Cotidianul „Hargita Nepe” (Harghita), nr. 49, 12.03.2013; Titlu: Şcolile îl pot utiliza

În opinia Ministerului Educaţiei Naţionale, prin respectarea prevederilor, în şcolile din judeţele Harghita şi Covasna poate fi utilizată cartea despre istoria secuilor, din care elevii pot învăţa în cadrul materiei opţionale. Acesta a fost răspunsul reprezentanţilor pentru învăţământul minorităţilor oferit acelei persoane care, în numele Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), a fost împotriva utilizării cărţii în instituţiile de învăţământ. În urma acestui răspuns, FCRCHM a solicitat demiterea responsabililor pentru învăţământul minorităţilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Szepesi Sandor şi Szocs Domokos.
După cum se ştie, cartea, din însărcinarea autoguvernărilor judeţelor Harghita şi Covasna, a fost elaborată de o comisie formată din 11 profesori de istorie şi istorici. Scopul autorilor a fost acela ca publicaţia să poată fi utilizată şi ca manual, respectiv, ca broşură utilă pentru orice categorie de vârstă.
Mai devreme, organismul de control al Ministerului Educaţiei Naţionale a declarat că în urma unei reclamaţii va demara o anchetă în cazul utilizării cărţii Istoria secuimii pe post de manual. Conducerea Centrului de Studii Europene Covasna-Harghita, cunoscută pentru ieşirile sale naţionaliste, a propus mai devreme ca autorităţile să interzică utilizarea în şcoli a manualului alternativ şi să-i amendeze pe cei care din banii publici au susţinut această provocare jignitoare şi antiromânească.