Asociaţia „Noi Românii”

Duminică, 3 august 2014, în Pasul Caşin din judeţul Harghita, UDMR a organizat comemorarea a 165 de ani de la uciderea, în luptă, de către trupe ţariste şi habsburgice reunite, a aproximativ 200 de unguri, care doreau să se realizeze alipirea Transilvaniei la Ungaria şi desprinderea acesteia de Imperiul Habsburgic. La această comemorare a fost invitat şi Victor Ponta, primul-ministru al României. Gest frumos din partea UDMR. Gest frumos şi din partea premierului că a acceptat invitaţia şi a depus o coroană de flori în amintirea decedaţilor, fapt pentru care îl felicităm.
Nu-l putem felicita, însă, că a acceptat nerespectarea protocolului normal în astfel de situaţii, dându-ne în acest mod dovada că nu respectă România, ţara pe care o conduce. În mod firesc, ceremonialul trebuia să înceapă cu intonarea imnului ţării noastre de către fanfara din localitatea Cozmeni şi apoi să se continue cu imnul Ungariei. Se poate concluziona foarte uşor că fanfara nu ştie să intoneze Imnul României, ţară în care trăiesc componenţii ei, ori poate nu a dorit să-l intoneze, stare de fapt ce nu poate fi acceptată.
De asemenea, protestăm faţă de utilizarea numelui unguresc al locului tragediei şi nu a denumirii de Pasul Caşin, adevăratul nume. Considerăm că domnul Ponta face poante de prost gust pe seama demnităţii României şi a românilor.
Domnule Victor Ponta, nu vă reproşăm că aţi fost şi aţi omagiat nişte soldaţi căzuţi în luptă, ci vă reproşăm că nu apăraţi demnitatea Statului Român şi a Poporului Român, acceptând un protocol de desfăşurare a evenimentului batjocoritor pentru ţară. Când eşti conducătorul executiv al unui stat nu îţi este permis să te joci, ca în nisip, cu simbolurile sale, alături de aşa-zisul prieten al României, Hunor Kelemen. Gestul dumneavoastră nu denotă toleranţă sau mare diplomaţie, ci doar lipsă de respect faţă de România şi români. Nu veţi ajunge preşedinte cu astfel de gesturi infantile din punct de vedere politic, copiind comportamentul electoral al domnului Adrian Năstase, care vedeţi unde a ajuns. Preşedintele României trebuie votat de români, în primul rând, nu de minorităţile care nu fac decât un joc politic, convenabil mereu lor, din alegerile prezidenţiale.
În legătura cu afirmaţia rostită: „Vreau să îi mulţumesc preşedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a făcut invitaţia de a fi azi alături de dumneavoastră. Sigur că vom fi criticaţi amândoi pentru asta, dar e mai bine să fii criticat că faci ceva decât că nu faci”, vă aducem aminte că şi Traian Băsescu face ceva, nu stă cu mâinile în sân - deci e bine că face? Vă sugerăm, domnule Ponta, să vă lăsaţi de poante din astea infantile şi să meditaţi la cât rău ne-aţi făcut nouă, tuturor, prin comportamentul pontos şi iresponsabil ce l-aţi avut la un eveniment important ce trebuia să se desfăşoare cu un protocol riguros, demn pentru ţara noastră, care are grijă de minorităţile ce trăiesc în ea.
Acceptând teribilismul udemerist, nu aţi făcut decât să confirmaţi că România are o problemă cu minoritatea ungurească, care nu o respectă, ci din contră, continuă ofensele cu orice prilej şi la orice nivel. Dacă faţă de primul-ministru se comportă aşa, intuiţi oare cum se comportă ungurii, în Harghita, Covasna şi Mureş, cu românii de rând?
Felicitări că aţi învăţat ungureşte şi ruşine să vă fie pentru ce aţi acceptat.
Fiţi mândru că sunteţi român, căci cine e fudul… se laudă că a făcut ceva şi e bucuros că e criticat.
Asociaţia „Noi Românii” vă solicită să vă cereţi scuze publice pentru faptul că aţi îngăduit să fie ofensată România cu dumneavoastră de faţă, fără să luaţi nicio atitudine!
Director executiv,
Ioan Mugur Topolniţchi