„Constantin Brâncuşi”, un liceu mic cu suflet mare

- Doamna directoare Rodica Pârvan, săptămâna trecută, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, instituţia de învăţământ pe care cu pricepere şi devotament o conduceţi, a avut loc evenimentul Ziua Porţilor Deschise. Cum s-a desfăşurat această deosebită manifestare din viaţa şcolii?
- Timp de 10 ani, din 2003 încoace, de când am dat şcolii noastre numele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, am organizat tot atâtea ediţii ale „Zilelor Constantin Brâncuşi”. De acum înainte însă, ca să nu devină o banalitate acest eveniment, am considerat că el trebuie marcat din cinci în cinci ani. În intervalul dintre ediţiile a XI-a şi a XIV-a, să zicem, sau a XVI-a şi a XIX-a, organizăm an de an manifestări sub denumirea de Ziua Porţilor Deschise, de o singură zi, iar la ediţia care ar fi socotită ca fiind a XV-a, sau a XX-a, vom da din nou evenimentului denumirea de „Zilele Constantin Brâncuşi”. Pentru acest an, din ediţiile I-X am păstrat nişte activităţi de bază, printre care Concursul „Constantin Brâncuşi”, unul care priveşte repere din viaţa şi activitatea patronului şcolii noastre, ca fiecare elev să se poată pregăti conform unei bibliografii, să ştie exact cine a fost Brâncuşi şi de ce am ales ca numele lui să ne reprezinte. De asemenea, am păstrat tradiţia unor acţiuni cultural-sportive, artistice şi expoziţia de artă culinară, care este vizitată şi, după aceea, degustată de către oaspeţi. Apoi, a avut loc un parastas organizat cu ocazia zilei Sfinţilor Constantin şi Elena, prin care l-am omagiat pe patronul nostru spiritual, slujbă organizată cu contribuţia personalului şcolii. După care, a fost recepţia la care am făcut referire, iar până seara s-au derulat toate celelalte activităţi.
„Am avut oaspeţi dragi de la Chişinău”
- Ştiu că la această ediţie aţi avut şi oaspeţi dragi de la Chişinău, din România de Est…
- Aşa este. Anul acesta am avut bucuria de a primi şi vizita unei echipe formate din şase elevi şi şase profesori de la Liceul Profesional Nr. 1 Chişinău, dintre care două cadre didactice erau chiar din conducerea şcolii. Sunt nişte oameni deosebiţi, români adevăraţi, care au spus că au fost la noi în ospeţie - aşa s-au exprimat ei. Au plecat chiar în dimineaţa aceasta (marţi, 28 mai 2013 - n.a.). Elevii au participat la un stagiu de practică în Laboratorul de Gastronomie, au vizitat hotelurile „Aro Palace” şi „Capitol” din Braşov, ca unităţi de alimentaţie publică, aşa încât şi-au îmbogăţit activitatea aceasta de instruire practică. Urmează ca şi noi să mergem în luna octombrie, o săptămână, într-un stagiu de practică la ei. Aceasta pentru că avem de învăţat unii de la alţii, pentru că deşi profilul este gastronomie, fiecare are specificul regional. Diferă bucătăria maramureşeană de cea oltenească, ardelenească ori cea din zona lor, moldovenească, chiar dacă toată la un loc reprezintă bucătăria românească. Revenind, după ce i-am dus să viziteze tot ce era de vizitat în oraş, adică Sfânta Catedrală Ortodoxă, Muzeul Spiritualităţii, Prima Şcoală Românească, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, am plecat cu ei spre destinaţii din Braşov, că pe aici nu prea mai era nimic de vizitat. În municipiul de la poalele Tâmpei au putut vedea o serie de obiective, printre care Biserica Neagră, după care au urcat în Poiana Braşov. I-am dus inclusiv în satul meu, în judeţul Braşov, unde le-am organizat o ieşire frumoasă. Au fost, de asemenea, la Sovata şi Praid, unde le-a plăcut foarte mult. Nu în ultimul rând, au participat aici, la noi, inclusiv la o nuntă românească, deci la aspecte din viaţa reală. Vă spun, parteneriatul acesta este nemaipomenit, este un parteneriat de suflet. Desigur că noi mai avem şi alte parteneriate, dar acesta este unul deosebit, pe care ţin să-l păstrăm aşa, chiar trecând de partea oficială a unui parteneriat între două instituţii.
- Ştiu că sunteţi supărată de ceea ce a apărut zilele trecute în presa covăsneană, de anumite formulări nefericite.
- Da, păi spre exemplu, la „Observatorul de Covasna” s-au apucat să scrie că Şcoala „Brâncuşi” a împlinit 11 ani. Dacă nu ar fi trist, ar fi chiar comic. Şcoala aceasta funcţionează din anul 1949. Aaa, este cu totul altceva că de 11 ani poartă numele marelui Constantin Brâncuşi. Ei, dar prin presa noastră cea de toate zilele ne-am obişnuit deja demult cu astfel de… câteodată amatorisme, alteori răutăţi. - Pe cine aţi mai avut ca invitaţi, la deschiderea oficială?
- Ne-au onorat cu prezenţa prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, inspectorul şcolar general adjunct, Rădiţa Palela, inspectorul de specialitate, Marius Popescu, iar din partea societăţii civile româneşti, Ioan Lăcătuşu, Maria Peligrad şi toţi ceilalţi prieteni şi colaboratori ai noştri, pe care îi rog să mă scuze că nu îi enumăr aici pe toţi. Nu în ultimul rând, la fel ca în fiecare an, un sobor de preoţi ortodocşi a fost prezent la evenimentul din şcoala noastră. Chiar vreau să specific faptul că toate cele ce au fost pregătite pentru parastasul de la bustul lui Constantin Brâncuşi (realizat la prima ediţie de profesorul Pompiliu Pleşa, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe), deci coliva, cozonacul, ouăle roşii… au fost împărţite copiilor din şcoli.

„A fost o ediţie reuşită a Zilei Porţilor Deschise”

- Doamna directoare, în concluzie, cum apreciaţi că a fost această ediţie a manifestărilor de la mijloc de mai din şcoala dumneavoastră?
- Fără falsă modestie, a fost o ediţie reuşită. E drept, ne-a ajutat şi vremea. Şi, pentru că am uitat mai devreme să specific, o voi face acum, şi anume că am mai avut organizată atât o parada a modei, cât şi un moment artistic al Ansamblului Folcloric din Vâlcele, judeţul Covasna, care a venit cu steagul acela minunat pe care îl au cei de acolo şi îl ţin în Biserica Ortodoxă. Au făcut acest gest ca să îl vadă şi cei de la Chişinău.
- Ce planuri aveţi pentru viitor pentru Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”?
- Să ducem mai departe ceea ce am început cu ani în urmă, iar acest şir de manifestări să fie, inclusiv Ziua Porţilor Deschise demarată anul acesta, să fie organizate mereu cu succes. În ce priveşte parteneriatul cu prietenii de la Chişinău, acesta îl vom păstra cu siguranţă şi în continuare. „Concetăţenii noştri zic: «Nu mergeţi la Brâncuşi că vă românizează ăştia!»”
- Să trecem, spre final, la planul strict educaţional, deoarece aş dori să vă întreb în ce măsură se mai îndreaptă copiii care termină opt clase către Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”? Adică, aveţi sau nu succes în a absorbi elevii judeţului Covasna din clasele terminale ale şcolilor gimnaziale?
- Da, specializările sunt foarte bune, fiind vorba de servicii, alimentaţie publică, turism, contabilitate. Copiii vin la noi, desigur. Singura problemă este că numărul copiilor este în scădere. Acum avem aprobate trei clase, sper ca să le şi facem, nu cred că o să avem totuşi probleme. Dar numărul de elevi e cam în scădere nu doar la noi, ci atât la nivel judeţean, cât şi pe ţară. Probleme deosebite nu avem şi pentru că ne-au făcut popularizare „pe invers” concetăţenii noştri, care spun pe unde apucă „nu mergeţi la Brâncuşi că vă românizează ăştia!”. S-a făcut, prin urmare, curăţenie, că ai lor nu prea mai vin la noi decât cei care fac parte din familii mixte sau din familii zdravene la cap, care au înţeles că nu poţi trăi în mijlocul României fără să ştii Limba Română. Dacă ăilalţi nu vin, pagubă-n ciuperci.
- Vă mulţumesc, doamna directoare, şi vă asigur de preţuirea noastră pentru întreaga dumneavoastră activitate, atât în plan educaţional şi managerial, cât şi ca membru activ al societăţii civile româneşti din municipiul Sfântu-Gheorghe.
- Şi eu vă mulţumesc. „Condeiul ardelean” are întotdeauna uşile noastre deschise, pentru lupta neîncetată pe care o dă spre apărarea şi promovarea valorilor naţionale româneşti în această parte de Românie.

Categorie: