţeneşti oferită de Tratatul de la Lisabona”, a arătat Iszak Balazs.
În documentul trimis Guvernului României, CNS a precizat că pentru a exercita acest drept şi în România, începând cu 1 aprilie 2012, este indispensabil ca autorităţile competente să facă demersurile necesare.
„Statele membre au obligaţia de a desemna autorităţile competente responsabile de procesul de verificare al declaraţiilor de susţinere, de a transmite Comisiei până la 1 martie 2012 denumirile şi adresele acestor autorităţi şi de a notifica Comisiei dispoziţiile specifice pe care le adoptă în vederea punerii în aplicare a Regulamentului 211/2011. Solicităm şi urgentăm Guvernul României, şi personal pe premierul Emil Boc, să întreprindă demersurile necesare şi obligatorii în vederea punerii în aplicare şi în România a Regulamentului 211/2011, cu respectarea termenului stabilit”, se arată în documentul dat publicităţii, luni, de CNS.

Categorie: