Comemorare a ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, la Monumentul de la Guruslău

Autor:

Un eveniment de comemorare a ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, obţinută în 3 august 1601, la Guruslău, a fost organizat, duminică (1 august 2021 - n.n.), la monumentul ridicat în cinstea domnitorului pe dealul unde a avut loc bătălia, la festivităţi fiind prezenţi oficialităţi locale şi judeţene.
Monumentul cu o înălţime de 26 de metri, realizat pe Dealul Guruslăului de artistul Victor Gaga, în memoria importantei victorii obţinute în 1601 de oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta şi oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul împotriva armatei Transilvaniei conduse de Sigismund Bathory.
„Suntem astăzi, aici, pe dealul Guruslăului, într-un loc încărcat de istorie şi impregnat de geniul artistic al sculptorului Victor Gaga, fiul lui Paul Gaga - participant la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, din 1 Decembrie 1918. O lucrare de artă monumentală, pentru o personalitate monumentală - Mihai Viteazul, domnitorul care a reuşit să stăpânească pentru scurt timp, între 1599 şi 1600, cele trei state medievale - Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă. Astfel, voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea. (…) Noi, în Sălaj, îi cinstim memoria în fiecare an, la început de august, pe locul unde a obţinut ultima sa victorie, lângă monumentul conceput de Victor Gaga. Glorie eternă eroilor neamului!”, a precizat, în cuvântul său, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma.
Festivitatea a inclus o slujbă religioasă, o depunere de jerbe la monument şi s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari, pe muzica Fanfarei „Promenada” a Primăriei Zalău.

Categorie: