Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5678, 16.05.2009; Rubrica: De azi pe mâine, Titlu: Se derulează purificarea etnică, Semnează: Farcadi Botond

Chiar dacă destituirea conducătorilor de instituţii descentralizate ar avea doar o încărcătură politică - destituire care are un singur obiectiv, şi anume acela ca membrii clientelei PSD şi a PD-L să preia puterea şi la nivel judeţean -, tot este revoltătoare, măsura cabinetului Boc putând fi considerată una care ignoră normele europene şi statutul  funcţionarilor publici.

Nu este vorba însă numai despre acest lucru: evenimentele din ultimele zile demonstrează clar că partidele de coaliţie au demarat pe Pământul Secuiesc o purificare etnică efectivă. În judeţul Harghita a fost numit un inspector şcolar general care nu este vorbitor de limbă maghiară, iar în Trei Scaune, unul din adjuncţii maghiari a fost destituit. În urma acţiunii de purificare, la nivel naţional a mai rămas un singur inspector şcolar general maghiar, iar dintre cei 12 inspectori adjuncţi, doar 2 au mai rămas în funcţii. Mai mult decât atât, ieri a reieşit că în Trei Scaune, direcţia muncii şi oficiul de pensii vor fi conduse pe viitor de soldaţi de partid de naţionalitate română. Probabil că în zilele următoare vor fi îndepărtaţi şi alţi conducători maghiari. Mulţi dintre ei cunosc chiar şi numele celor care le vor lua locul, iar pregătirea temeinică şi elaborarea unui plan managerial amănunţit par a fi de prisos. Nu se ia în considerare profesionalismul, singurul criteriu fiind scrisoarea de recomandare sosită de la unul din partidele de guvernământ.  Puterea nu este interesată de validarea principiului proporţiei etnice şi, mai mult decât atât, unul dintre obiectivele urmărite pe Pământul Secuiesc pare a fi tocmai numirea în fruntea instituţiilor a unor persoane care nu cunosc limba maghiară. Partidele de guvernământ nu se feresc nici în alte locuri de manifestări naţionaliste asemănătoare.

Maghiarii sesizează că naţionalismul câştigă teren: în oraşul comorilor s-a iniţiat organizarea unui protest civil. În judeţul Harghita, guvernul este înmormântat în mod virtual, iar în Trei Scaune, organizaţiile de tineret au dat glas nemulţumirii lor printr-o acţiune de strângere de semnături, punând în vedere organizarea unei acţiuni de protest în cursul săptămânii viitoare. Europarlamentarul Tokes Laszlo ar dori să prezinte problema în Parlamentul European. Petiţia adoptată în cadrul marii adunări de la Sfântu- Gheorghe, din luna februarie, a ajuns deja la Bruxelles - şi cu toate acestea, puterea nu a putut fi convinsă să renunţe la intenţiile sale. Se vede clar că drepturile câştigate până în prezent de minoritatea maghiară transilvăneană depind de bătaia de moment a vântului politic din Bucureşti. Nu poate exista o altă soluţie decât autonomia.

Pentru aceasta este însă nevoie de consecvenţă şi de o solidaritate cât mai deplină. Convocarea planificatei adunări a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc ar putea fi un mesaj de care puterea ar trebui să ţină cont. Puterea şi dârzenia noastră ar putea fi oglindite şi de participarea maghiarimii într-un număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 7 iunie.