Conducerile PCM şi PPMT au avut o întâlnire pentru a discuta despre o eventuală coaliţie

Actualitatea ardeleană - Covasna

Autor:

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, a declarat joi (15 martie 2012 - n.n.), la Târgu-Secuiesc, că a avut, recent, o întâlnire cu conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), respectiv cu Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, pentru a discuta despre o posibilă coaliţie în perspectiva viitoarelor alegeri.
Szasz a menţionat că partidul pe care îl conduce este deschis acestei colaborări atât pentru alegerile locale, cât şi generale, considerând că este necesară constituirea unei alternative de dreapta la UDMR.
„Noi (PCM - n.r.) suntem pentru această alianţă, pentru această coaliţie politică. Cred că trebuie să formăm o alternativă de dreapta la adresa UDMR şi lucrăm pentru acest lucru. (...) Pot să vă confirm că am avut deja o întâlnire atât cu preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, cât şi cu Tokes Laszlo şi aşa am decis la această întâlnire că într-un timp rezonabil dacă se poate atunci trebuie să ajungem la o înţelegere. (...) Vrem o conlucrare, vrem să formăm o alternativă de dreapta, dar care va fi forma exactă a acestei colaborări rămâne de văzut”, a declarat Szasz Jeno.
Acesta a mai adăugat că nu exclude cu fermitate nicio eventuală colaborare cu UDMR în perspectiva alegerilor generale, însă nu cu actuala elită a uniunii, din care face parte şi Marko Bela, care are „pedigree de stânga”.
„Au trecut 20 de ani din era lui Marko şi rezultatele se văd, suntem mai puţini cu 500.000 de maghiari în ţară. (...) Eu nu am spus că exclud orice colaborare cu UDMR, eu acum am vorbit de elita politică a UDMR, dar sunt şi oameni de bine în rândul UDMR, iar de dialog este nevoie. (...) Eu spun că ar trebui ca organizaţiile, partidele comunităţii maghiare să ajungem la un consens, la un program minimal de uniune naţională, dacă se poate spune aşa, în care să arătăm că suntem cu toţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.), pentru autonomia personală şi că vom face demersuri pentru asta. Nu că intrăm cu problema universităţii maghiare şi ieşim cu licenţa de export pentru lemne sau ne luptăm pentru UMF când vin alegerile, cu trei luni înainte, când problema se ştia de mai bine de un an”, a mai spus liderul PCM. (…)

Categorie: