„Concentus”, un cor braşovean de prestigiu, care se afirmă şi în străinătate

Corul „Concentus”, al Centrului Cultural Reduta din Braşov, a obţinut, pe 20 iulie 2012, Trofeul Premiul Festivalului la secţiunea coruri mixte a Festivalului Internaţional de Muzică şi Dans Cantonigros, desfăşurat în oraşul Vic (lângă Barcelona) din Spania. Pe podiumul concursului au urcat: grupul Grex Vocalis (Oslo - Norvegia), University of the Philippines Concert Chorus (Quezon City - Filipines), Infinito Singers (Tangerang - Indonezia) şi Chamber Choir „Ave Musica” (Odessa - Ucraina), ultimele două la egalitate ocupând poziţia a treia.
Corul mixt de cameră „Concentus”, alcătuit din tineri de diferite profesii, uniţi de pasiunea pentru muzică şi cântul coral, a fost înfiinţat de inimoşii profesori de muzică Marius Modiga şi Radu Noaghiu, absolvenţi ai Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Repertoriul corului este variat şi include lucrări „a capella” şi cu acompaniament, laice şi religioase (începând de la madrigale renascentiste şi muzică bizantină, şi până la muzica modernă), dar şi piese inspirate din folclor.
Corul a debutat cu un concert de colinde româneşti şi străine în cadrul Festivalului de Muzică Sacră din Braşov, în decembrie 1997, susţinând, mai apoi, numeroase concerte pe scenele româneşti şi internaţionale, unde a obţinut numeroase premii şi trofee, dintre care locul al II-lea la Festivalul Internaţional de Muzică Corală - Llangollen, din Ţara Galilor, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică.
Din cor fac parte şi doi preoţi din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei - Pr. Dr. Ciprian Staicu, consilier cultural, slujitor la Catedrala „Sfântul Nicolae” din municipiul Sfântu-Gheorghe şi Pr. Iustin Gârleanu, de la Parohia Ortodoxă Aita-Mare, judeţul Covasna.

Categorie: