COMUNICAT DE PRESĂ


Partidul Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Alba

Dezastrul în care a ajuns România în ultimele două săptămâni ar fi putut fi evitat dacă la Cotroceni s-ar fi afl at un om responsabil şi nu un avid după putere şi un individ disperat să îşi asigure încă un mandat la Cotroceni. Traian Băsescu a decis să continue criza pe care el însuşi a declanşat-o şi a dat cu piciorul soluţiei care ar fi rezolvat problema. Avea şansa să pună punct unei crize politice pe care el însuşi a pornit-o, însă a preferat să tragă din răsputeri pentru a-şi păstra partidul său la guvernare. Iar miza este una evidentă: organizarea şi fraudarea alegerilor. Iar pentru asta deja autorităţile din judeţul Alba au început pregătirile.
Cred că este foarte clar pentru toată lumea că Traian Băsescu încearcă să bage PDL pe uşa din spate a guvernării şi să-şi păstreze un control direct asupra unor instituţii esenţiale ale statului. Faptul că Dan Nica descoperise mecanismele fraudării a făcut ca acesta să fi e demis, gest prin care a reuşit să scoată şi PSD de la guvernare. Actualul preşedinte încearcă cu orice preţ să-şi asigure un avantaj incorect în aceste alegeri prezidenţiale, mergând până la fraudarea alegerilor. Vrea în continuare să fi e la butoanele Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Pentru un judeţ care se afl ă pe primele locuri la nivel naţional la şomaj, ajungând deja la 11,2%, gestul lui Traian Băsescu ar fi trebuit să îi îngrijoreze pe liderii PDL Alba, cei care se laudă că guvernează destinele judeţului nostru. Nu îi îngrijorează nici faptul că peste 3000 de familii nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă, pentru că pe lângă catastrofalul Traian Băsescu, un premier iresponsabil a micşorat plafonul de subvenţionare a ajutoarelor de încălzire. Şomerii şi pensionarii din judeţul Alba vor îngheţa de frig în case în această iarnă, însă nimic nu contează pentru cei care guvernează judeţul. Pentru ei contează un singur lucru: campania electorală.
Este de neacceptat ca interesul naţional să fi e sacrifi cat pentru interesul unui singur partid. Aproximativ 16.000 de oameni au intrat în şomaj de la începutul crizei până astăzi. Cu fi ecare zi care trece, numărul şomerilor creşte cu 800 de oameni. Dacă această criză continuă, şomajul poate ajunge la 10% încă înainte de fi nalul anului 2009. Cel puţin 1.300 de fi rme şi-au suspendat activitatea de la începutul crizei politice. În total, 113.000 de fi rme şi-au suspendat activitatea în primele trei trimestre ale acestui an, de 12 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 2 milioane de hectare de teren arabil riscă să rămână nelucrate. Pe data de 16 octombrie, ar fi trebuit să înceapă plăţile la hectar, bani pe care agricultorii îi folosesc la lucrările de toamnă. De 20 de zile procedurile sunt practic blocate din cauza scandalului politic şi există riscul ca multe din culturile de toamnă să fi e compromise din lipsa fi nanţării. Acest lucru înseamnă alimente româneşti mai puţine şi mai scumpe, importuri mai mari şi greutăţi deosebite în 2010 pentru micii agricultori.
Acestea sunt faptele care vorbesc de la sine despre incompetenţa guvernării PDL şi despre egoismul şi iresponsabilitatea actualului preşedinte Traian Băsescu.
Le dau însă şi o veste bună românilor, poate singura din această perioadă. Din 7 decembrie, când Mircea Geoană va fi Preşedintele României, vom începe reconstrucţia acestei ţări în interesul tuturor românilor, indiferent de crezul lor politic. Pentru că Mircea Geoană va fi cu adevărat un preşedinte al tuturor românilor.

Preşedinte, dr. Ioan Dîrzu

Alba-Iulia,1 8 octombrie 2009

Categorie: